به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، پرونده فساد دباش چای در هفته های اخیر افکار عمومی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. اظهارات ضد و نقیض دولت سیزدهم درباره پرونده فساد چای دباش با واکنش های متعدد برخی از چهره های سیاسی نیز همراه بود. خوش آمدی فعال سیاسی اصولگرا درباره فساد چای دباش وی به خبرگزاری بازتاب آنلاین گفت: بالاخره این فسادها در دولت های جمهوری اسلامی رخ داد و حقوق شهروندی مردم، نظام و مطالبات ولی فقیه را تضعیف کرد، هرچند دولت ها می گویند و اعلام می کنند که ما هستیم. از چندین ماه است که از این فساد آگاه بوده و آن را دنبال می‌کنند، البته نباید برای مردم قابل قبول باشد که این فساد توسط مقامات فاش نشود. اگر دولتی این موضوع را کتمان کند، تأخیر در افشای فساد چای دباش مذموم است و نوعی مصلحت اندیشی غیرمنطقی و سرپوش گذاشتن بر مفاسد تلقی می شود.

4 مرحله برخورد دولت رئیس جمهور با «فساد چای دباش»؛ قهرمان سازی کنید، توپ را به زمین دولت قبل بیندازید، فساد نشان دهید و حالا سکوت!

مرعشی: چرا یک رئیس جمهور بابت تخلفات وزیرش عذرخواهی نمی کند/ چرا شورای امنیت به روزنامه ها گفته از فساد چای دباش ننویسند؟

بهنار: می خواهم از انتخابات انصراف بدهم/ دادگاه چای دباش علنی برگزار شود

حالا حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی اصولگرا نیز در گفتگو با خبرگزاری بازتاب آنلاین درباره مفاسد چای گفت: «فساد چای است که قوه قضائیه باید با آن برخورد کند. تعجب آور است که از طریق دولت های متوالی تداوم داشته و به آن پرداخته نشده است. »

وی همچنین گفت: قطعا اگر دولت به این نتیجه برسد که در پرونده فساد چای از سوی دولت سیزدهم قصور و کاستی وجود داشته است. او باید از ملت عذرخواهی کند.

مشروح گفتگوی حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی اصولگرا را در زیر می خوانید.

********************

* آقای کنعانی مقدم! زمان زیادی از افشای پرونده فساد دباش چای می گذرد اما دولت وارد فاز سکوت شده است. به نظر شما فساد تا چه حد می تواند پرچم قرمز و پاشنه آشیل برای ساختار و کل نظام باشد؟ به خصوص که مردم نسبت به فساد و شعارهای آن حساس شده اند؟

فساد در هر حکومتی مانند موریانه پنهانی است که چارچوب و ساختار نظام را ویران می کند و باعث فروپاشی آن می شود. مشکل فساد نه تنها بر دین اسلام بلکه بر حاکمیت جهان و هر نوع تفکری تأثیر می گذارد. فساد در ابعاد مختلف اجتماعی، اخلاقی، اقتصادی و علمی مخرب است و موجب فروپاشی نظام و تمدن می شود. به همین دلیل باید با عوامل تولید و ترویج فساد مبارزه کرد و سیاهچاله های فساد را از بین برد. در بحث های اقتصادی از فساد به عنوان «سیاه چاله» یا «سیاه چاله های اقتصادی» یاد می شود که منابع ارزشمند و سرمایه اجتماعی یک نظام را از بین می برد و در نتیجه عامل فروپاشی ساختارهای حاکمیتی می شود.

در همه کشورهای دنیا روش های مختلفی برای مبارزه با فساد وجود دارد و آزمایش شده است. به عنوان مثال، در سفر اخیرم به چین متوجه شدم که در سال گذشته بیش از 400 نفر از مدیران و فرمانداران و معاونان رئیس‌جمهور مبارزه با فساد به دلیل فساد مجازات شدند که حتی برخی از آنها به اعدام محکوم شدند.

آنها همچنین از داشتن فرصت های فساد برای مدیران جلوگیری می کنند. آنها سیاهچاله های اقتصادی را شناسایی و از بین می برند و به مظاهر فساد رسیدگی می کنند. شبی که ما به عنوان رئیس جمهور شروع به کار کردیم به این موضوع اشاره شد یکی یکی از مشکلاتی که در کشور ما وجود دارد، مشکل فساد و دزدی و اختلاس است.

دسترسی برخی جناح ها به آمارهای اقتصادی منجر به فساد می شود

* ساختارهای سیاسی و اقتصادی کشور تا چه اندازه زمینه ساز فساد شده است؟

یکی یکی از مهم ترین عوامل فساد اقتصادی و سیاسی رانت سیاسی و اقتصادی است. دسترسی برخی جناح ها، گروه ها و احزاب سیاسی به آمار، تحرکات و اطلاعات اقتصادی کشور موجب فساد می شود.

آنها با استفاده از این اطلاعات و همکاری با یکدیگر می توانند بازده اقتصادی و فساد ایجاد کنند و در انتخاب نمایندگان و تبادلات اقتصادی با کشورهای مختلف تأثیر بگذارند. از سوی دیگر، عملا کسانی که با رانت سیاسی و اقتصادی بر کرسی قدرت می نشینند; آنها وام گیرندگان مافیای اقتصادی و سیاسی می شوند و این موضوع می تواند زمینه ساز فساد نیز شود.

عدم رسیدگی به پرونده فساد دباش چای جای تعجب دارد

* در ماجرای فساد چای دباش طبق گفته ها یکی این یکی از بزرگترین جنایات فساد در سال های اخیر بود. دولت آقای رئیسی ابتدا توپ را به زمین دولت قبل انداخت اما پس از موضع رئیس قوه قضائیه و دیوان عالی کشور که گفت این بیشترین میزان فساد در دولت سیزدهم بوده است، این موضوع را مطرح کرده است. بحث فساد و همانطور که قبلاً هم اشاره کردم فعلاً درمان خاموش را انتخاب کرده اند. واکنش دولت به این ماجرا چقدر منطقی و درست بود؟

در دیدار با رئیس جمهور برخی از گروه های سیاسی این موضوع را مطرح کردند. به نظر من فساد در کشور ما ریشه در دولت ها دارد و گاه برگ های میلیاردی آن از خاک بیرون آمده است. البته در کشوری که فساد افشا شده و مسئولان آن را رصد می کنند، جای امیدواری به مجازات مفسدان وجود دارد و این نشان می دهد که رگولاتوری دغدغه جلوگیری از فساد را دارد و این یک امر خوش شانسی است.

اما اینکه فسادی مانند چای دباش وجود دارد که باید در دستگاه قضایی به پرونده آن رسیدگی شود. تعجب آور است که از طریق دولت های متوالی تداوم داشته و به آن پرداخته نشده است. اگر این دولت فساد را کشف کرده و علیه آن اقدام کرده است. باید برای این قدرت نظارتی پاداش داده شود. البته به شرطی که مجازات این افراد و میزان این فساد برای افکار عمومی کاملاً روشن باشد و دیگر جایی برای ایجاد شبهه در اذهان مردم باقی نماند. این گونه مفاسد بر خلاف اعتماد عمومی است که سرمایه اجتماعی و نیز اصل نظام است.

مجلس برخی موارد را نقض کرده است

* آقای کنعانی مقدم، دولت می گوید ما چند ماهی است که از فساد چای دباش خبر داریم، در حالی که دیدیم دولت اشاره ای به آن نکرده است. در حل این موضوع از سوی دولت لاپوشانی و تعلل هایی صورت گرفته است. به نظر شما تأخیر دولت در افشای فساد در بخش چای تا چه اندازه در پوشش فساد نقش داشته است؟

به نظر من در بحث فساد چای باید عوامل اصلی مانند وزیر کشاورزی که از وزارت برکنار شد و تا حدودی مجلس به عنوان مرجع اصلی ناظر در اجرای قوانین را به عهده گرفت. مجلس باید به درستی بررسی، نظارت و از ابزارها استفاده کند. نباید همه تقصیرها را متوجه دولت کرد چرا که مجلس اولین نهادی است که باید به این سوال پاسخ دهد که چرا از ابزارهای نظارتی خود جلوگیری و استفاده نکرد. افرادی که نماینده ملت در مجلس هستند برخی موارد را زیر پا گذاشته اند.

دولت باید از مردم عذرخواهی کند

* رئیس جمهور نباید مستقیمتر به این موضوع می پرداخت یا باید عذرخواهی می کرد؟ نظر شما درباره واکنش رئیس جمهور چیست؟

به نظر من رئیس جمهور به عنوان رئیس قوه مجریه باید منتظر تایید قوه قضائیه و مجلس باشد تا ابعاد این موضوع و عوامل پیرامون آن روشن شود. تشخیص اینکه چه کسی محکوم است یا نه بسیار کلی است.

رئیس جمهور این گونه حوادث را محکوم می کند و حتی زمانی که ریاست قوه قضاییه را بر عهده داشت، تاکید کرد که دزد خواندن دزد کافی نیست و باید با فساد مبارزه کرد. قطعاً اگر دولت به این نتیجه برسد که در پرونده فساد چای از سوی دولت سیزدهم قصور و کاستی هایی وجود داشته است. او باید از ملت عذرخواهی کند.

* شورای عالی امنیت به رسانه ها گفته است که چیزی در مورد فساد دباش تی منتشر نکرده اند. این موضوع تا چه اندازه با جریان آزاد اطلاعات، شفافیت و بحث درباره اطلاعات خبرنگاران فساد منافاتی ندارد؟

در دیدار رئیس جمهور با فعالان سیاسی یکی برخی از آقایان هم به این مشکل اشاره کرده اند و اگر مشکل امنیتی پیش آمد حتما شورای امنیت باید تذکر بدهد. اما شنیدن چنین اخباری از بیگانگان و سرپوش گذاشتن بر آن از درون، بزرگترین ظلم به جریان آزاد اطلاعات در کشور ماست که در تضاد با دموکراسی است.

۲۷۲۱۵

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *