«پیکرهای پنهان» یا «چهره های پنهان» روایتی از کار و زندگی سه زن رنگین پوست و میهن پرست در ناسا است. سه زن در دنیایی غیرعادی، دنیایی که سازندگانش فکر می کنند آنها عادی هستند و دیگران غیرعادی!
به گزارش ایسنا، فیلم بیوگرافی «پیکرهای پنهان» محصول کشور آمریکا محصول سال 2016 است.کارگردان این فیلم که به گوشه هایی از زندگی سه ریاضیدان زن می پردازد، تئودور ملفی است. این فیلم با رتبه خوب IMDB نزدیک به 8، بارها در جشنواره های معتبر سینمایی از جمله اسکار مورد توجه قرار گرفته است.
وقایع «چهره های پنهان» در دوران جنگ سرد اتفاق می افتد. به طور خاص، سال 1961 است. آمریکا و روسیه با یکدیگر درگیر هستند و هر دو کشور در تلاش هستند تا اولین انسان را به فضا بفرستند و ثابت کنند که مالک جهان کیست. در این زمان است که جان اف کندی، رئیس جمهور ایالات متحده، در یکی او از سخنان معروف خود ماه را دریای نو و قلمرو جدیدی از «علم» معرفی و نام برد که کشورش هر چه باشد باید به آن دست یابد:
“ما وارد این دریای جدید می شویم زیرا دانش جدیدی برای به دست آوردن و حقوق جدید وجود دارد. ما تصمیم داریم در این دهه به ماه برویم و کارهای دیگری انجام دهیم. نه به این دلیل که آنها مشاغل آسانی هستند، بلکه به این دلیل که مشاغل سختی هستند. .
آمریکا جان گلن را در درگیری با روسیه در نظر می گیرد که می خواهد یوری گاگارین را به فضا بفرستد. در این زمان که دنیای سیاست مردانه است و در رقابت فضایی بینالمللی، مردان حرف اول را میزنند، فیلم «چهرههای پنهان» داستان زندگی سه ریاضیدان، زنان کمشناخته و وطنپرست آفریقایی-آمریکایی را به تصویر میکشد. اگر برای آنها نبود، سرنوشت پروژه فضایی ایالات متحده بوده است. متهدی با عنوان “دوستی 7” هر روز پیچیده تر می شد و عقب می افتاد.
یافتن خواسته های معمولی در دنیایی خارق العاده
کاترین جانسون (کاترین جانسون)، دوروتی وان (دوروتی وان) و مری جکسون (مری جکسون) سه ریاضیدان و زن «رنگین پوست» هستند که در این دوران حساس و البته پر از «نژادپرستی» در ناسا، هوانوردی ملی آمریکا و اداره فضایی، آنها در دو شاخه ریاضیات و مهندسی هوافضا مشغول کار تحقیقاتی هستند.
در این فیلم، موضوع نژادپرستی که هم مردان و هم زنان رنگین پوست تحت تاثیر آن قرار گرفته اند، قابل تامل است و همچنین درک زندگی جانسون، وان و جکسون حائز اهمیت است. رنگین پوستان در این تاریخ به برخی از حقوق خود دست کم در برخی مناطق ایالات متحده دست یافته اند، اما هنوز با ایده آل فاصله دارند. مارتین لوتر کینگ (مارتین لوتر کینگ) در این زمان است، او فعالیت های مدنی خود از جمله سخنرانی های سخت خود را برای حقوق برابر رنگین پوستان با سفیدپوستان دنبال می کند.
آمریکای این دوره آنقدر گرفتار تبعیض نژادی است که جانسون، وان و جکسون در چشم کسانی که وقتی به ناسا می روند و از آن خارج می شوند، یعنی محیط کارشان را نمی شناسند، پاک کننده هستند. هیچ کس فکر نمی کند که سه رنگین پوست در ناسا شغل جدی و مهمی داشته باشند. در این تاریخ و در سراسر آمریکا، اکثر امکانات و خدمات به دو بخش سفیدپوست و رنگین پوست تقسیم شده است. چرا؟ زیرا سفیدپوستان دوست ندارند به اشیا دست بزنند یا از خدماتی استفاده کنند که رنگین پوستان با آن سروکار دارند!
سایه سنگین رنگی بودن همه جا با این زنان دانشمند است. هنگامی که کاترین جکسون در ناسا ارتقاء می یابد، وارد بخش جدیدی می شود که در آن کارکنان اصلی یا دانشمندان، همه مرد و سفید هستند. این قسمت چایخانه مخصوص رنگین پوستان و سرویس بهداشتی مخصوص آنها ندارد. جکسون باید هر روز و هر بار که نیاز دارد به نزدیکترین دستشویی زنانه که مخصوص رنگ پوستش است، حدود 40 دقیقه وقت بگذارد تا به دستشویی برود! و این در میانه محاسبات ریاضی است که مشخص می کند فضاپیمای “فرندشیپ 7” کجا باید بلند شود و دقیقاً کجا باید فرود بیاید تا آتش سوزی یا حوادث مشابهی نگیرد.
دوروتی وان نیز نمونه ای از دانشمندی است که به دلیل رنگ پوستش با تبعیض نژادپرستانه و مردسالارانه در ناسا مواجه می شود. وان در بخشی کار می کند که تعدادی ریاضیدان زن تحت فرمان او هستند و در واقع اسماً رهبری یک گروه علمی در ناسا را بر عهده دارد، اما این سمت و سمت به طور رسمی برای او ثبت نشده است، زیرا زنان رنگین پوست نمی توانند مشاغل نظارتی و مدیریتی داشته باشند. در ناسا آوردن از سوی دیگر، این تبعیض در زمان امانت گرفتن کتاب خود را نشان می دهد. جایی که کتاب وان در کتاب رنگین پوستان نیست و برای انجام پروژه خود به کتابی نیاز دارد که در کتاب برای سفیدپوستان باشد. اما کتابدار از قرض دادن آن به وان خودداری می کند.
مری جکسون یکی او دیگر از آن زنان ریاضیدانی نیست که به دلیل تبعیض نژادی اجازه پیشرفت ندارند. او با وجود تخصص در ریاضیات، توانایی حل مسائل مهندسی هوافضا را نیز دارد، اما به دلیل نداشتن مدرک، اجازه کار در دپارتمان جدید ناسا را ندارد.
جکسون باید دوره ای را بگذراند و مدرک بگیرد تا بتواند در ناسا جایی که واقعا لیاقتش را دارد شغلی پیدا کند و خودش را ثابت کند. اما گذراندن آن دوره فقط برای مردان سفید پوست است و به این راحتی امکان پذیر نیست. جکسون برای گرفتن حق تحصیل در مدرسه باید در دادگاه شکایت کند. دادگاهی که وقتی وارد می شود به او می گویند روی صندلی مخصوص رنگین پوستان بنشیند.
«چهره های پنهان» یا «پیکرهای پنهان» روایتی از زندگی و کار سه زن رنگین پوست و میهن پرست در ناسا است. سه زن در دنیایی غیرعادی، دنیایی که سازندگانش فکر می کنند آنها عادی هستند و دیگران غیرعادی! در این دنیای پیچیده، جانسون، وان و جکسون باید برای اهداف دور و دراز خود، حتی برای ساده ترین خواسته هایشان، سخت تلاش کنند.
آنها باید به جامعه بفهمانند که حق دارند به دستشویی سفید بروند، از کمد سفید کتاب قرض بگیرند و در مدرسه سفید درس بخوانند. فیلم با خلق موقعیت های طنز و شادی تلخی واقعیت های آن دوران را به تصویر می کشد. حقایق پیرامون تبعیض نژادی همچنین به طور دقیق و مستند بخش هایی از تاریخ آمریکا را روایت می کند. اما آنچه در «چهره های پنهان» و در کنار موضوع سفیدپوست ها و رنگین پوست ها نباید فراموش شود، «زنانه بودن» جانسون، وان و جکسون است.
همه بر این باورند که شاید روزی مردان رنگین پوست دو نژاد و غیرآمریکایی بتوانند در ناسا کار کنند و به بهترین درجه ها دست یابند، اما آیا “زنان رنگین پوست” نیز می توانند؟ در واقع این فیلم نه تنها پیچیدگی های جامعه نژادپرست آمریکا را نشان می دهد، بلکه سعی می کند زندگی رنگین پوستانی را روایت کند که علاوه بر این ویژگی، به دلیل «زن بودن» نیز در حاشیه قرار گرفته اند و باید داشته باشند. مبارزه مضاعف با تبعیض