بررسی آمار فروش و صادرات خودرو از چین نشان می دهد که رشد بی سابقه و چشمگیر چینی ها در این زمینه وجود دارد.
چین مرکز بحرانی بود که جهان را تحت تأثیر قرار داد. یک بیماری همه گیر پیچیده که همه کشورهای جهان را درگیر کرد و حتی صنایع را فلج کرد. صنعت خودرو نیز مانند سایر صنایع چالش های عجیبی را پشت سر گذاشت. صنعت خودروی چین قبل از همهگیری ویروس کرونا روند بسیار مثبتی داشت و تصور میشد که ویروس کرونا سرعت رشد چینیها در تولید و صادرات خودرو را کاهش دهد، اما ماجرا کاملاً متفاوت از آب درآمد. آمارها نشان می دهد که چینی ها در سال 2020 یک میلیون خودرو به 2 میلیون خودرو صادر کرده اند و این آمار زمانی جالبتر می شود که بدانید در سال 2023 صنعت خودروی چین 5 میلیون خودرو به بازارهای مختلف صادر کرده است. البته مراقب باشید که این آمار شامل خودروهای کار و تجاری می شود اما با وجود این رشد چینی ها سریع و خیره کننده است.
سهم خودروهای برقی در صادرات خودرو چین
بر اساس نمودار فوق می توان شاهد رشد چشمگیر صادرات خودروهای چینی بود، اما نکته قابل توجه این است که چینی ها روند جهانی برق رسانی را به خوبی درک کرده اند و با آن همگام بوده اند. این نکته را می توان در بررسی میزان خودروهای برقی (برقی یا هیبریدی) صادراتی از چین به خوبی مشاهده کرد. در سال 2015، حدود 15 درصد از کل صادرات خودرو از چین به خودروهای برقی اختصاص داشت، اما سهم خودروهای برقی در سال 2023 به 25 درصد رسیده است. به زبان ساده تر، یک چهارم کل خودروهای صادر شده از چین در سال گذشته الکتریکی بوده است. این آمار نشان می دهد چینی ها از نظر فناوری برای تغییرات اساسی در صنعت حمل و نقل آمادگی دارند و به همین دلیل صادرات آنها سال به سال جهش قابل توجهی دارد.
دست پر چینی برای بازارهای مختلف
مخاطبان خودرو در بازارهای توسعه یافته و پیشرفته عموما نام خودروهای چینی با قابلیت های تمام برقی و خودران را شنیده اند، اما نباید فراموش کرد که سهم قابل توجهی از صادرات خودرو از چین همچنان به خودروهای بنزینی مربوط می شود. بازار هدف خودروهای معمولی و بنزینی چینی عموماً بازارهای در حال توسعه است و عرضه خودروهای چینی در این کشورها ارقام قابل توجهی را نشان می دهد. آمار زیر مربوط به مقاصدی است که بیشترین واردات خودرو از چین را دارند. در این لیست نام کشورهایی مانند روسیه، مکزیک، بلژیک، استرالیا، عربستان سعودی، انگلستان، تایلند، امارات متحده عربی، فیلیپین و اسپانیا را مشاهده می کنیم. البته در اکثر کشورهای اروپایی سهم برق (رنگ آبی) بیشتر است و این نکته نشان می دهد که سبد چینی برای هر بازاری می تواند کامل باشد.
نمودار بالا نشان می دهد که برخلاف تصور عموم، بازار ایران اولین و مهم ترین مقصد خودروهای چینی نیست و صادرات قابل توجهی به بسیاری از کشورهای جهان دارند. همچنین سهم بالای روسیه در این آمار حاکی از آن است که جنگ اوکراین باعث شد چینی ها هر چه بیشتر به بازار روسیه نفوذ کنند. در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که چینی ها در دنیای دیپلماسی و سیاسی موفق بوده اند و از فرصت های خود به خوبی برای رشد عرضه خودرو استفاده کرده اند.
سهم برندهای چینی در صادرات خودرو
آمار مربوط به نیمه اول سال 2023 نشان می دهد که شرکت های سایک، گیلاسچانگان، دیوار بزرگ، جیلی، دانگ فنگ، جک، بی دی و بایک بیشترین میزان صادرات خودرو را در این مدت داشته اند. البته میزان صادرات دو شرکت چری و سایک نسبت به بقیه خودروسازان به میزان قابل توجهی بیشتر است. چری در ایران با ماشین MVM، ققنوس و مفرط ما میدانیم. این خودروساز یک شرکت صادرات محور بوده و از ابتدا یکی از بزرگترین صادرکنندگان خودرو در چین محسوب می شود.
چالش های پیش روی چین برای تسخیر بازارهای جهانی
اگرچه چینی ها در سال های اخیر رشد بسیار خوبی در عرضه خودرو به بازارهای غیر چینی داشته اند، اما مسیر آنها برای ورود به بازارهای توسعه یافته چندان آسان نیست. اختلافات سیاسی چین با آمریکا، ورود چینی ها به مهم ترین و پیشرفته ترین بازار جهان را دشوارتر کرده است. همچنین بازار آمریکا همچنان از نظر ذهنی برای ورود گسترده چینی ها آماده نیست. البته این موضوع در مورد بازار اروپا نیز صادق است و برندسازی در این بازارها پیچیده تر از بازارهای در حال توسعه خواهد بود. با این حال انتظار می رود چینی ها هر ساله به رشد خود ادامه دهند و در نهایت سهم خوبی در مهم ترین و بزرگ ترین بازارهای خودروی جهان به دست آورند.
منبع:آخرخودرو