به گزارش خبرگزاری مگتو، روزنامه هم میهن در گزارشی با عنوان «اصلاح طلب پس از 11 سپتامبر آینده اردوگاه چپ را بررسی کرد. بخشی از گفتگوی عباس عبدی با این روزنامه را در زیر می خوانید؛
آینده اصلاح طلبان پس از انتخابات یازدهم اسفند چه امتیازی می دهید؟
این انتخابات نسبت به گذشته و قبل از 11 سپتامبر اسفند تاثیر چندانی بر وضعیت اصلاح طلبان نخواهد داشت. ترکیب مجلس دوازدهم هنوز مشخص نیست و اصولاً نقش مجلس در اداره امور کشور به قدری کاهش یافته که معتقد نیستم مجلس تأثیر تعیین کننده ای داشته باشد. البته تفاوت های مثبت یا منفی را خواهیم دید، اما تأثیر مطلوب و تعیین کننده ای ندارد. این بدان معناست که هیچ تبعات راهبردی وجود ندارد و باید بر اساس تحلیل ها و شرایط قبل از انتخابات به کار و بحث ادامه داد.
شکافی که بین اصلاح طلبان به وجود آمد؛ روزنه بازها و جبهه اصلاحات؛ چه تاثیری بر آینده اصلاح طلبان خواهد داشت؟
بر اساس سخنان فعالان سیاسی اصلاح طلب، واژه تفرقه افکن کاملاً دقیق نیست. چهره های مهم آن خود را اصلاح طلب می دانند و در آن تردیدی ندارند. البته معمولاً به تنش هایی پرداخته می شود که ذاتی فضای انتخاباتی است و تحت تأثیر شرایط خاص است و پس از انتخابات به پایان می رسد. بخشی از این تفاوت که می بینید تحلیلی است، بخشی عملی است. در بخش تحلیلی باید به یاد داشت که این شکاف بین اصلاح طلبان همیشه وجود داشته است و برخی برای مواضع تندتر و رادیکال تر بودند، برخی دیگر معتقد بودند که این راه درستی نیست و با حفظ اصول اصلاح طلبی معتقد به تعامل و مشارکت بودند و من معتقدم که اکثریت قاطع متعلق به گروه دوم هستند. اما برخی از این افراد در عمل و در انتخابات اخیر مسیر دیگری را در پیش گرفته اند که به نظر من نمی تواند تاثیری در آینده اصلاح طلبان داشته باشد.
آیا عدم حضور آقای خاتمی در انتخابات و اظهارات اخیر وی منجر به تغییر موضع دو گروه اصلاح طلب موافق و مخالف حضور در انتخابات خواهد شد؟
به نظر من موضع آقای خاتمی تغییر نکرده است و باید در استفاده از کلمات و مفاهیم در مورد ایشان دقت کرد. آقای خاتمی همیشه در انتخابات شرکت می کرد اما اگر دقت کنید حضور ایشان در انتخابات سال 1400 نسبت به حضور در انتخابات گذشته بسیار کم بوده و رفتار رای ایشان با سال های 1392 و 1396 قابل مقایسه است. نبود. او قبلاً در سال 2010 رای داده بود، اگرچه در آن انتخابات شاهد مشارکت و تشویق موثر برای رای دادن نبودیم. البته من هم در همان سال 2010 معتقد و اعلام کردم که باید رای می دادند و اعلام می کردند که همه حاضرند رای بدهند و توصیه می کنم این کار را انجام دهید زیرا این همان چیزی است که از آنها انتظار می رود، اما در این انتخابات واقعیت دارد. این است که آقای خاتمی استانداردهای لازم را برای اطلاق کلمه انتخابات به این رویداد نداشت و لذا رأی نیاورد. نه اینکه از انتخابات یا صندوق رای عصبانی بود. مانند زمان مصرف داروها یا غذاها باقی می ماند، اما بعداً استفاده از آنها را متوقف می کنیم زیرا دیگر کیفیت قبلی را ندارند و این بدان معنا نیست که برای همیشه استفاده از این غذاها را متوقف کرده ایم. این غذا وجود دارد، اما دیگر مانند گذشته کیفیت لازم را ندارد. بنابراین من فکر می کنم که او شرایط را اینطور دید و در آینده که اوضاع بهتر شد، اولین نفری باشد که از حضور در انتخابات استقبال می کند.
آیا عدم حضور آقای خاتمی منجر به تغییر رویکرد دولت، هیات های نظارت و شورای نگهبان در انتخابات آتی خواهد شد یا خیر؟
الان نمیتونم نظر بدم صرفاً بر اساس اینکه آقای خاتمی در انتخابات شرکت می کند یا نه، نظر خود را تغییر نمی دهند. عوامل زیادی در نظر گرفته خواهد شد و ممکن است عدم مشارکت آقای خاتمی نیز مورد توجه قرار گیرد یکی یک عامل تاثیرگذار باشد امروز نیز به ویژه پس از این انتخابات ضعیف، مشخص شده است که جامعه بیش از گذشته به همدلی و شناخت متقابل نیاز دارد. این مشکل باید در سطح کلان مدیریتی مورد توجه قرار گیرد زیرا امکان مدیریت و پیشبرد کشور از این طریق وجود ندارد. این نوع سیاست و حذف دیگران ممکن است در کوتاه مدت مفید باشد، اما روش حذف افراد باعث افزایش فساد و افزایش ناکارآمدی می شود و باعث ناامیدی و دوری مردم می شود و باید برای رفع این مشکل تلاش کنند.
27215