ماهان نوروزپور: عربستان سعودی قصد دارد در موضوع جنگ در اوکراین ابتکار عمل را به دست بگیرد. بر اساس گزارش نیویورک تایمز، عربستان سعودی 40 کشور در آستانه جنگ را برای مذاکره برای یافتن راه حل صلح به جده دعوت کرده است. هرچند به گفته برخی کارشناسان، این اجلاس بدون حضور روسیه به میزبانی عربستان سعودی برگزار می شود. این می تواند مقدمه ای جدی برای صلح بین روسیه و اوکراین باشد. با توجه به روابط متعادل خود با روسیه و اوکراین، به نظر می رسد عربستان سعودی بیش از ترکیه، چین، اسرائیل یا کشورهای آفریقایی ابتکار عمل را در دست بگیرد. اما آیا بن سلمان ظرفیت دیپلماتیک برای دستیابی به یک راه حل صلح را دارد؟ آیا غربی ها امیدی به این دارند که عربستان چنین نقش بین المللی ایفا کند؟ با نصرت‌الله تاجیک، سفیر سابق ایران در اردن و کارشناس مسائل بین‌الملل درباره این پرسش‌ها گفت‌وگو کردیم:

آیا عربستان سعودی قدرت دیپلماتیک برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین را دارد یا این نشست تنها جاه طلبی بن سلمان است؟

اولین نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که خاورمیانه وارد عصر مدرنیزاسیون سیاسی-اجتماعی شده است و کسانی که می توانند ویژگی ها و ظرفیت های ساختار قدرت جهانی و همچنین روندهایی که قدرت نرم بین المللی را با هزینه کمتر تولید می کنند به درستی تشخیص دهند. ، کسانی هستند که موفق هستند. پس از بیش از یک دهه هرج و مرج و التهاب از سال 2011، با خیزش های سیاسی-اجتماعی بهار عربی و پیامدهای آن، که متأسفانه به دلیل مداخله خارجی و رهبری غرب نتوانست نتیجه مثبتی برای اعراب داشته باشد. دولت های عربی در حال اجرای یک سری اصلاحات هستند تا از تکرار چنین حوادثی جلوگیری کنند. تحولات و رویدادهای اخیر مانند برگزاری این اجلاس توسط عربستان سعودی در جده را نباید از منظر خاورمیانه سابق تحلیل کرد. بلکه باید در فضای جدید خاورمیانه که فاز مدرنیزاسیون خود را آغاز کرده است، تفسیر شوند. در چنین فضایی، کشورها با پایبندی به طیف وسیعی از اصلاحات در زمینه های حقوق بشر، محیط زیست، صلح و عدم خشونت به دنبال تقویت قدرت نرم و جایگاه بین المللی خود هستند. اعراب ممکن است از استانداردهای غربی دور باشند، اما این واقعیت که به نظر می رسد در تلاش برای رسیدن به استانداردهای غربی هستند. موقعیت بین المللی آنها را بهبود می بخشد.

تلاش عربستان برای تبدیل شدن به یک مرجع بین المللی نشان از علاقه و اشتیاق مقامات جوان این کشور برای ایفای نقش بین المللی دارد. از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین، عربستان سعودی سعی کرده نقش متعادلی را ایفا کند. از یک طرف روابط نزدیکی با روس ها برقرار کرد و از طرف دیگر روابط خود را با اوکراین حفظ کرد. این سیاست سعودی به این کشور این فرصت را می دهد تا چهره زشت عربستان را در صحنه بین المللی به دلیل قتل ها و جنایات خود در یمن پاکسازی و بازسازی کند تا بتواند از چهره پاک شده خود به نتایج مثبتی دست یابد. اساساً میانجی گری یک ژست سیاسی است که به یک کشور این فرصت را می دهد تا نقش های زیادی در صحنه بین المللی ایفا کند. بسیاری از کشورها می خواستند میان روسیه و اوکراین میانجیگری کنند، اما هیچ یک از آنها پیشرفتی نداشتند زیرا انرژی ای که در این جنگ وجود دارد هنوز تمام نشده است. همچنین بسیار بعید است که عربستان به نتیجه مشخصی برسد، اما این ژست سیاسی نکته خوبی برای سعودی ها است. این نشست فرصتی برای عربستان سعودی است. فرصتی که متاسفانه نتوانستیم برای کشورمان ایجاد کنیم. و برعکس: با امضای قرارداد جدید با عربستان و تبرئه نسبی یمن از عربستان، شرایط ایفای نقش را به سعودی ها داده ایم!

به خواندن ادامه دهید:

دستور جلسه امروز جده درباره اوکراین چیست؟

عربستان سعودی نتایج مذاکرات درباره اوکراین را به روسیه اعلام کرد

آیا آمریکایی ها اعراب را برای چنین نقشی مناسب می دانند و به ریاض اجازه می دهند در این زمینه امتیازات دیپلماتیک کسب کند؟

ابتدا باید به این سوال پاسخ دهیم که آیا آمریکایی ها حتی به پایان جنگ اعتقاد دارند؟ باور نمیکنم! آنها علاقه ای به آتش بس ندارند و با توجه به سلاح هایی که برای اوکراینی ها ارائه می کنند. آنها نشان می دهند که آماده ادامه جنگ هستند. آنها می خواهند روسیه را بیشتر وارد جنگ کنند تا موقعیت بین المللی و منطقه ای روسیه را تا حد امکان تضعیف کنند. البته اروپایی ها فجایع و فجایع جنگ را به طور ملموس احساس می کنند. آنها تا حدودی علاقه مند به پایان دادن به جنگ هستند، اگرچه نظرات و دیدگاه های متفاوتی در بین آنها وجود دارد. اروپایی ها حتی بدشان نمی آید که روسیه درگیر جنگ باشد. اما هنوز هیچ مدرکی مبنی بر علاقه عملی آمریکا به پایان دادن به جنگ وجود ندارد.

آمریکایی ها می خواهند محتوای این اجلاس ضد روس باشد نه صلح! بهترین امید آمریکا این است که در پرتو چنین نشستی، یک جنبش ضد روسی و محکومیت بین المللی روسیه و شخص پوتین صورت گیرد. البته در چنین نشستی بدون حضور روس ها نمی توان روی دستیابی به فرمول صلح حساب کرد. زمانی که چینی ها با وجود داشتن قدرت مقابله با روس ها، برنامه ای نسبتاً متعادل ارائه کردند. جدی گرفته نشد. از چنین دیداری نباید انتظار زیادی داشت. آمریکایی ها هم طرح چینی ها را دوست نداشتند. زیرا هنوز انرژی جنگ به طور کامل برای قرار دادن هر دو طرف بر سر میز مذاکره تمام نشده است و شرایط خارجی برای صلح آماده نیست. بنابراین این اجلاس به نوعی بررسی مسائل پیرامون جنگ است و نتیجه آن یک امتیاز خبری و رسانه ای برای عربستان است و نه بیشتر. البته با توجه به اینکه قتل عام خاشقجی و جنایات بن سلمان در یمن همچنان در افکار عمومی جهان جا افتاده است، بعید است که عربستان سعودی از این جنایات سود زیادی ببرد. در حالی که آمریکایی ها از کمک به پاکسازی چهره ویران شده عربستان سعودی در جنگ یمن مخالفتی ندارند، افکار عمومی هنوز کاملاً آماده نیستند.

آیا این فرصت دیپلماتیک پاداش آمریکا برای اعراب در ازای عادی سازی روابط با اسرائیل است؟

هیچ پاداشی وجود ندارد. عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل نه سودمند است و نه سودمند. اگر منظور شما عادی سازی روابط در سطح دولتی و رسمی است. باید بگویم هنوز برای این دو کشور برای رسیدن به چنین نقطه ای زود است. عادی سازی در این سطح پیچیده است و به عوامل زیادی بستگی دارد. اگر منظورتان در سطح شرکت‌های خصوصی است، چندین سال از عادی‌سازی روابط این دو کشور در سطح خرد، به‌ویژه تعاملات اقتصادی و فناوری این دو می‌گذرد. پروژه های خصوصی زیادی بین این دو کشور انجام شده است. همانطور که قبلاً گفتم، این نشست در درجه اول برای بهبود وجهه بین المللی عربستان سعودی طراحی شده است، اما میزان موفقیت آن به عوامل بسیاری از جمله رویدادهای نشست بستگی دارد. در حالی که آمریکایی‌ها می‌خواهند این اجلاس چهره روسیه را لکه‌دار کند، عربستان سعودی میزبان نمی‌تواند موضع قوی ضد روسی اتخاذ کند. این بیانیه نهایی احتمالاً هر دو کشور را به صلح و دوستی دعوت خواهد کرد. و بنابراین این جلسه تاثیر عملی زیادی نخواهد داشت.

نظر روس ها در مورد این نشست چیست؟ آیا به اعراب برای برگزاری چنین اجلاسی اعتماد دارید؟

ببینید همه کشورها به دنبال مزیت هستند. در صحنه بین المللی به هیچ چیز اعتماد وجود ندارد، اما اعتمادسازی بین کشورها صورت می گیرد تا بازی ها در نهایت برد-برد باشد. روسیه از امکانات عربی استفاده می کند. پوتین پاسخ اشتباه و بدی به سوال گسترش ناتو به سمت مرزهایش داد و کشور را وارد جنگ فرسایشی کرد که روسیه را از پا درآورده است. این مشکل می تواند تنش های منطقه ای را افزایش دهد. ما بدون توجه به روابط سیاسی، اجتماعی و امنیتی، داوطلبانه یا غیرارادی هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه فروخته ایم و به ناحق درگیر آنها بوده ایم. اگرچه فروش هواپیماهای بدون سرنشین نقش ما را در سطح بین المللی تقویت کرده است، اما باید ببینیم آیا پیامدهای منفی آن بیشتر از مزایای آن نیست. اگر اینطور باشد، تراز ما منفی خواهد بود. ما باید روابط خود را از طریق یک سری اقدامات متعادل می کردیم. اگرچه روابط ما با اوکراین به دلیل فاجعه دردناک هواپیمای اوکراینی مثبت نبود. اما باید سعی می‌کردیم روابط خود را بین روسیه و اوکراین متعادل کنیم تا به جای متهم شدن به درگیر شدن در جنگ، فرصت ایفای نقش‌های بیشتری را داشته باشیم. ظرفیت منطقه ای و بین المللی ایران بسیار بیشتر از عربستان است، اما ما از نبود برنامه سیاسی برای اقدام و افزایش کارت و اهرم خود در بازی بین المللی رنج می بریم! سیاستمداران ما باید توجه بیشتری به ظرفیت های ایران و استفاده از آن ظرفیت ها در نقش های بین المللی داشته باشند. بازگشت به موضوع اصلی. بحث اعتماد به اعراب نیست. مشکل اینجاست که پوتین می خواهد از همه ظرفیت ها و فرصت های عربی استفاده کند. بعید می دانم که چنین نشستی به روسیه کمک کند و پوتین را از این وضعیت خارج کند و شاید اوکراین از این اجلاس بیشتر از روسیه منتفع شود و روسیه در این اجلاس شرکت نکند که نقطه ضعف مهم اجلاس است. به همین دلیل، اما روسیه مخالف تشکیل اجلاس نیست، بنابراین تصور نمی شود که او مخالف صلح باشد. در خاتمه، نشست جده کمکی به ایجاد صلح نخواهد کرد و با توجه به پیچیدگی روابط روسیه و اوکراین و همچنین اهداف پوتین و نقش نامشخص آمریکا در این زمینه، بعید به نظر می‌رسد که جز برای ایجاد یک توافق صلح، چیز خاصی وجود داشته باشد. خبرها به نفع عربستان سعودی در جریان است که آن نیز چندان قوی نخواهد بود. هیچ نتیجه ای وجود ندارد!

۳۱۳۳۱۳

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *