به گزارش پی ام آپ، افشین صدر دادرس درباره دلایل گرانی گوشت در بازار گفت: متاسفانه آمار دقیقی از میزان قاچاق دام زنده ایرانی در دست نیست، اما شنیده ها حاکی از آن است که تا پنج هزار نفر زنده هستند. حیوانات.” . هر روز گاو به خارج از ایران قاچاق می شود».
وی با تاکید بر اینکه این آمار نه قابل تایید و نه تکذیب است و میزان قاچاق باید بررسی شود، ادامه داد: قاچاقچیان دام زنده را به قیمت روز و به صورت نقدی خریداری و خارج می کنند و ادامه این امر طبیعی است. این روند تهدیدی جدی برای بازار گوشت خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که گرانی بر میزان مصرف گوشت و شرایط این صنعت تاثیر گذاشته است، گفت: این وضعیت قابل پیش بینی بود و بارها نسبت به عواقب سیاست های اتخاذ شده هشدار دادیم، اما متاسفانه یکی از آنها خارج شد. روندی که به پایان رسید، چیزی بیش از گران نبود.
وی با اشاره به رکود این صنعت همزمان با کاهش مصرف گوشت در کشور گفت: اگر به آمار تولید گاو سبک مراجعه کنید می بینید که حجم تولید در کنار تعداد بره کاهش یافته است. . متولد 1402. در عین حال آمارها نشان می دهد که کشتار حیوانات در سال های 99، 1400 و 1401 با یک روال غیر منطقی افزایش یافته است.
قاضی با اشاره به تعطیلی برخی از گاوداری ها در سال گذشته گفت: اینطور نیست که گرانی گوشت باعث رونق کسب و کار دامداران شده باشد. حتی شاهد تعطیلی برخی از دامداری ها هستیم. ضمن اینکه فاصله قیمتی از مبدأ تولید تا بازار بسیار زیاد است و این فاصله عجیب قیمتی نشان از عدم نظارت دقیق و کافی دارد.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه قیمت نهاده ها پس از حذف ارز ترجیحی 6 تا 7 برابر شد، گفت: در چنین شرایطی هیچ حمایتی از دامداران صورت نگرفت. حتی گفتند به ازای هر راس گوسفند 500 هزار تومان یارانه می دهند اما این مبلغ به 390 هزار تومان کاهش یافت و در نهایت تنها 25 درصد دامداران این مبلغ را جذب کردند و تخصیص این اعتبار امسال ادامه پیدا نکرد.
وی همچنین به مشکلات پیش آمده از زمان راه اندازی سامانه بازارگاه اشاره کرد و افزود: مشکلات ما از راه اندازی این سامانه آغاز شد زیرا از ابتدا سهمیه دام های پرواربندی و سبک و حتی مرکز پژوهش های مجلس را در نظر نگرفتند. خیر در گذشته گزارشی از افت صنعت دام سبک منتشر کرد که این روند اصلاح نشد.
زمانی که حیوانات مولد ذبح شدند
وی در تشریح مشکلات پیش آمده در صنعت دامپروری بیان کرد: در نتیجه تصمیماتی که گرفته شد، دامدار کوچک مجبور به خرید نهاده ها با قیمتی بالاتر از بازار آزاد و در نتیجه هزینه تولید شد. مرحله حذف گاو سبک تر شد و گله ها نیز کوچکتر شدند. در مرحله بعد که سرمایه ها تمام شد، عده ای ثروتمند شدند و تولیدکنندگان را نیز کشتند. طبیعی است که افزایش قیمت گوشت با کشتار دام های مولد اجتناب ناپذیر است.
وی با اشاره به افزایش سه برابری هزینه های حمل و نقل از سال گذشته تا کنون، بیان کرد: همه اینها باعث افزایش قیمت تمام شده تولید شده است اما باز هم عدم نظارت دقیق شکاف قیمتی عجیبی بین قیمت دام زنده و گوشت ایجاد کرده است.
داوران گفتند: قیمت تمام شده دام زنده کیلویی بره نر پنجاه کیلویی 170 هزار تومان است اما در بازار قیمت بره کیلویی از 450 هزار تومان می گذرد.
فروش گوشت بز و گوسفند به جای بره
مدیرعامل اتحادیه سراسری تولیدکنندگان دام سبک با تاکید بر اینکه بازار در وضعیت عادی قرار ندارد، گفت: مشکلات فعلی تقصیر دامدار نیست. متأسفانه بسیاری از فعالان بازار، گوشت گوسفند و حتی بز را که قیمت پایین تری دارند، خریداری می کنند و به عنوان بره نر با قیمت های بالای 450 هزار تومان در بازار به فروش می رسانند. طبیعتا این اتفاقات ناشی از ضعف ساختاری سیستم توزیع ماست و ربطی به کشاورز ندارد. حال باید دید با این همه دستگاه نظارت چگونه گوشت بز و گوسفند سه ساله به جای بره نر با قیمتی بالاتر از قیمت تولید به فروش می رسد.
مصرف سرانه کاهش یافت
وی گفت: طبق آمار ارائه شده، سرانه مصرف گوشت در ایران طی سه سال از 12 کیلوگرم به 7.5 کیلوگرم کاهش یافته است و آمارهای آماری بر میزان تولید و آمار صادرات وزارت کشور متمرکز است. کشاورزی. جهاد نشان می دهد که سرانه 37.5 درصد کاهش را تجربه کرده است.
منبع: پی ام آپ