روزنامه میهن می نویسد: حالا گویا امسال خبری از شور و نشاط سال های اخیر نیست و کمتر کسی به جشنواره فیلم فجر توجه کرده است.
بررسی داده های گوگل، توییتر و تلگرام نشان می دهد که در سه دوره گذشته دهه فجر امسال کمتر از گذشته به این جشنواره توجه شده است. این روند البته از سال گذشته شروع شد و امسال شدت گرفت. اما چه عواملی باعث شده مردم کمتر به جشنواره فیلم فجر توجه کنند و حساسیت کمتری داشته باشند؟
یکی از جمله عوامل و دلایلی که باعث کاهش حساسیت و توجه مردم به جشنواره فجر می شود، باز هم مسائل سیاسی است. از سال گذشته دو جریان متضاد شروع شده که نه تنها بر جشنواره فیلم فجر بلکه به طور کلی بر سینما و تئاتر ایران تاثیر منفی گذاشته است.
این روند از یک سو با تحریم جشنواره و سینما توسط جمعیت معترض آغاز شد. کسانی که سینمای ایران را «دولتی» خطاب کردند و از سال گذشته کمپینی برای تحریم آن راه انداختند. البته این کمپین سابقه ای است و از سال 2018 توجه به جشنواره فیلم فجر کمتر شده است. در آن زمان، اعتراضات در سال 1998 به دنبال داشت، زمانی که برخی از هنرمندان جشنواره را بایکوت موشک خودی به هواپیمای اوکراینی تحریم کردند. در سال 1378 جشنواره فجر به دلیل کرونا نتوانست طبق برنامه برگزار شود.
در سال 1400 جشنواره فیلم فجر رونق کوچکی را تجربه کرد، اما این رونق دوام نیاورد و در سال های 1401 و 1402 توجه به آن به پایین ترین حد خود رسید.
علاوه بر دلایل اجتماعی و سیاسی، نقش عوامل اقتصادی را نیز باید در نظر گرفت. بحران اقتصادی و افزایش هزینه های زندگی و معیشت باعث کاهش توجه به مقوله فرهنگ به طور کلی شده است و سینما هم اکنون تحت تأثیر این روند قرار گرفته است. کاهش توجه به سینما و حذف آن از بودجه بسیاری از خانواده ها، یعنی فقیر شدن طبقه متوسط، البته تاثیر منفی بر سینما و جشنواره فجر داشته است.
آنچه امسال مشاهده شد حاصل روندهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است که در سالهای اخیر آغاز شده و اکنون منجر به برگزاری نابرابرتر از گذشته جشنواره فیلم فجر شده است.
کیفیت جشنواره نیز نامطلوب است و بر اساس یک توافق نانوشته، اکنون سینمای ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مشکل در جشنواره امسال به شکل دیگری برجسته شد. حتی زمانی که درباره جشنواره صحبت می شد، موضوع فیلم و کیفیت آن مطرح می شد نبود بکه حاشیه جشنواره بود که توجه ها را به خود جلب کرد. داده ها نشان می دهد که جنجال هایی که در روزهای نخست جشنواره پیرامون الناز شاکردوست شکل گرفت و اشتباه رئیس سازمان سینمایی کشور در اقامه نماز تحویل سالانه در آخرین روز جشنواره، مهمترین موضوعاتی بود که جلب توجه کرد. به انسان توجه کن
مجموع این داده ها نشان می دهد که جشنواره فیلم فجر و به طور کلی سینمای ایران از روحیه خوبی برخوردار نیست. هنرمندان آنچنان که قبلا بودند سرحال نیستند، فیلم ها آنطور که باید خوب نیستند و مردم به دنبال سینمای ایران نیستند.
23302