آیدا صالحی: از روستا به شهر آمدم تا برای نوزادم شیرخشک بخرم، این دهمین داروخانه ای است که آمده ام و شیرخشک ندارند، چه باید کرد، فرزندم یک سال و نیم است. پیر نیز “به شیر مادر حساسیت دارد و از گرسنگی گریه می کند.”

اینها حرف های پدری است که در داروخانه دنبال یک قوطی شیرخشک می گشت. حکایت کمبود شیرخشک تقریبا فروردین امسال شروع شد و همچنان ادامه دارد. خانواده های کودکان زیر دو سال از کمبود این محصول گلایه دارند که تاکنون به طور کامل برطرف نشده و ذخایر محدود شیرخشک با شرایط خاص جیره بندی توزیع می شود.

اگر قبلا شیرخشک معمولی با مراجعه به داروخانه خریداری می شد، اکنون برای دریافت شیرخشک باید کد ملی ارائه شود و تنها به کودکان زیر دو سال قوطی داده می شود.

محمد طاهری، کارشناس حوزه دارو در تشریح دلایل کمبود شیرخشک به بازتاب آنلاین گفت: کمبود شیرخشک علل مختلفی دارد که یکی از آنها عدم تخصیص ارز برای «خرید خام» است. مواد شیر برای تولید شیرخشک در کارخانه های ملی. عامل دیگر عدم برنامه ریزی کافی برای انباشت محصولات در شرایط اضطراری و بر اساس نیاز سالانه است.

افزایش قیمت شیرخشک ایرانی و خارجی

پس از یک دوره کمیاب، زمانی که محصولات دوباره در بازار عرضه می شوند، با افزایش قیمت همراه هستند. شیرخشک نیز از این قاعده مستثنی نیست، البته قیمت شیرخشک با کد ملی و بدون کد ملی تفاوتی ندارد. یکی از فعالان داروخانه به بازتاب آنلاین می گوید: قیمت شیرخشک 40 درصد افزایش یافته است: شیرخشک ایرانی، نان و ببلوک آپتامیل از 40 به 50 هزار تومان به 70 تا 80 هزار تومان رسیده است.

این تاجر در توضیح قیمت شیرخشک وارداتی می افزاید: شیرخشک وارداتی در داروخانه ها موجود است اما قیمت آن بالاست و مردم توان خرید آن را ندارند. قیمت شیرخشک ببتامین جونیور 170 و الان 780. شیرکشک منبع جونیور 80 هزار تومان و الان 400 هزار تومان است.

محمد طاهری درباره واردات شیرخشک می گوید: بخشی از کمبود شیرخشک از طریق واردات جبران شد، مقرر شد مابه التفاوت قیمت شیرخشک وارداتی و شیرخشک ایرانی ثبت شده در سال را به داروخانه ها پرداخت کنیم. اکنون سازوکارهای این تفاوت و نحوه پرداخت و عدم ابلاغ آن هنوز مشخص نیست.»

موانع سهمیه بندی شیرخشک و ارائه کد ملی

در گذشته فقط چند شیر خشک دارویی وجود داشت اما از آن زمان فروردین شیرخشک معمولی هم کم است. تاکنون کمبود شیرخشک در داروخانه ها به طور کامل برطرف نشده و سهمیه بندی شده است. عرضه شیرخشک با ارائه کد ملی امکان پذیر است و بر این اساس اتباع به دلیل نداشتن کد ملی از دریافت شیرخشک محروم می شوند. شیرخشک به اتباع دارای کارت اقامت تحویل داده نمی شود زیرا فقط با کد ملی در سامانه تیتک ثبت شده است. این مشکل نه تنها گریبان اتباع را می گیرد، بلکه ایرانیانی که به دلیل شرایط (عدم ثبت رسمی ازدواج، ازدواج قومیتی) شناسنامه ملی دریافت نکرده اند، اکنون با مشکل مواجه هستند. این کارشناس پزشکی در مورد افراد فاقد کد ملی و مشکلات آنها می افزاید: کمبود شیر خشک تنها به خاطر خارجی ها نیست، شاید در استان هایی که ازدواج های قومیتی و قبیله ای رواج دارد، فرزندان فاقد کد ملی باشند که تعداد آنها کم نیست. این موضوع برای آنها دردسرساز شده است، همچنین کودکان مهدکودک به دلیل نداشتن کد ملی از دریافت شیرخشک در مراحل ثبت شناسنامه و دریافت کد ملی محروم می شوند.

راهکار جایگزین پیشنهادی برای دریافت کد ملی.

سئوالات خبرگزاری بازتاب آنلاین از سیدجلیل میرمحمدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یازدهم، پاسخ داد: نمی دانم.

طاهری اما راه حلی را پیشنهاد می کند: «در استان هایی مانند خراسان جنوبی، خراسان شمالی، شمال سیستان و بلوچستان که تعداد کودکان ایرانی بدون کد ملی و فرزندان مهاجر زیاد است، در برخی داروخانه های منتخب شهرستان های این استان ها وجود دارد. ، سهمیه بیشتری از شیرخشک را بدون دریافت کد ملی یا ثبت نام برای ارائه به خانواده ها در سامانه اختصاص دهند.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *