شبهات شرکت سایپا در خصوص مسائل کلی و مبهم و متفرقه خودرویی توسط شورای رقابت پاسخ داده شد.
گزارش کردن آخرین ماشین به گزارش تسنیم، شرکت سایپا طی نامه شماره 1402/463178 مورخ 11/11/1402 نسبت به اجرای مصوبه 473 شورای رقابت در مرکز ملی رقابت به شرح ذیل شک و تردید را به ثبت رساند.
با توجه به ابلاغ مصوبه شورا مربوط به مصوبه شماره 473 مبنی بر عدم احتساب تورم در آن قسمت از پرداخت های مصرف کنندگانی که تصمیم به پرداخت حداکثر 50 درصد از مبلغ خودرو در طرح های پیش فروش دارند. لطفاً مبنای محاسبه سهم مصرف را به من اطلاع دهید. تامین کننده بر اساس قیمت پایه محصول یا بر اساس قیمت پایه با احتساب مالیات و … محاسبه می شود در صورت امکان نمونه ای از محاسبه مربوط به اعمال مصوبه 473 را برای خودروی محصولات شرکت ارائه دهید.
در خصوص مدت اعتبار قطعنامه 473 و همچنین اظهارنظر در مورد قراردادهایی که شرایط حاکم بر زمان انعقاد قرارداد و زمان تحویل خودرو به مشتری متفاوت است (از نظر لزوم اعمال قطعنامه 473) بنابراین مبنای عملکرد سایپا باید بر اساس شرایط زمان انعقاد قرارداد باشد یا دعوتنامه تکمیل وجه و تحویل خودرو چه زمانی است؟
اگر برای مصرف کننده دعوتنامه صادر شود و پرداخت خودرو را تکمیل نکنند، در صورت افزایش قیمت خودرو در دفعات بعدی دعوتنامه، مابه التفاوت قابل پرداخت توسط مصرف کننده را چگونه محاسبه و پرداخت می کنیم؟ به عبارت دیگر اگر مصرف کننده در هر مرحله ای از پرداخت مابقی مبلغ محصول خودداری کند، ترتیب تعامل با آنها چگونه است.
در صورتی که با توجه به ملاحظات مربوط به زنجیره تولید و انجام تعهدات ناشی از پذیرش های ایجاد شده، شرکت باید به فکر ارسال دعوتنامه ای باشد که نوع، رنگ و … آن با تعهدات قراردادی متفاوت باشد و این موضوع منجر به تغییر خواهد شد. در قیمت محصول در این صورت ترتیب محاسبه سهم تورم مصرف کننده در دو حالت است: الف- قیمت کالای پیشنهادی بالاتر از قیمت کالای تعهد شده در قرارداد باشد. ب- اگر قیمت کالای پیشنهادی کمتر از قیمت کالای تعهد شده در قرارداد باشد چگونه خواهد بود؟
نحوه محاسبه سهم تورمی مصرف کنندگان در خصوص تعهداتی که تحویل خودرو به مصرف کننده زودتر از موعد قرارداد انجام می شود چگونه است؟
با توجه به ابلاغیه مبنی بر صفر بودن سود مشارکت در روش پیش فروش؛ در دو مقطع زمانی، سود مشارکت در نظر گرفته می شود. الف- سود مشارکت از زمان واریز وجه و برقراری قبولی تا صدور دعوتنامه تکمیل پرداخت. ب- سود ناشی از تاخیر در تحویل محصول. با توجه به مصوبه مذکور، آیا سود مشارکت در هر دو مورد فوق صفر در نظر گرفته شده است؟
اگر در زمان صدور دعوتنامه، کالای نهایی مجهز به آپشن جدید باشد، قیمت آپشن طبق قطعنامه 473 چگونه محاسبه می شود؟
تصمیم شورای رقابت
در خصوص ابهامات مطرح شده از سوی شرکت سایپا طی نامه شماره 1402/463178 مورخ 11/11/1402 اعضای شورای رقابت با اکثریت حاضرین تصمیم به شرح ذیل گرفتند:
– ابهام شماره یک: آیا محاسبه بر اساس مصوبه 473 قیمت پایه خودرو است یا قیمت پایه به اضافه هزینه های مصرف کننده مانند مالیات دولتی و …؟ اعضای شورای رقابت با توجه به اینکه در مصوبه 473 کلمه “قیمت کارخانه ای” خودرو قید شده است، با اکثریت آرای حاضرین به تصویب رسید، لذا محاسبه بر اساس مصوبه مذکور در رابطه با قیمت کارخانه خودرو بدون در نظر گرفتن هزینه های مصرف کننده و وظایف دولتی.
ابهام شماره دو: نحوه اجرای مصوبه 473 در خصوص قراردادهای منعقده پس از تصویب این مصوبه. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین، مصوبه 473 شورای رقابت را در خصوص قراردادهای پیش فروش که پس از تصویب این مصوبه منعقد شده و از تاریخ 5/11/1300 معتبر است، تصویب کردند.
– ابهام شماره سه: ابهام در مورد امتناع مشتری از پرداخت و صدور دعوت نامه مجدد. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند در صورت عدم تکمیل وجه از طرف مشتری، مصوبه 473 نیز بر اساس قیمت روز صدور دعوتنامه مجدداً محاسبه شود. .
– ابهام شماره چهار و هفت: ابهام در مورد تعویض خودرو اعم از مدل، آپشن، رنگ و …. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که ملاک قیمت خودرو بدون تغییر اضافی است مگر اینکه خودروساز با رعایت ماده 8 آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو که در آن مقرر شده است عمل کرده باشد. در صورتی که ملاک قیمت کارخانه خودروی تحویلی است.
ابهام شماره پنج: ابهام در اجرای مصوبه 473 در مورد مصرف کنندگانی که خودرو زودتر از موعد قراردادی به آنها تحویل داده می شود. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که مصوبه مذکور لازم الاجرا است.
– ابهام شماره شش: ابهام در نحوه محاسبه سود مشارکت و خسارت تاخیر در تحویل خودرو. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین به تصویب رسیدند، نظر به اینکه این موضوع در آیین نامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو مصوب 22/1/1395 هیأت وزیران مقرر شده است، لذا باید مطابق با آن آیین نامه انجام می شود.
موضوع دوم: بررسی شکایات واصله در حوزه خودرو
شورای رقابت در 6 بند در خصوص این شکایات و ایرادات وارده در خصوص خودرو به شرح زیر تصمیم گیری کرد:
قسمت اول) شکایات و اعتراضات در خصوص قیمت خودرو:
ج: شورای رقابت بر اساس اختیارات و مسئولیت قانونی خود به شرح بند 5 ماده 58 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، دستورالعمل ها را با توجه به روش های علمی و اقتصادی تصویب کرده است. در دستورالعمل قبلی شورا برای تعیین حداکثر قیمت خودرو، ضوابطی که در قالب سقف قیمت مشخص شده بود، مشخص شده بود.
بنابراین خودروسازان موظف شدند قیمت خودروهای خود را بر اساس این ضوابط اعلام کنند و این قیمت نمی توانست از سقف قیمت خودرو که بر اساس دستورالعمل شورای رقابت به دست آمده و قیمت خودروهای فروخته شده بیشتر باشد. بر این اساس تعیین شد. در بخشنامه 543 جلسه مورخ 11/11/1401 شورای رقابت و اصلاحات بعدی آن، قانون تعیین قیمت خودرو تغییر یافت و قیمت خودرو بر اساس قیمت تمام شده تعیین می شود و خودروسازان نمی توانند قیمت را افزایش دهند. خودرو بیش از آنچه بر اساس دستورالعمل شورای رقابت محاسبه می شود. بالا بردن
لذا اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که شکایات مربوط به اعتراض به قیمت های محاسبه شده و مصوب بر اساس دستورالعمل تنظیم بازار خودروهای سواری قابل رسیدگی در مسابقه نمی باشد. شورا. بازپرداخت بیش از دریافت شده است.
ب: در خصوص شکایات مربوط به قیمت خودرو که مربوط به قراردادهایی است که در زمان معتبر بودن تصمیم سران قوا معتبر بوده است، با توجه به اینکه اساسا شورای رقابت در قیمت گذاری خودرو جایگاهی نداشته است. اعضای شورای رقابت با اکثریت آرا تایید کردند که شکایات مربوط به موعد تحویل خودرو در شصت و سومین دوره اجرا، تصمیمات سران قوا قابل رسیدگی در شورای رقابت نیست.
ج: در خصوص شکایاتی که مربوط به قراردادهایی است که خودرو از طریق بورس کالا خریداری شده است، اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که شکایات مربوط به خرید خودرو از طریق بورس کالا. بورس کالا و قبل از تصویب 543 شورای رقابت، می تواند با شورای رقابت برخورد نداشته باشد.
قسمت دوم) شکایات و ایرادات در خصوص عدم اجرای مصوبه 473 شورای رقابت مصوب 5/11/1300 در خصوص قراردادهای پیش فروش منعقده پس از تصویب این مصوبه (تاریخ 5/11/1300) اعضاء. شورای رقابت با اکثریت آراء حاضرین معتبر بودن مصوبه مذکور را تایید کردند. همچنین شرکت های خودروسازی موظفند در صورت عدم اجرای مصوبه مذکور، مازاد دریافتی را مسترد نمایند.
بند 3- شکایات و ایرادات مربوط به عدم رعایت استانداردهای اجباری با توجه به اینکه شکایات مذکور مربوط به استانداردهای فاز 2 می باشد که در آن زمان اجباری نبوده و با اکثریت آراء حاضرین به تصویب اعضای شورای رقابت رسید. بنابراین نمیتواند توسط شورای رقابت رسیدگی شود. .
بند چهارم – شکایات و اعتراضات در خصوص تاخیر در تحویل خودرو و همچنین تاخیر در صدور دعوتنامه از سوی خودروسازان و همچنین شکایت از عدم پرداخت سود و خسارت تاخیر در تحویل خودرو با توجه به اینکه اختلاف ناشی از این موضوع در چارچوب قراردادهای حقوقی دوجانبه تعریف شده است. و در خصوص این موارد آیین نامه اجرایی قانون حمایت از مصرف کنندگان خودرو تعیین شده است. لذا اعضای شورای مسابقات با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که شکایات خودرو (سواری) در خصوص تاخیر در تحویل و تاخیر در صدور دعوتنامه و عدم پرداخت سود مشارکت و خسارت تاخیر نمی تواند. در شورای رقابت رسیدگی شود.
بند پنجم) شکایات و اعتراضات در خصوص تعویض خودرو که به دو دسته تقسیم می شوند. گروه اول: شکایاتی که موضوع آن تغییر مدل خودرو ثبت شده در سامانه یکپارچه خودرو می باشد با این توضیح که پس از ثبت نام در سامانه یکپارچه و تعیین مدل خودروی درخواستی مشتری، شرکت خودروسازی پیامکی به مشتری در مورد انعقاد قرارداد در مورد استفاده از خودروی متفاوت. با توجه به اینکه ثبت نام در سامانه اجباری برای خودرو ایجاد نمی کند و این نکته در اطلاعیه های ثبت نام در سامانه یکپارچه نیز لحاظ شده است، لذا اعضای شورای رقابت با اکثریت آرای حاضرین تصویب کردند که شکایات مربوط به ثبت نام و مراحل بعدی در سامانه یکپارچه در شورای رقابت قابل پذیرش نمی باشد.
گروه دوم: آن دسته از شکایات نیز وجود دارند که پس از انعقاد قرارداد شک و تردید خود را اعلام کرده اند، شرکت خودروسازی اعلام کرده است که مشتری خودروی دیگری غیر از خودروی ثبت نامی دریافت خواهد کرد، با توجه به اینکه در این شکایات شرکت های خودروسازی اعلام کرده اند. که در تعویض مدل خودرو هیچ اجباری وجود نداشته و به مشتری پیشنهاد شده است و تنها مدل خودرویی که مشتری با تغییر آن موافقت کرده و اصلاحیه قرارداد را امضا کرده است، چه فیزیکی و چه الکترونیکی اعمال شده است. لذا اعضای شورای رقابت با اکثریت حاضرین تصویب کردند که در مواردی که شاکی قرارداد امضا و رضایت داده و سپس به شورا شکایت کرده است، امکان استماع وی در شورای رقابت وجود ندارد.
بند 6) شکایات و ایرادات راجع به موارد کلی، مبهم و متفرقه (طبق جدول پیوست)، اعضای شورای مسابقه با اکثریت آرای حاضرین به تصویب رسیدند که موضوع در شورای مسابقه قابل رسیدگی نیست.
منبع:آخرخودرو