به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، انفعال و سکوت انتخاباتی در اکثریت طیف های اصلاح طلب مشهود است، قانون جدید انتخابات از یک سو و عملکرد نهادهای اجرایی و نظارتی از سوی دیگر نوعی آرامش به این جریان بخشیده است.
گزارش روحانی از مسیر سخت انتخابات اسفند 1402 / رای ندادن به “اکثریت” فرصتی برای “اقلیت حاکم”
مرعشی: برای انتخابات 1404 کاندید نمی شوم، اصلا اهل این جور چیزها نیستم/ فرقی بین کرباشی و دلالان نیست.
محسن هاشمی: کاندیداتوری من در انتخابات 1404 در حد حدس و گمان است/ دلالان برای ارائه لیست منتظر تایید صلاحیت هستند.
برخی دیگر از اصلاح طلبان که نگاه صندوق محور به انتخابات دارند منتظر نتیجه آزمون صلاحیت در شورای نگهبان هستند تا بر این اساس رویکرد خود را نسبت به انتخابات تعیین کنند.
در این زمینه مرتضی الویری، سیاستمدار اصلاح طلب معتقد است که اصلاح طلبان از انتخابات فاصله گرفته اند و این نگرش انتخاب اصلاح طلبان نبوده، بلکه عواملی مانند قانون انتخابات و رفتار نهادهای انتخاباتی را مجبور کرده است. از اصلاح طلبان فاصله بگیرند.
وی همچنین به سکوت خاتمی، عبدالله نوری و موسوی خوئینیحی اشاره می کند و معتقد است «اگر خاتمی کلمه «تکرار» را صد بار تکرار کند، هیچ اتفاقی نمی افتد.
در ادامه گفتگوی خبرگزاری بازتاب آنلاین با مرتضی الویری یکی از اعضای شورای اسلامی شهر بخوانید:
*******
* آقای الویری! دو ماه مانده به انتخابات مجلس دوازدهم رویکرد اصلاحات در انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا اصلاحطلبان نگرش سکوت و دوری از انتخابات را در نظر میگیرند و در جهت بازسازی افکار عمومی و بدنه آن گام برمیدارند یا تاکتیکهای صندوقمحوری را پیش میگیرند و منتظر نتایج احراز صلاحیتها هستند یا…؟
من با وجود اینکه یک فرد اصلاح طلب هستم اما در جایگاهی نیستم که بتوانم از طرف اصلاح طلبان صحبت کنم، بنابراین آنچه می گویم نظر شخصی من است. به نظر من اصلاحات انتخاباتی فعلاً مطرح نیست زیرا دلیلی برای حضور اصلاح طلبان وجود ندارد.
شرایط به گونه ای است که بسیاری از اصلاح طلبان از ثبت نام در انتخابات خودداری کردند و اکثریت قریب به اتفاق افرادی که ثبت نام کردند رد صلاحیت شدند، بنابراین می توان گفت که دلیلی برای حضور اصلاح طلبان در انتخابات و انجام اصلاحات با تصدی مسئولیت وجود ندارد. مجلس. در این شرایط اصلاح طلبان باید منتظر باشند تا فضای مناسبی برای انتخاب سالم باز شود. فعالیت های اجتماعی اصلاح طلبانه و اصلاحات جامعه محور تنها راه پیش روی اصلاح طلبان است.
سکوت اصلاح طلبان به معنای عصبانیت از انتخابات نیست
*به نظر شما اصلاح طلبان به این فکر کرده اند که در انتخابات آینده از انتخابات فاصله بگیرند؟
بله اصلاح طلبان از انتخابات فاصله گرفته اند. البته تاکید می کنم که راه نجات کشور، مشارکت مردم در انتخابات است، اما همانطور که قبلا هم اشاره کردم، متأسفانه این راه توسط مسئولان انتخابات مسدود شده است. در نتیجه وقتی من می گویم شرکت در انتخابات آتی موضوعیت ندارد و به معنای خشونت ضد انتخاباتی نیست. برگزاری انتخابات سالم و راه نمایندگان واقعی مردم به مرکز تصمیم گیری کشور یعنی مجلس را راه نجات کشور می دانم، اما همانطور که قبلا هم اشاره کردم برگزارکنندگان انتخابات و دولت نه تنها این مسیر را به اصلاح طلبان داده است، بلکه حتی متفکران را نیز به زور واداشته است. کارشناسان و افراد مستقل تعطیل هستند.
قانون جدید انتخابات شرایط مشارکت را برای افراد مستقل و متفکر اتخاذ کرده است
* علت این تصمیم می تواند عملکرد شوراهای اجرایی دولت فعلی و سابقه شورای نگهبان در امتناع از اختیارات باشد؟
همه مراحل برگزاری انتخابات قابل نقد است. قانون انتخابات شرایط را برای نامزدها و نامزدها به گونه ای ایجاد کرده است که بسیاری از افراد مستقل و متفکر فرصت شرکت در انتخابات را پیدا نمی کنند. البته اگر به عنوان مثال، التزام عملی به اختیارات قانونی در شرایط نامزدها پیش بینی شده باشد، چنین شرطی ممکن است بسیار محدود کننده باشد، زیرا هیئت مدیره در مرحله اول و هیئت نظارت در مرحله دوم می توانند اعلام کنید که این تعهد عملی است این شخص برای ما ثابت نشده است.
بازرسان انتخاباتی که نمی توانند در اذهان مردم حضور داشته باشند و در مورد اعتقادات آنها تحقیق کنند، بنابراین حرف من این است که مشکل در مرحله اول مربوط به قانون انتخابات است، مرحله دوم مربوط به نظارت بر انتخابات است که به عنوان بازنگری پیشنهاد شده است. مرحله توسط شورای نگهبان انجام می شود و مرحله سوم شامل اتفاقاتی است که در شورای اسلامی رخ می دهد.
متاسفانه بسیاری از مصوبات مجلس توسط شورای نگهبان رد می شود. مشکل دیگر وجود مراکز قانونگذاری به موازات مجلس است که به این معناست که این نهاد جایگاه اصلی خود را از دست داده است. همه این عوامل برگزاری انتخابات آزاد، سرنوشت ساز و تاثیرگذار را برای مردم دشوار می کند.
بسیاری از نیروهای کارآمد که برای مجلس مفید هستند در انتخابات ثبت نام نکردند
*با توجه به اینکه رهبر انقلاب بر حضور حداکثری و نشاط انتخاباتی تاکید داشتند، آیا انتظار دارید منویات ایشان در عملکرد شورای نگهبان تاثیرگذار باشد؟ تا این شورا صلاحیت ها را بازتر بررسی کند؟
من امیدوارم که توصیه های رهبر انقلاب بر عملکرد شورای نگهبان در روند احراز صلاحیت تاثیری داشته باشد، زیرا در قانون انتخابات و نحوه احراز صلاحیت ها گره های اساسی وجود دارد. با فرض اینکه با اندکی گشایش، شرایط به گونه ای باشد که بسیاری از نیروهای کارآمد و خوش فکر و مفید برای مجلس در انتخابات ثبت نام نکرده باشند، بنابراین در صورت عدم ثبت نام، فرض بر این است که رویکرد به هیئت نظارت نیز خواهد بود. تغییر دادن. و وقتی می خواهد افراد را تایید کند، در بین کاندیداها کسی نیست که بتواند از این فضای نسبتا باز استفاده کند.
اعتراض خاتمی، عبدالله نوری و موسوی خونس به برگزاری انتخابات
*در مورد اینکه به حضور شخصیت ها در انتخابات اشاره کردید، در حال حاضر شاهد سکوت شخصیت هایی مانند خاتمی، عبدالله نوری و موسوی خوئینی ها در قبال انتخابات هستیم. به نظر شما افراد ذکر شده سکوت کرده اند یا قصد دارند این کار را انجام دهند؟ انتخابات آینده؟
ارزیابی من از سکوت خاتمی، عبدالله نوری و موسوی خوئینی ها این است که آنها هم نسبت به برگزاری انتخابات معترض هستند و احساس می کنند شرایط نامناسب است و نهادهای حکومتی آنقدر بد عمل کرده اند که این همه بزرگوار مردم را به رأی دادن تشویق می کنند. مردم به چنین درخواستی پاسخ نخواهند داد.
*منظورتان این است که حتی وقتی یکی مثل خاتمی مردم را به رای دادن در انتخابات دعوت می کند، مردم جواب نمی دهند؟
من فکر می کنم اگر خاتمی که زمانی از کلمه تکرار استفاده می کرد و در انتخابات غوغا می کرد، حالا صد بار کلمه تکرار را تکرار کند، هیچ اتفاقی نمی افتد.
عارف نمی تواند لیستی را نام ببرد
*اخباری از فعالیت های انتخاباتی عارف به تازگی منتشر شده است. آیا عارف آنقدر نزد اصلاح طلبان محبوب است که بتواند برای انتخابات پیش رو لیستی ارائه دهد؟
در حال حاضر بحث پذیرش عارف مطرح نیست، مردم چشم بسته نیستند که اگر تعداد قابل قبولی از آنها رای بخواهند این کار را انجام می دهند. مردم تجربه کرده اند که نامزدهای مورد نظرشان نادیده گرفته شده و رد صلاحیت شده اند.
به عبارت دیگر: مردم حداقل تجربیات دو انتخابات اخیر را پیش روی خود دارند. بر این اساس انسان این احساس را دارد که یک خشم گسترده و عمومی به وجود آمده است و اگر شخصیت قابل قبولی بخواهد وارد این عرصه شود، البته خود را فدا کرده است.
* یعنی عارف نمی تواند لیست ارائه کند؟
نه من چنین امیدی ندارم
27