امروز ۲۷ آبان‌ماه  اختتامیه اولین فراخوان ملی لالایی با عنوان «گهواره» با محوریت لالایی‌های نواحی ایران،با معرفی برگزیدگان و تقدیر و تشکر از آنان با حضور مدیران حوزه هنری، داوران و دبیران جشنواره برگزار شد.

به گزارش بازتاب آنلاین  از روابط عمومی حوزه هنری، بشری صاحبی، دبیر این مراسم از روابط عمومی حوزه هنری، در این مراسم با احیای ظرفیت فرهنگی لالایی، شرایط را برای تحقق رویای آینده روشن برای آن فراهم کرد. کودکان، از همان روزهای اول زندگی، به قول دو هدف اصلی لالایی ملی. او متنی را با این مضمون خواند: «آینده متعلق به کسانی است که رویایی دارند و آن رویا را می گویند و ما خوش شانس هستیم» که وارث رویای آینده ای روشن هستیم. رؤیایی که نسل به نسل لالایی مادران ماست و نوید بازگشت این مرد بزرگ را می دهد و نور «ان الارض یرثها عبادی الصالحون» را در قلبمان نگه می دارد.

لالایی عصاره فرهنگ است

لالایی که نه کلام است و نه موسیقی مطلق، گزیده ای از فرهنگ و یکی از اولین برخوردهای بشر با هنر و ادبیات یک ملت است و باعث آسایش دوقلوهای مادر و فرزند می شود و چقدر زیباست. این رویای آینده ای روشن از روزهای اول زندگی شما و از طریق یک لالایی تا زندگی نسل های آینده است.

اولین درخواست سراسری برای یک لالایی، معروف به لالایی، با دو هدف انجام شد. هدف اول احیای ظرفیت فرهنگی مهم اما مغفول مانده لالایی بود که یکی از قدیمی ترین قالب های ادبی ایران و جهان است و با وجود تأثیر فراوان در هویت سازی کودکان، امروزه کمتر مطرح می شود.

دبیر فراخوان لالایی: ۲۰۰ اثر از ۲۰ استان کشور به دبیرخانه رسید

هدف دیگر ایجاد شرایطی بود که بتوانیم از همان روزهای اول زندگی، رویای آینده ای روشن را در گوش فرزندانمان زمزمه کنیم و در راه تحقق این آرزو گام برداریم.

طرح «گهواره» که شامل اولین ندای لالایی سراسری و اولین دوره آموزشی اختصاصی لالایی است، پس از ساعت ها مطالعه و مشاوره با اساتید مختلف، نزدیک به یک سال به طول انجامید.

9 مرداد ماه سال جاری با حضور اساتید برجسته شعر کودک و نوجوان، پژوهشگران لالایی و فعالان روانشناسی کودک از پوستر شبستان رونمایی شد و تا 9 مهرماه آثار ارزشمند هنرمندان در سه محور به نمایش گذاشته می شود. احیای میراث، ترکیب لالایی با محورهای موضوعی برنامه ریزی شده و خلاقیت های جدید. منتظر لالایی مادران شهدا بودیم.

200 مقاله از 20 استان کشور به دبیرخانه رسید

حدود 200 مقاله از 20 استان کشور به دبیرخانه رسید و به داوران مسئول ارسال شد. ارزیابی ترکیب موضوع که مهمترین بخش فراخوان و زمینه ساز همراهی با آسیب دیدگان و کشف استعدادها در عرصه لالایی بود، در سه محور ادبی، محتوایی و روانی و در نهایت در 21 آبان در جلسه جمع بندی هیئت داوران ماه را به عنوان اولین لالایی ملی از برگزیدگان خود شناختند.

امروز پایان «گهواره» است و این پایان راه نیست، آغاز راه روشن لالایی سازی است. با حضور و همراهی تک تک شما مسیر آسان تر خواهد شد. در پایان از حوزه هنری کودک و نوجوان به ویژه گروه تاریخ و روایت که در این مسیر سخت و نوساز تلاش کردند تشکر می کنم. از قضات محترم گهواره که با تخصص و تعهد خود در امر مهم بررسی مقالات ارسالی ما را یاری کردند، کمال تشکر را دارم. از تمامی بزرگواران، هنرمندان و اساتید شعر و ادب که با حضور خود این محفل را گرامی داشتند، کمال تشکر را دارم. و الحمدلله رب العالمین و درود بر تو و رحمت خدا بر او و برکاتش باد.

فقط سه درصد از لالایی ها علائم دارند

بعد، دکتر سنگری، پژوهشگر حوزه ادبیات، با دسته بندی انواع لالایی ها در سه دسته بی کلام، به همراه نیمه کلام و کلام، شعر و موسیقی، مباحثی پیرامون موضوع لالایی و لالایی های آیینی مانند حضرت زهرا (سلام الله علیها) به بحث گذاشته است. بر او ) لالایی برای فرزندانشان، ابیاتی نوشت. ذکر، شرح، ترجمه و تفسیر شده است.

وی با انتقاد از این عقیده عمومی که مضمون اکثر لالایی ها شاکی است به یافته های پژوهشی زهرا محمد حسنی از پژوهشگران حوزه فرهنگ عامیانه استناد کرد. او مدعی شد که تنها سه درصد لالایی ها حاوی نوحه و حدود 35 درصد حزن و حسرت دارند. این شامل مادران در رابطه با همسرانشان می شود.

سنگری مقاومت و شجاعت فرزندان غزه در برابر دشمن، بمب و موشک و نفرت آنها از رژیم صهیونیستی را مرهون تربیت مادرانشان به ویژه گوش دادن به لالایی ها می دانست.

بیانیه هیئت داوران اولین جشنواره ملی لالایی

کمال شفیعی نماینده هیئت داوران در قرائت بیانیه هیئت داوران تاکید کرد که شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان معتقدند خداوند تا تولد فرزندی جدید به آینده بشریت امیدوار است.

در متن این بیانیه آمده است: هیئت داوران اولین جشنواره ملی لالایی با تشکر از خداوند متعال و تبریک ولادت نهال جوان این جشنواره، به اطلاع می رساند: با توجه به سه بخش ارائه شده در فراخوان جشنواره، آثار رسیده به دبیرخانه عبارتند از: از نظر کیفی و غنای ادبی حاوی و بهره مندی از گنجینه های ارزشمند فرهنگ و ادبیات بومی و منطقه ای با هدف نظارت بر سلامت روان مخاطبان و همسویی با موضوعات و مضامین اهداف جشنواره در محوطه احیای میراث، مرمت و چیدمان لالایی های جدید با توجه به موضوعات مورد انتظار جشنواره و محوطه لالایی مادران شهدای خاص بررسی و ارزیابی شد.

هیئت داوران برجسته طراحی گواره را به عنوان اولین جشنواره ملی لالایی به فال نیک گرفتند و در ادامه مطالبی را برای ارتقا و غنای این رویداد شایسته معرفی خواهند کرد.

اول – توجه جدی و ویژه به موضوع تحقیق در سطح علمی و دانشگاهی از طریق حمایت از پایان نامه ها و کتب تحت تالیف، دوم – برگزاری کارگاه های آموزشی و کلاس های ویژه ترمیم خواب با حضور اساتید مجرب جهت تولید، الگوسازی و خلق خلاقانه. لالایی با توجه به تنوع اقلیمی ایران. سوم، توجه به امکانات و ابزارهای جدید مانند پردازش آثار با موسیقی، انیمیشن و انواع تولیدات چند رسانه ای برای رفع نیازهای جامعه امروزی.

در پایان ضمن تقدیر و تشکر از برگزارکنندگان، شرکت کنندگان، اساتید و مدعوین عزیز، خاطرنشان می شود با توجه به کیفیت آثار رسیده، شاعران و خوانندگان لالایی باید افق های جدیدی را در ساخت لالایی ها در نظر بگیرند و نکته دیگر توجه شما به موسیقی در لالایی گوش می دهید. و پرهیز از تصاویر اشعار بزرگسال و نیز یأس و ناامیدی در آثار، از مهم ترین ویژگی های لالایی در سرودن آن است.

و کلام پایانی این است که با توجه به اهمیت و ماهیت بنیادی لالایی در ایران اسلامی، شایسته است کانون ها و معاونان برجسته حوزه هنری و سازمان ها و نهادهای مرتبط با ادبیات کودک و نوجوان در کنار هم تلاش کنند. کنار هم در دوره های بعدی حوزه هنری کودک و نوجوان برای کاشت این درخت پربرکت اقدام می کند.

با تشکر و درود فراوان هیئت داوران گهواره اولین جشنواره ملی لالایی جناب آقای غلامرضا بکتاش دکتر محسن رضوانی، کمال شفیعی و دکتر. حسنا افشاری.

تجلیل از هوشنگ جاوید و معرفی برگزیدگان

در این مراسم از هوشنگ جاوید پژوهشگر فرهنگ، مردم و موسیقی اقوام کشور به پاس تلاش های دیرینه در این زمینه تقدیر و تشکر شد و تابلو و تندیس نفیس به وی اهدا شد.

در ادامه این مراسم، برگزیدگان بخش احیای میراث و تنظیم لالایی به شرح زیر معرفی شدند:

بخش مرمت بناهای تاریخی

لوح تقدیر و تندیس جشنواره و جایزه نقدی در حوزه پژوهشی:

در جایگاه سوم دکتر. حسین زنگویی از بیرجند

عبدالغفار کرد از زاهدان دوم شد

و شادی پاکزاد از مهاباد در لالایی خوانی مقام اول را کسب کرد.

بخش «مادران شهید» در آن زمان هیچ انتخابی نداشت.

برندگان بخش لالایی به شرح زیر هستند:

لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به منیره هاشمی و عطیه سادات حجتی در مقام سوم اهدا شد.

ناهید رفیعی از تهران دوم شد و لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جایزه نقدی دریافت کرد.

همچنین لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به لیلا جعفری از چهارمحال و بختیاری اهدا شد.

همچنین زهرا داوری از بجنورد، سید محمد حسین المجتبی از قم، مصطفی توفیقی از مشهد، مریم زارعی از شیراز، مریم شیخیونی از بوشهر و زهرا علیشاهی از تهران عنوان شایسته در رشته «لالایی آفرینی» را کسب کردند. با جایزه «نشر». یک لالایی

در پایان لازم به ذکر است در این مراسم گروه تئاتر یاس کبود به اجرای نمایش با موضوع «بچه های غزه» و گروه موسیقی کر به اجرای آهنگ لالایی پرداختند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *