ماهان نوروزپور: بر اساس پیش نویس اصلاحیه بودجه سال آینده آمریکا، سنای آمریکا به جای تصویب بودجه 24 میلیارد دلاری کمک نظامی و اقتصادی به اوکراین در سال آینده، پیشنهاد 4.5 میلیارد دلار کمک نظامی و 1، برای تصویب 65 میلیارد دلار در سال آینده ارائه کرد. کمک اقتصادی به اوکراین در سال مالی 2024. اولین چیزی که به ذهن خطور می کند این است که به دلیل جنگ غزه و عملیات طوفان الاقصی، آمریکا مجبور شد حمایت خود از اوکراین را کاهش دهد تا بر اسرائیل تمرکز کند. از سوی دیگر اسرائیل حملات خود را علیه مردم غزه افزایش داده است. رژیم صهیونیستی در جدیدترین جنایت خود، بیمارستان آل محمدی در غزه را منهدم کرد. این حمله باعث زخمی شدن هزاران نفر و کشته شدن دست کم 500 نفر شد. اوضاع در کرانه باختری رو به وخامت است. آیا می توان آتش جنگ را گسترش داد؟ آیا به همین دلیل است که آمریکا کمک های خود به اوکراین را قطع کرده است تا بتواند در صورت نیاز فوراً به اسرائیل کمک کند؟ آیا واقعاً جنگ غزه تأثیر مستقیمی بر سیاست آمریکا در قبال اوکراین داشت؟ آیا این امکان وجود دارد که ایالات متحده به طور کامل از اوکراین حمایت کند؟ آیا ممکن است با وجود کاهش کمک های آمریکا، جنگ در اوکراین زودتر از حد انتظار پایان یابد؟ آیا ممکن است جنگ غزه مانند جنگ اوکراین پایان یابد؟ در این خصوص با حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل گفت وگو کرده ایم:
به نظر شما آیا جنگ غزه تأثیری بر روند جنگ در اوکراین داشته است؟ به نظر شما آیا شاهد یک نقطه عطف در نظام بین الملل هستیم؟
جنگ در اوکراین و جنگ غزه بازیگران مشترکی دارند. آمریکا بازیگر اصلی در جنگ اوکراین و جنگ غزه است. اسرائیل یک بازیگر اصلی در جنگ غزه و یک بازیگر کوچک در جنگ اوکراین است. اسرائیل با حمایت از اوکراین تلاش می کند روابط خود با روسیه را حفظ کند. اما واضح است که روسیه به دلیل موضع نتانیاهو و حمایت او از اوکراین از اسرائیل ناراحت است. این خشم یکی از دلایلی بود که روسیه از تصویب قطعنامه ضد حماس در شورای امنیت جلوگیری کرد. در هر صورت جنگ غزه دیر یا زود پایان خواهد یافت. تاریخ به ما نشان می دهد که رژیم صهیونیستی نمی تواند به جنگ طولانی ادامه دهد. جنایات جنگی اسرائیل و این بمباران ناجوانمردانه مردم غزه که ربطی به مبارزه با حماس ندارد. همدلی افکار عمومی را علیه اسرائیل برانگیخته است. این وضعیت برای اسرائیل مشکل ساز خواهد بود. اما جنگ در اوکراین به این سرعت پایان نخواهد یافت. روسیه یک بازیگر ثانویه در جنگ غزه است، در حالی که روسیه در جنگ در اوکراین نقش کوچکی دارد. اوکراین بحرانی است که هم بر روابط دوجانبه ایالات متحده و روسیه و هم بر روابط منطقه ای اروپا، به ویژه در اروپای شرقی تأثیر می گذارد. از سوی دیگر برخی کارشناسان می گویند پایان جنگ در اوکراین نقطه عطفی در نظام بین الملل است. اما در جنگ غزه بالاخره شاهد تغییر در خاورمیانه خواهیم بود. در هر صورت، من معتقد نیستم که جنگ غزه زیاد طول بکشد، زیرا منافع بازیگران اصلی جنگ غزه ایجاب نمی کند که این جنگ به سطح منطقه گسترش یابد. جنگ غزه یک جنگ محدود است، اما جنگ در اوکراین یک جنگ بزرگ و طولانی مدت است.
به نظر شما چرا سنای آمریکا در پیش نویس اصلاحیه بودجه سال آینده، میزان کمک های نظامی و اقتصادی خود به اوکراین را کاهش داد؟ آیا می توان به طور کامل از این کمک ها صرف نظر کرد؟
چون به اهدافشان نرسیدند. روسیه نیز نتوانسته است به اهداف خود در اوکراین دست یابد. روس ها خواهان سقوط دولت زلنسکی بودند و می خواستند دولت طرفدار دولت آنها در کی یف حکومت کند و دولت اوکراین رسماً اعلام کند که نمی خواهد عضو ناتو باشد. اینها اهداف حداقلی روسیه در جنگ بود که هنوز محقق نشده است. از سوی دیگر اوکراین نیز خواهان آزادسازی کریمه و چهار استان تحت اشغال روسیه بود که این هدف نیز محقق نشد. مشکل دیگری وجود دارد. اگر به خاطر داشته باشید، وقتی از اوکراین پرسیده شد که چرا سلاح های خطرناک ساخته شده از اورانیوم ضعیف شده را کنار گذاشتند، آمریکایی ها پاسخ دادند که ذخایر ما قبلاً تمام شده است و باید چنین سلاح هایی را به اوکراین بدهیم. جدا از این واقعیت که تسلیحات نظامی که آمریکا می تواند به اوکراین بدهد در حال اتمام است. اولویت اصلی آمریکا در حال حاضر اسرائیل است. اهمیت اوکراین به مراتب کمتر از اسرائیل است. البته آمریکایی ها اسرائیل را متحد خود می دانند نه نتانیاهو. به هر حال، دموکراتها به خاطر چالشهایی که نتانیاهو ایجاد کرده، بدشان نمیآید. سرنگون شود
>>> ادامه مطلب:
چهار سناریو برای جنگ اسرائیل و حماس. در این صورت آمریکا پای خود را به جنگ باز خواهد کرد
جایگزینی ظالم و مظلوم در جنگ اسرائیل و فلسطین/ چه کسانی در انتشار اخبار جعلی علیه حماس دست داشتند؟
آغاز سقوط؛ آیا نتانیاهو مجبور به استعفا خواهد شد؟
یک سال و نیم از جنگ اوکراین می گذرد. این جنگ به خودی خود طولانی شده است. بعید به نظر می رسد که در کوتاه مدت شاهد پایان جنگ در اوکراین باشیم. جایی برای مذاکره، آتش بس یا توافق بین دو کشور وجود ندارد. این جنگ به روسیه و اوکراین آسیب می رساند. تنها کشوری که از جنگ اوکراین سود می برد آمریکا است. غرب برای فروپاشی روسیه تلاش می کند. جنگ همچنین روسیه را به شدت تضعیف کرد و تجزیه کشور ضعیف آسانتر است. در هر صورت هیچ نشانه ای از پایان جنگ دیده نمی شود. اما همانطور که گفتم جنگ غزه پایان خواهد یافت. اسرائیلی ها صرفاً در تلاش هستند تا کرامت از دست رفته خود را بازگردانند.
به نظر شما موضع اخیر آقای امیرعبداللهیان که در پاسخ به این سوال که آیا امکان ورود ایران به جنگ وجود دارد؟ گفتی: «هر احتمالی متصور است» یعنی چه؟ آیا واقعاً در صورت حمله اسرائیل به غزه، شاهد پاسخ نظامی ایران خواهیم بود؟
درستی یا نادرستی نظام بین الملل مبتنی بر خشونت است. جمهوری اسلامی یا باید نگرش خود را نسبت به تحولات بین المللی به کلی تغییر دهد و یا اگر سیاست خارجی خود را بر اساس مقاومت و ایستادگی در برابر زورگویی قدرت های بزرگ پیش می برد، از متحدان خود در این چارچوب حمایت کند. حزبالله، حماس، انصارالله، حشدالشعبی و… همه گروههای مقاومت متحدان ایران در همان چارچوبی تعریف میشوند که در آن با قدرتهای بزرگ مخالفت میکنند. موضع آقای امیرعبداللهیان نیز در چارچوب این سیاست قابل درک است. ایران در مقابل تجاوز به متحدانش سکوت نخواهد کرد. پیش از این جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که در صورت آغاز عملیات نظامی رژیم صهیونیستی، ایران سیاست انفعالی را دنبال نخواهد کرد. بنابراین، حملات اسرائیل تنها درگیری ها را در خاورمیانه تشدید می کند. ما به اسرائیل به شدت هشدار دادیم. خودشان هم می دانند که اگر به غزه برسند خسارات بسیار سنگینی خواهند دید. ورود به غزه یعنی ورود به جنگ شهری. جنگ در آنجا دیگر با توپ و موشک پشتیبانی نمی شود. اسرائیلی ها همچنین می دانند که در یک جنگ چریکی تلفات بیشتری متحمل خواهند شد و نیروهای مقاومت ممکن است در لبنان و سوریه فعال شوند. هشدار وزیر امور خارجه به اسرائیل این پیام را داشت که در صورت حمله رژیم صهیونیستی به غزه، اوضاع برای رژیم صهیونیستی دشوارتر خواهد شد. در حال حاضر جنگ در سطح گروه های مقاومت در حال وقوع است. اسرائیل نمی تواند حماس یا حزب الله را نابود کند.
آیا احتمال ورود دولت های عربی به جنگ وجود دارد؟
نه اینطور نیست دولت های کشورهای عربی هم با آمریکا و هم با اسرائیل همکاری سیاسی و نظامی دارند. اگرچه مردم این کشورها از فلسطین حمایت می کنند، اما دولت های عربی از این موضع حمایت نمی کنند. به دلیل فشار افکار عمومی، مواضعی در حمایت از فلسطین اتخاذ می کنند، اما آشکارا با آمریکا و اسرائیل تعامل دارند.
چرا مواضع آنها نسبت به روزهای اول جنگ تندتر و واضح تر شد؟
زیرا دیگر نمی توان جنایات اسرائیل را نادیده گرفت. صدای آمریکایی ها و اروپایی ها نیز شنیده شد. اسرائیل غزه را به جهنم تبدیل کرده است. اسرائیل با سرعت وحشتناکی غیرنظامیان را می کشد و هیچ کس نمی تواند آن را نادیده بگیرد.
۳۱۱۳۱۳