فرامرز یوسفوندی در گفتگو با خبرنگار مگتو کرمانشاه اظهار داشت: حاشیه نشینی بیانگر بی عدالتی اجتماعی و اقتصادی و تضییع حقوق شهروندی است. یکی یکی از پدیده های مرتبط با شهرنشینی، رشد و گسترش سکونتگاه های غیررسمی یا حاشیه ای است که پس از انقلاب صنعتی همراه با توسعه شهرها در کشورهای توسعه یافته و سپس در حال توسعه در اطراف شهرهای بزرگ به صورت قارچ گونه رشد کردند.
وی افزود: حاشیه نشینان کسانی هستند که در حوزه زندگی اقتصادی و اجتماعی شهرها زندگی می کنند، اما در نظام اجتماعی ادغام نشده اند و در نتیجه به عنوان شهروند رسمی در جامعه پذیرفته نمی شوند و خودشان نیز چنین احساسی دارند. جامعه با مهارتهای حرفهای همراه است که با ویژگیهای محیط زندگی مانند شکل و نوع مسکن همخوانی دارد.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: بیشتر حاشیه نشینان را مهاجران روستایی تشکیل می دهند که عمدتاً به دلیل مهاجرت به خارج از شهر و نه عوامل جذاب شهری، زادگاه خود را ترک کرده و به شهرها نقل مکان می کنند.
وی خاطرنشان کرد: از یک سو به دلیل عدم انطباق با محیط شهری و از سوی دیگر به دلیل عوامل عقب ماندگی شهری در حال رانده شدن از محیط های شهری هستند.
یوسفوندی اذعان داشت: حاشیه نشینان کسانی هستند که در محدوده اقتصادی شهر زندگی می کنند و جذب نظام اقتصادی اجتماعی نمی شوند.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه فاقد مهارت های حرفه ای، تحصیلات و ثروت لازم برای حضور در زندگی اقتصادی شهر هستند، به اشتباه در بخش غیررسمی اقتصاد شهر به کار گرفته می شوند.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: مرزنشینی عمدتاً در مناطق حاشیه شهر اتفاق می افتد که در آن نظارت قانونی وجود ندارد و در جوامع مختلف از اصطلاحاتی مانند کوچ نشین، حصیرآباد، آلونکن نشین نیز برای توصیف این پدیده استفاده می شود.
وی گفت: حاشیه نشینی در واقع نقض عدالت اجتماعی و نشانه توزیع ناعادلانه ثروت در کشور به ویژه کرمانشاه است. یکی یکی از چالش های شهرهای بزرگ است که البته نتیجه عواملی است که زمینه ساز آن است، عواملی چون عدم توسعه پایدار در سراسر کشور، مازاد جمعیت روستایی، پیدایش اختلاف طبقاتی و تورم. .
یوسفوندی تصریح کرد: برخی از آسیب های وارده به حاشیه نشینان می تواند طلاق، اعتیاد، مفاسد اخلاقی، تشکیل کلنی هایی در محل فروش مواد مخدر و قاچاق اسلحه و مهمات، باندهای مجرمانه و موارد دیگر باشد.
وی تصریح کرد: اثراتی مانند تخریب محیط زیست و اراضی، ساخت و سازهای غیرمجاز، ناامنی، بد بهداشتی، اعتیاد و شیوع مواد مخدر از جمله پیامدهای اجتماعی این پدیده است، بنابراین بر اساس آمارهای رسمی، یک سوم جمعیت شهری کشور زندگی می کنند. حومه شهر تخمین زده می شود که حدود 20 میلیون نفر وجود دارد.
این کارشناس حقوقی اذعان داشت: کرمانشاه حتی در سه دهه اخیر به دلیل گستردگی فیزیکی وسیع شهر و نبود طرح جامع. یکی یکی از کلان شهرهایی است که با بحران حاشیه نشینی مواجه است و از نظر تعداد حاشیه نشینی رتبه هفتم را در بین مراکز استانی کشور دارد.
یوسفوندی گفت: بر اساس آمار از جمعیت یک میلیونی این شهرستان نزدیک به 400 هزار نفر حاشیه نشین در 36 نقطه زندگی می کنند که از این تعداد 13 نقطه که حدود یک هشتم مساحت کل شهر کرمانشاه را تشکیل می دهد، معرفی شده است. سکونتگاه های غیر رسمی یکی به یکی از چالش های اساسی پیش روی استان تبدیل شده است.
وی گفت: شهر کرمانشاه تنها شهر کشور است که در چهار طرف خود دارای محلات حاشیه ای است و اگر به این آمار آمار حاشیه نشینان شهرهای استان را نیز اضافه کنیم، باید گفت که دارای محله های حاشیه ای است. بیشترین جمعیت حاشیه ای.”
این کارشناس حقوقی خاطرنشان کرد: مناطق حاشیه ای از یک سو می تواند نظام شهر کرمانشاه را با تهدید و مشکل مواجه کند و از سوی دیگر زندگی پیرامونی می تواند مشکلات و معضلات عدیده ای را برای ساکنان این مناطق ایجاد کند که مهمترین آنها که شکل گیری نقاط مستعد ایجاد و ترویج ناهنجاری های اجتماعی است. جرایم و بحران های امنیتی برای شهر.
وی بیان کرد: علاوه بر فقر و بیکاری، ناهنجاری های اجتماعی در مناطق حاشیه ای از جمله جعفرآباد، آقاجان، دره دراز و باغ ابریشم از جمله: اعتیاد، فروش مواد مخدر و اسلحه، به کارگیری افراد در مشاغل کاذب و فروش ضایعات در ملا حسینی، جعفر آباد، دیزل آباد، خیابان ارتش، دولت آباد و چند محله دیگر بیداد می کند.
این کارشناس حقوقی بیان کرد: وجه تمایز خانههای ساخته شده در این محلهها معمولاً غیراصلی بودن، غیرمهندسی بودن، کوچک بودن متراژ و مساحت و آسیبپذیری آنها در برابر حوادثی مانند سیل، زلزله و حتی بارندگی شدید است.
وی افزود: این محلات نیازمند ایجاد زیرساختهای اساسی، عمرانی و عمرانی از جمله ساماندهی خیابانها، سنگفرش خیابانها، سنگفرش، تسهیل حملونقل مسافران، زیباسازی، احداث پارک و مساجد، پروژههای فاضلاب و غیره است و وجود دارد. همچنین از نظر فرهنگی.» نیاز به ایجاد مراکز فرهنگی و مذهبی در این محلات وجود دارد.
این کارشناس حقوقی بیان کرد: نواحی حاشیه ای نیازمند اقدامات جدی تری از نظر زیرساختی، اقتصادی، اشتغال زایی و افزایش درآمد مردم هستند و معتقدم اگر همه ادارات و سازمان های ذیربط عزم جدی برای حضور پررنگ و اقدام در این زمینه ها داشته باشند، می توانیم بهبود سطح زندگی در این ولسوالی ها و حل مشکلات این ولسوالی ها.
وی ادامه داد: عامل اصلی حاشیه نشینی در شهر کرمانشاه فقر، بیکاری، کم درآمدی، نامناسب بودن نظام مقررات ساخت و ساز، نابرابری اجتماعی و جابه جایی تدریجی خانواده ها یا افراد فقیر از مرکز به حاشیه شهر است.
یوسفوندی افزود: برای حل پدیده حاشیه نشینی راهکارهای پیشگیری از جمله شناخت این پدیده توسط مدیران استان کرمانشاه و اعطای وام و اعتبار کشاورزی به روستاییان و همچنین افزایش رفاه و کیفیت زندگی در روستاها و.” راهکارهای درمانی با گسترش عدالت اجتماعی و اقتصادی در نظرات
این حقوقدان تصریح کرد: ارتقای کیفیت زندگی و وضعیت زیرساخت ها، به رسمیت شناختن حق سکونت، ایجاد شغل و کارآفرینی، ساخت یا ساماندهی مراکز آموزشی، مراکز بهداشتی و درمانی و فضاهای سبز و تفریحی و همچنین جذب و مشارکت در نظام شهری. برای ساکنان این محله ها. بخشی از برنامه هایی است که باید اجرا شود.
یوسفوندی خاطرنشان کرد: ساماندهی و بهسازی مناطق حاشیه ای به جای تخریب و تخلیه اجباری می تواند در حل معضل حاشیه نشینی کرمانشاه بسیار موفق تر و مفیدتر باشد.