تجارت نیوز نوشت: غلامرضا مرحبا نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می گوید: اگر بخواهیم حل و فصل حقوقی دریای خزر را که در دولت روحانی امضا شده است بپذیریم، همان 13 درصد به دست ما نمی رسد. شاید کمتر از 11 درصد به ما برسد. ما قدرت سیاسی و نظامی داریم. اگر بخواهیم می توانیم 20 درصد را جدا کنیم. اما ما معتقدیم که باید بر اساس گفتوگو پیش برویم و به همین بسنده نکنیم.»
سهم ایران در دریای خزر چقدر است؟ پاسخ این سوال با توجه به صحبت های مسئولان در سال های اخیر چندان دقیق و روشن نیست. برخی سهم ایران را 20 درصد تخمین می زنند، برخی دیگر می گویند 11 درصد.
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کشورهای ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان چشمان خود را به پرونده مطالبه سهم از دریای خزر باز کردند. طولی نکشید که این کشورها با قراردادهای دوجانبه سهم این دریا را تقسیم کردند. در دولت های مختلف ایران در خصوص سهم ایران از دریای خزر اظهارات مختلفی مطرح شده است، اما با امضای رژیم حقوقی دریای خزر توسط پنج کشور حاشیه این دریا در سال 2017، موج دیگری از اختلافات و ابهامات بر سر این موضوع به وجود آمد.
در گفتگو با غلامرضا مرحبا نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به اهمیت دریای خزر برای ایران و مشکلات آن پرداختیم. در بخشی از این گفتگو به موضوع سهم ایران در دریای خزر پرداخته شد.
نیازمند ضمانت اجرایی هستیم
چندی پیش برخی از مسئولان گفتند که ورودی ولگا بسته شده و هزینه آب دریای خزر پرداخت نشده است. به همین دلیل سطح آب دریای خزر کاهش یافته است.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می گوید: همه باید با تعهد به این منطقه آبی نگاه کنند، یعنی حق آبی که از رودخانه ها به دریای خزر سرازیر می شود تا زمانی که اکوسیستم خزر را به خطر نیاندازد باید رعایت شود. . اگر کشوری می خواهد سد بسازد باید بداند که اگر دریای خزر نباشد کشور نیست. مهم نیست چه کشوری است.»
وی ادامه می دهد: ما هیچ راهی نداریم که کشوری را مجبور کنیم سد بسازد یا نه، اگر امکان داشت عراق یا سوریه اجازه نمی دادند ترکیه این سدها را بسازد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می گوید: قاعدتا کنوانسیون ها ضمانت اجرایی ندارند، از کشورها درخواست می شود اقدام کنند. این بدان معنی است که فرار از خدمت در ازای آن مجازات نمی شود. کشورها مستقل عمل می کنند. ما به یک ضمانت اجرایی نیاز داریم تا روسیه را مجبور کنیم به تعهدات خود عمل کند و ورودی ولگا را تا زمانی که به دریا آسیب نرساند احترام بگذارد.
نظام حقوقی دریای خزر در ایران اجرا نمی شود
مرحبه می گوید: ما اصلاً نظام حقوقی امضا شده در دولت قبل را قبول نداریم. این آیین نامه قانونی در مجلس ابلاغ و تصویب نشد. بنابراین در کشور ما اعتباری ندارد و جایگاه کشور ما نیست.»
وی ادامه می دهد: در حال حاضر چهار کشور به رهبری روسیه بر اساس یکسری قراردادهای حقوقی دوجانبه امضا کرده و عمل می کنند، ما این رژیم های دوجانبه و سه جانبه را نپذیرفته ایم و نخواهیم کرد. زیرا ما معتقدیم که این منافع کشور ما را تضمین نمی کند.»
مرحبه می گوید: «بهترین راه این است که منابع بستر دریا را به طور مساوی بین پنج کشور تقسیم کنیم و حوزه دریا را تقسیم کنیم.» اما آنها برای خود سهم و درصدی تعیین می کنند و ما این را قبول نداریم. در این شرایط اگر آنچه آقای روحانی امضا کرده به مجلس برسد، حداقل آن را نمی پذیرد.»
سهم ایران از دریای خزر کمتر از 11 درصد است
سهم ایران در دریای خزر چقدر است؟ مرحبا به این سوال پاسخ می دهد: نظر ما 20 درصد تا زمان تعیین تخصیص است.
کنوانسیون نظم حقوقی دریای خزر مورخ 12 اوت 2018 به معنای 21 مرداد در سال 2017، پنج ایالت هم مرز با این دریا در شهر آکتائو قزاقستان امضا کردند. حال این سوال پیش می آید که سهم ایران پس از امضای این رژیم حقوقی چقدر بالا بوده است؟
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می گوید: اگر بخواهیم رژیم حقوقی امضا شده در دولت روحانی را بپذیریم، همان 13 درصد به دست ما نمی رسد، شاید کمتر از 11 درصد به دست ما برسد. به همین دلیل است که می گویم آنچه در رژیم حقوقی دریای خزر امضا شد، موضع جمهوری اسلامی ایران نیست.
ما قدرت نظامی داریم که سهم ایران را قطع کنیم
غلامرضا مرحبا به تجارت نیوز می گوید: «ما آنقدر توان داریم که سهم 20 درصدی خود را جدا کنیم و از آن محافظت کنیم.» ما نیروی دریایی قدرتمندی در منطقه داریم. قدرت سیاسی و نظامی هم داریم. اگر بخواهیم می توانیم 20 درصد را جدا کنیم. اما معتقدیم که باید بر اساس گفتگو و رعایت اصل همسایگی و دوستی پیش برویم و کار به همین جا ختم نمی شود.
وی ادامه می دهد: «بنابراین در حال حاضر مذاکرات در جریان است.» وزارت امور خارجه آنچه را که قبلاً امضا شده به مجلس ارائه نکرده است. ما هم با آن موافق نیستیم.»
رویکرد دولت خاتمی برای تقسیم دریای خزر
دولت های مختلف در ایران چگونه با تقسیم سهم دو کشور از دریای خزر برخورد کردند؟ در سال ۱۳۷۵ جلسه ای با حضور وزرای امور خارجه پنج کشور حاشیه خزر تشکیل شد. در این نشست وزرای امور خارجه با تشکیل کارگروه ویژه برای دستیابی به کنوانسیون حقوقی جامع دریای خزر موافقت کردند. با این حال، اولین نشست سران کشورها در مورد این موضوع در سال 2001 برگزار شد. یعنی زمانی که محمد خاتمی رئیس جمهور ایران بود.
بد نیست اظهارات عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت اصلاحات درباره رویکرد محمد خاتمی رئیس جمهور سابق ایران در این مورد را بخوانید.
رمضان زاده گفت: نشست سران کشورهای حاشیه دریای خزر در سال 1381 برگزار شد. خاتمی نیز به فرودگاه سفر کرد و آماده پرواز به عشق آباد شد. گزارش شده است که نقشه ای در سالن کنفرانس ترسیم شده که سهم ایران از دریای خزر را 3.11 درصد نشان می دهد. خاتمی از فرودگاه برگشت و گفت تا زمانی که این تابلو برداشته نشود به عشق آباد نمی روم. پس از کنده شدن تابلو، معاون وزیر امور خارجه در این جلسه حضور یافت. (عيد نوروز)
مهدی صفری نماینده ویژه وقت رئیس جمهور در نشست کارگروه کشورهای حاشیه دریای خزر در باکو در سال 2001 بر سهم 20 درصدی ایران در این حوزه آبی تاکید کرد. (ایرنا)
دعوای دولت احمدی نژاد و دریای خزر
در دوره محمود احمدی نژاد بار دیگر صحبت از سهم 11 درصدی ایران از دریای خزر شد. منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران در سال 1385 گفت: ایران حتی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نه با کشتی و نه با قایق های ماهیگیری، هرگز نتوانسته بود بیش از 11.3 درصد از این دریا را نفوذ کند.
همچنین در سال ۱۳۹۶ غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده سابق مجلس در گفت و گو با خبرنگار زهرام نیوز، متکی، وزیر امور خارجه دولت احمدی نژاد، پیش نویس توافقنامه ۱۱.۳ درصدی را به طور کامل پذیرفت و با روی کار آمدن دولت روحانی، سعی در اجرای آن داشت. البته کمی بعد منوچهر متکی در نامه ای به علی لاریجانی، رئیس مجلس، اظهارات جعفرزاده ایمن آبادی را به چالش کشید.
سهم ایران نه 11 درصد است و نه 50 درصد
جنجال بر سر این موضوع بین دولت ها ادامه یافت و نوبت به حسن روحانی رسید. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در دولت روحانی، درباره جنجال بر سر سهم ایران از دریای خزر گفت: توافقنامه رژیم حقوقی دریای خزر نه تنها تمامیت ارضی ما را حفظ می کند، بلکه روابط ما را با همسایگان شمالی ما تقویت می کند.
وی در یک برنامه تلویزیونی گفت: در مقطعی گروهی در ایران ادعا کردند که دریای خزر یک دریای مشترک است و بر این اساس پیشنهاد سهم 50 درصدی برای ایران را مطرح کردند. در قراردادهای 1921 و 1940 مبنایی نداشت.
وزیر امور خارجه سابق درباره سهم 11 درصدی ایران از دریای خزر نیز گفت: این سوال توجیهی ندارد. برخی بر اساس یک رویه تاریخی خیالی این موضوع را مطرح کرده اند. چنین چیزی معتبر نیست.
در طول چندین دهه و روی کار آمدن دولت های مختلف، مشخص نیست که سهم ایران از دریای خزر چقدر خواهد بود.