رئیس سازمان تنظیم مقررات جامع صوت و تصویر در فضای مجازی «ساترا» تاکید کرد: ضمن حمایت از محتوای سالم در تولید، انتشار و تبلیغات، اجازه تولید و انتشار موضوعات غیراخلاقی را نخواهیم داد.
به گزارش روابط عمومی صداوسیما، سعید مقیسه رئیس سازمان تنظیم صدا و تصویر در فضای مجازی «ساترا» اعلام کرد: اولویت سترا ابعاد فرهنگی است.
وی درباره توسعه اکوسیستم صوتی و تصویری فراگیر گفت: در این راستا نیاز به تنظیم مقررات وجود دارد. قانونی کردن اکوسیستم تولید محتوا در فضای مجازی الزاماً محدودکننده نیست، بلکه راه را برای حمایت و ارائه امکانات و محتوای دولتی به بخش خصوصی باز میکند.
مقیسه توسعه فرهنگی را رسالت اصلی رسانه دانست و گفت: توسعه فرهنگی وظیفه و رسالت اصلی رسانه است بنابراین اولویت ما اولویت های محتوایی و فرهنگی است. رسانه ها با توجه به رسالت خود باید به همه ابعاد صنعتی، اقتصادی، اجتماعی و… احترام بگذارند اما برای ما وضعیت فرهنگی مهمتر است.
همه باید کار خود را به خوبی انجام دهند.
رئیس ساترا که در گفت و گو با برنامه «رهنمون» رادیو فرهنگ رادیو فرهنگ داشت، حمایت از مصرف کننده را از وظایف اصلی سترا برشمرد و اظهار داشت: قوانین و مقررات لازم برای رعایت حقوق مصرف کننده را تدوین و ابلاغ کرده ایم و در سایت ساترا قرار داده شده است. . آن را برای اطلاع عموم، فعالان این صنعت و ناظران این اکوسیستم قرار داده ایم.
وی با تاکید بر لزوم همکاری همه نهادهای زیرمجموعه در زمینه تولید فضای مجازی، اظهار کرد: در حوزه فضای مجازی باید یک زنجیره از نهادها همکاری کنند تا مقررات و ممیزی به درستی اعمال شود، یعنی همه نهادهای مرکز ملی شورای فضای مجازی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای اسلامی، قوه قضائیه، نیروی انتظامی، فرجا، سترا و… آنها باید وظیفه خود را به خوبی انجام دهند.
مقیسه خاطرنشان کرد: اگر شرایط فعلی نامطلوب است، شاید صداوسیما و ساترا کار خود را به خوبی انجام داده اند و باید به سراغ حلقه های دیگر این زنجیره برویم.
خود مردم بهترین ناظر هستند.
وی سپس با تاکید بر حجم زیاد محتوا در فضای مجازی توضیح داد: حجم مطالب در فضای مجازی به قدری زیاد است که همه افراد قبل از پخش و انتشار قابلیت ممیزی را ندارند و خود مردم می توانند بهترین ناظر باشند. و حسابرسان، بنابراین ما در سامانه ساپرا در ساترا در دسترس هستیم، نظرات، آرا، اخبار تخلفات احتمالی و دعاوی عمومی را دریافت می کنیم.
رئیس سازمان صدا و سیما در عین حال سترا را یکی از معاونت های سازمان صدا و سیما دانست و گفت: ساترا در سال 1394 با هدف تنظیم و ممیزی رسانه های مجازی تاسیس شد و فعالیت های آن مطابق قوانین بوده است. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از ابتدا یعنی صداوسیما قبل از همه در فضای مجازی وارد عمل شده و در این فضا فعال بوده و از قابلیت های فضای مجازی به نفع رسانه ملی و افراد به نام IPTV که در آن به 5 شرکت در زمینه پخش زنده، ایجاد شبکه، استفاده از آرشیو سازمان، ایجاد vod و aod و… مجوز داده شد و از جایی به بعد نمایش های شبکه های خانگی رشد بیشتری پیدا کرد و شد. تصمیم به ایجاد یک واحد ساختاری مستقل به نام ساترا گرفت.
آیا سداوسیما با ساترا سازگار است؟
مقیسه با تاکید بر اینکه نهاد تخصصی یک صنعت باید ناظر آن صنعت باشد، گفت: فرد یا نهاد نظارتی ابتدا باید در حوزه فعالیت خود اشراف، توانایی و شایستگی داشته باشد تا بتواند به خوبی حمایت و تنظیم کند و همچنین توانمندسازی کند. اینکه صنعت رشد کند و مانعی برای رشد آن صنعت نشود، این یک سوال است. آیا صداوسیما که خودش تولیدکننده است به دیگران اجازه رشد در این زمینه را می دهد؟ و آیا بخش خصوصی می تواند ظرفیت های چند رسانه ای فضای مجازی را جذب کند؟ و فضای مجازی را به فرصت تبدیل کنیم؟ ما اینطور فکر می کنیم و به همین دلیل است که از آن حمایت می کنیم و برگزاری نمایشگاه های رایگان و برگزاری مجمع رستا و دعوت از نمایندگان بخش خصوصی برای حضور در شوراهای سیاستگذاری گواه این باور و حمایت ما و سرعت بازبینی رسانه های صوتی و تصویری است. طرح ها و فیلمنامه ها در فضا مجازی بودن یکی دیگر از نشانه های قابل قبول و بیش از خود تلویزیون است.
وی افزود: در یک سال گذشته 150 عنوان پروژه را راستی آزمایی کردیم، 60 پروژه کلنگ زنی و 50 پروژه بازنویسی شد و این نشان می دهد که با وجود ساترا، صنعت نمایش خانگی نه تنها ضرر نکرده بلکه سود هم داشته است. “
حساب کسانی که می خواهند مضامین غیراخلاقی تولید کنند جداست
رئیس سترا حساب کسانی را که می خواهند محتوای نامناسب تولید کنند از بقیه جدا کرد و تاکید کرد: از تولیدکنندگان فراگیر صوتی و تصویری در فضای مجازی که می خواهند محتوای سالم تولید کنند حمایت و حتی تبلیغ می کنیم و اگر نه ما حافظ هستیم. . و مدافع حق، مردمی خواهیم بود و اجازه تولید و انتشار موضوعات غیراخلاقی را نمی دهیم.
وی همچنین با اشاره به فرآیند تولید محتوای صوتی و مفهوم کل نگر تصریح کرد: در این فرآیند زنجیره های ارزش آفرینی متفاوت، منفصل و موازی وجود دارد. از ایده تا طرح، از طرح تا تولید فیلم و نمایش خانگی و فضای مجازی و غیره. درست تا انتقال و محصولات جانبی، همه اینها یک زنجیره است. به نظر من یکی از مهمترین اهداف اتحادیه و مجامع می تواند کمک به هم افزایی و همسوسازی فعالیت های زنجیره های ارزش آفرینی باشد. اگر زنجیره تولید محتوا را به هم متصل کنیم، کارایی و اثربخشی تلاش ها در حوزه فرهنگ و هنر را ارتقا می دهد.
مقیسه در بخشی دیگر از سخنان خود با تاکید بر اهمیت مقررات تصریح کرد: در این راستا نیاز به تنظیم مقررات وجود دارد. قانونیسازی اکوسیستم تولید محتوا در فضای مجازی الزاماً محدودکننده نیست، بلکه راه را برای ارائه حمایتها و امکانات و محتوای دولتی به بخش خصوصی باز میکند و همچنین پایههای رشد پایدار همه فعالان این صنعت را در رقابتی سالم پیریزی میکند.
مجازات و جرم باید متناسب باشد.
رئیس ساترا در پایان گفت: برای ساماندهی این اکوسیستم فرهنگی که نسبت به سایر رسانه ها آسیب پذیرتر است. باید به نکاتی از جمله پی ام آپ هوشمندانه و دقیق افراد توجه کرد. زیرا اکثر پلتفرم ها در چارچوب قوانین فعالیت می کنند و مردم باید پی ام آپ خوبی داشته باشند. علاوه بر این، اگر در برنامه ای خطایی رخ دهد، نمی توان کل پلتفرم را خاموش کرد و باید مجازات و تخلف در نظر گرفته شود.
مقیسه با اشاره به اینکه حتی تریبون هایی که انتقاد جدی از عملکرد ساترا دارند، اصلا آن را زیر سوال نمی برند و به ضرورت وجود آن اذعان می کنند، تصریح کرد: تمامی مطالب بارگذاری شده در پیام رسان ها، رسانه ها و پلتفرم ها از قبل ممیزی و رصد نمی شود. فعالیت ساترا به دلیل حساسیت رسانه ای مورد توجه قرار گرفته است.
در برنامه این هفته «رهانمون» رادیو فرهنگ این سوال مطرح شد که حدود، بایدها و نبایدهای سیاست گذاری و نظارت در امور شبکه های پخش داخلی کجاست؟ در خصوص سیاست و نظارت گذشته و حال و دیدگاه فعالان فرهنگی در زمینه تولید و انتقال برنامه در فضای مجازی بحث و تبادل نظر شد.