در دو سال اخیر میزان مصرف داروهای اعصاب و روان بسیار زیاد شده است. طبق مشاهدات میدانی داروخانه داران و داروسازان مصرف این داروها در بین زنان رواج بیشتری داشته است. در ادامه جزئیات این موضوع را بیشتر مشاهده می کنید.
به گزارش پی ام آپ به نقل از هم میهن، در یک سال گذشته اختلالات اضطرابی جای خود را به افسردگی، ناامیدی و حتی بی عملی داده است.
کارشناسان تاکید می کنند که بسیاری از مردم از سال گذشته به فکر مهاجرت بوده اند و این مهاجرت برای آنها فرار از شرایط است. استفاده از داروهای اعصاب و روان نیز افزایش یافته است. این چیزی است که داروخانه داران و داروسازان می گویند. یکی از آنها، مدیر فنی یک داروخانه دولتی، می گوید که از هر پنج نسخه ای که در داروخانه او دریافت می شود، یک نسخه مربوط به داروهای اعصاب و روان است.
آنها اغلب می گویند که زنان و جوانان مشتریان آنها برای داروهای روان هستند و داروهای ضد افسردگی، ضد استرس و قرص های خواب بیشترین تقاضا را دارند. داروهایی از گروه SSRI ها که داروهای ضد افسردگی هستند و همچنین داروهایی مانند کلونازپام، لورازپام، کلردیازپوکساید و آلپرازولام، آسنترا نیز رکورددار است. اگرچه داروهای اعصاب و روان بدون نسخه تجویز نمی شوند، اما داروسازان می گویند که تعداد مراجعات برای دریافت داروهای بدون نسخه در حال افزایش است. یکی از دلایل این امر عدم تمایل به مراجعه به پزشک است.
از هر5 نسخه، یکی مربوط به بیماریهای روان
در طول سال گذشته، اکثر داروسازان و داروخونه داران که مسئول فنی هستند یا خودشان صاحب داروخانه هستند، متوجه تفاوت قابل توجهی در تعداد مراجعات برای تهیه داروهای اعصاب و روان شدهاند. آنها می گویند اگرچه این اطلاعات بر اساس تحقیق یا نظرسنجی یا پرسشنامه جامع نیست، اما همانطور که تحقیقات آنها نشان می دهد حدود یک سال است که تعداد مراجعه جوانان برای خرید داروهای ضد افسردگی، ضد استرس و خواب آور افزایش یافته است. اتفاقی که شاید تا پیشازآن بهایناندازه شاهدش نبودهاند.
وحید فضلی داروساز و مسئول فنی داروخانه 22 بهمن بیمارستان شهدای تجریش است. او بیش از 11 سال است که در داروخانه ها کار می کند و تأیید می کند که تعداد مراجعات برای تهیه داروهای اعصاب و روان در دو سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است. او تاکید می کند که این اطلاعات بر اساس مشاهدات میدانی او است.
فاضلی می گوید به طور کلی دیگر اینطور نیست که مردم مشکلات روحی و عصبی خود را پنهان کنند یا دارو تهیه نکنند. اکنون دسترسی به این داروها برای آنها آسانتر شده است و تعداد مشاوره های روانشناسی که دریافت می کنند نیز افزایش یافته است. مطب، زمانی که در داروخانه بودم هرگز چنین وضعیتی را تجربه نکرده بودم و نمی دانم تا چه حد به مسائل اقتصادی و اجتماعی مربوط می شود. اما آنچه می بینیم این است که بیماری های روانی و عصبی چندان رایج نبودند. تا جایی که در هر پنجمین مراجعه به داروخانه برای خرید دارو، نسخه ای مربوط به داروهای اعصاب و روان یا آرامبخش ها، خواب آورها و داروهای ضد افسردگی به نوعی تجویز می شود. گاهی اوقات با همکارانمان صحبت میکنیم و میگوییم فلوکستین یا سیتالوپرام را باید در آب تهران بریزند، مردم پرخاشگر و عصبی شدهاند.
به گفته این داروساز، مصرف داروهای اعصاب و روان در بین بیماران خاص زیاد است. در هر صورت، آنها به دلیل بیماری خاص خود احتمال بیشتری برای مصرف داروهای اعصاب و روان دارند.» بیشتر بیماران متخصص به نوعی از افسردگی و استرس رنج می برند. اما شرایط کشور استرس زا است و مصرف دارو را افزایش داده است.»
وی ضمن تاکید بر عدم وجود آمار دقیق از مصرف داروهای روانگردان، بر مشهود بودن افزایش مصرف این داروها تاکید می کند: مصرف این داروها در بین فارغ التحصیلان پزشکی نیز بسیار زیاد است. 50 درصد آنها داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند و بخش زیادی از آنها پزشک هستند.
به گفته وی، استفاده از مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند داروهای ضد افسردگی و همچنین داروهایی مانند کلونازپام، لورازپام، کلردیازپوکساید و آلپرازولام رواج زیادی دارد. اکثر مراجعین زن هستند و به صورت گروهی مطالعه می کنند. فاضلی در مورد کمبود دارو نیز می گوید کمبودها معمولاً مربوط به یک برند خاص است و همیشه کمبودهای موقتی وجود دارد.