به گزارش پی ام آپ، نشست سیاستگذاری «حکمرانی، مهار تورم و رشد تولید» در همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی و با حضور دکتر محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، دکتر اصغر ابوالحسنی قائم مقام رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد. بانک مرکزی، دکتر مهدی تقیانی، عضو کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی مجلس، دکتر مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد، دکتر کوروش پرویزیان، مدیر عامل بانک پارسیان، دکتر طهماسب مظاهری و دکتر فرهاد نیلی صورت گرفت.

دکتر فرزین در این جلسه درباره تسهیلات اضافه برداشت گفت: بدون شک تسهیلات اضافه برداشت یکی از مشکلات اساسی نظام بانکی ما است، اما اینکه بگوییم همه مشکلات و عدم تعادل در سیستم بانکی ناشی از اضافه برداشت امکانات مشکلات عدم تطابق هر بانک مختص همان بانک است و با سایر بانک ها متفاوت است، بنابراین با یک نسخه نمی توان گفت که عدم تطابق همه بانک ها یک تسهیلات استقراضی است. مثلا بانک هایی داریم که ورشکست شده اند چون سهامدارانشان سرمایه نداده اند. بنابراین، مشکلات ناهماهنگی بانک ها ناشی از مجموعه ای از عوامل مختلف است که باید مورد توجه قرار گیرد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه به دلیل عدم سرمایه گذاری، تولید بالقوه کاهش یافته و منحنی ارز به سمت چپ رفته است، افزود: در 10 سال گذشته سرمایه گذاری در اقتصاد ایران کاهش یافته و به همین دلیل پتانسیل بالقوه وجود دارد. تولید نیز کاهش یافته است. اما در ۲ تا ۳ سال گذشته، شوک‌های مورد انتظار، فشار نرخ ارز و قیمت غیررسمی بازار عوامل اصلی تورم هستند.

دکتر فرزین با اشاره به اینکه تورم همواره بیشترین آسیب را به دهک های پایین جامعه وارد می کند، تصریح کرد: سال گذشته همزمان با حذف ارز 4200 تومانی، مبلغ 400 هزار تومان به دهک های پایین جامعه پرداخت شد. ضریب جینی در سال 1388 1/40 بود و در سال 1400 با اندکی تفاوت به 38/39 کاهش یافت. در حالی که نرخ ضریب جینی 1401 هنوز منتشر نشده است، پیش بینی می شود ضریب جینی تا سال 1401 بهبود یابد و دهک های پایین جامعه با دریافت همین مبلغ 400 هزار تومان، بخشی از قدرت خرید خود را تقویت کرده و در نتیجه. آسیب کمتری در برابر تورم به ویژه آنها شاهد تورم مواد غذایی بوده اند.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به موضوع قانون مالیات بر عایدی سرمایه گفت: در نظر داریم در سال 1388 لایحه اصلاح قانون مالیات را برای تصویب به مجلس ارائه کنیم. من هم با این قانون موافقم اما از نمایندگان مجلس می خواهم شرایط پولی کشور را هم در نظر بگیرند. در حال حاضر شرایط تغییر کرده و بازار ارز متاثر از هر موضوعی است، بنابراین این نگرانی وجود دارد که مالیات بر دارایی ها منجر به فرار سرمایه و فشار بر بازار ارز شود و لازم است نمایندگان همه شرایط را در نظر بگیرند.

در ادامه این جلسه دکتر ابوالحسنی رئیس کل بانک مرکزی نیز با بیان اینکه تورم منشأ متفاوتی دارد افزود: چند منبع اصلی تورم در بحث های این پنل مورد بحث و بررسی قرار گرفت. منبعی برای تورم، شکاف بین عرضه و تقاضای کل معرفی شد که فشار قیمتی ناشی از تغییرات قیمت ارز را نیز به آن اضافه کرد. منبع دوم تورم در سمت تقاضا مطرح شد و به تاثیر پایه پولی و نقدینگی بر تورم اشاره دارد. البته ذکر این نکته ضروری است که در این زمینه لزوماً رابطه تک به تک نداریم و ممکن است با کنترل نقدینگی تورم کنترل نشود. به ویژه در اقتصاد ایران، با وجود تحقیقات زیادی که در این زمینه انجام شده، همبستگی نقدینگی و تورم اندازه ثابتی را نشان نداده است.

وی ادامه داد: انتظارات به عنوان سومین عامل تورم معرفی شد. انتظارات منشأ متفاوتی دارند. تغییرات نرخ ارز نیز در شکل گیری انتظارات بسیار موثر است. علاوه بر این، تنگناها و محدودیت‌های بین‌المللی و اخبار مثبت و منفی را نیز باید از عوامل انتظارات دانست.

قائم مقام بانک مرکزی سیاست های مالی دولت را چهارمین عامل تورم معرفی کرد و گفت: کسری های مزمن بودجه یکی از عواملی است که تقریباً بر تورم حاکم است. بنابراین، حاکمیت مناسب بر ریال، ارز، تجارت و غیره. نقش مهمی در مهار تورم دارد.

وی افزود: خوشبختانه در ماه های اخیر دیپلماسی پولی را در بانک مرکزی آغاز کرده ایم که اگر با دیپلماسی سیاسی همراه شود نتایج خوبی به همراه خواهد داشت.

وی در پایان با تاکید بر اینکه باید مشکلات موجود در نظام مالی کشور نیز مورد توجه قرار گیرد که بانک مرکزی یکی از مظاهر آن است، افزود: سیاست های کلان پیشگیرانه از جمله کفایت سرمایه بانک ها، اهرم انطباق، مدیریت اعتبارات. مدیریت منابع، استفاده از اوراق قرضه و LCهای داخلی نیز در مهار تورم موثر خواهد بود.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *