به گزارش خبرگزاری با وجود اینکه مگتو همواره مشکل واردات لوازم یدکی تقلبی خودرو را اعلام کرده است، اما نهادهای ذیربط هشدار داده و اقدامات مختلفی را برای مقابله با آن انجام داده اند، از جمله: مانند برچسب اصالت کالا، الزام به ثبت کد رهگیری و شناسه محصول و … دیده شده است اما همچنان مشکل قطعات یدکی تقلبی گاهی با قیمت کمتر از قطعات اصلی و اخیرا (قبل از با توجه به ایام نوروز و شروع سفرهای نوروزی و بر همین اساس تعویض قطعات خودرو، موضوع فروش و عرضه انواع لوازم یدکی و لوازم تقلبی از قبیل روغن، فیلتر و سایر قطعات محبوب و مورد نیاز بوده است. در بازار پیشنهاد شده است.

در همین رابطه محمدرضا السرا، رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، فیلتر و تعویض روغن تهران در گفت وگو با ایسنا، گفت: زمانی که در بازار کمبود وجود دارد یا تقاضا برای یک محصول بیشتر است. به عنوان پیشنهاد او، قیمت افزایش می یابد. ; با افزایش قیمت ها میل به خرید با قیمت کمتر افزایش می یابد که زمینه ساز پیدایش و حضور کالاهای تقلبی با قیمت کمتر در بازار می شود. در حال حاضر در حوزه تایر کمبودی نداریم و با توجه به ظرفیت تولید داخلی برندهای موجود، کمیت عرضه پاسخگوی نیاز بازار و تقاضا است، با این حال گلایه هایی از سوی مصرف کنندگان از انواع فیلتر خودرو و فیلتر خودرو داریم. روغن های تقلبی

وی افزود: این شکایات ما را ترغیب می کند که وارد عمل شویم. با شناسایی سازنده یا توزیع کننده مورد نظر، سعی می کنیم برخورد اصولی و منطقی با آنها داشته باشیم.» البته در نهایت تخلفات به مراجع نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور ارائه می شود.

رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، فیلتر و تعویض روغن تهران در پاسخ به این سوال که آیا کاهش قیمت ها یا مشکلات اقتصادی و معیشتی می تواند دلیل رونق بازار کالاهای تقلبی باشد، توضیح داد: نهادهایی که با آنها سر و کار داریم و عرضه می کنند. کالاهای تقلبی، بیشتر نهادهایی هستند که مجوز کسب و کار قانونی ندارند. در واقع فعالیت آنها قانونی نیست و در مواردی همگی با چالش و مشکل مواجه هستند. البته با پیگیری های انجام شده توسط اتاق اصناف، اصناف و تشکل ها، سازمان بازرسی و وزارتخانه های حراست، کلاهبرداری به حداقل ممکن کاهش یافت.

وی با اشاره به اینکه این نظر نسبتاً رایج در جامعه وجود دارد که کالای خارجی که با قیمت بالا خریداری می شود قطعا تقلبی نیست، گفت: این موضوع بسیار مهم است و باید به آن توجه شود زیرا چنین تقلبی به ندرت در کشور رخ می دهد. اتحادیه های مجاز واحدهای بازرگانی دارای مجوز دوره های فنی را در اتحادیه گذرانده اند و از این رو تمام تلاش خود را برای خرید و تامین قطعات و قطعات یدکی واحدهای خود با استانداردهای لازم انجام می دهند.

السارا افزود: البته نمی توان به این سوال که کالاهای تقلبی و تقلبی در بین برندهای داخلی بیشتر است یا خارجی پاسخ دقیق داد. آنچه اهمیت دارد سودی است که مرتکب یا فردی که دنبال منفعت است در نظر دارد.

رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، فیلتر و تعویض روغن تهران همچنین با اشاره به نکاتی که مشتریان در هنگام خرید و استفاده از لوازم یدکی و لوازم جانبی خودرو خود باید به آن توجه کنند، گفت: البته. یکی یکی از مهم ترین نکات این است که اجناس مورد نیاز خودروی خود را از اتحادیه های دارای پروانه بازرگانی خریداری می کنید. واحدهایی که دارای پروانه کسب هستند به ندرت فریب این کلاهبرداری ها را می خورند تا در واحد خود روغن و فیلتر خودرو تقلبی تهیه و عرضه کنند. همانطور که قبلا ذکر شد، این افراد دوره های فنی متعددی را گذرانده اند و با روغن ها یا فیلترهای تقلبی خودرو آشنایی دارند. از طرفی اگر پروانه کسب داشته باشند حتی می توانند مستقیما از کارخانه ها روغن یا فیلتر بخرند.

وی ادامه داد: مشتریان در هنگام خرید انواع فیلتر و روغن خودرو به کد شناسایی و رهگیری، علامت استاندارد و اصالت و برندهای معتبر داخلی توجه کنند. همچنین می توانند با استفاده از کد دستوری #4*7777*4 اصالت کالا را بررسی و اندازه گیری کنند.

السارا در مورد نقش بخش خصوصی و دولت در نظارت بر بازار و کاهش تقلب خاطرنشان کرد: روغن های تقلبی در یک بسته بندی مهر و موم شده اند و تا زمانی که درب آن باز نشود، تشخیص کیفیت آنها بسیار دشوار است. زمانی که آن واحد تجاری روغن را باز می کند و متوجه می شود که آیا تقلبی است یا خیر، شناسایی می شود. البته گزینه دیگر ارسال تمامی روغن های موجود در بازار برای تشخیص به آزمایشگاه است. بازرسی و نظارت در صورت همراهی کارشناسان صنفی و واگذاری این کار به کارشناسان قطعا تاثیر مثبتی در بهبود شرایط خواهد داشت.

۲۲۰

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *