در سال های اخیر تعداد کودکان خیابانی در خوزستان به ویژه در کلانشهر اهواز افزایش یافته و این معضل به مطالبه مردم برای ساماندهی این شرایط تبدیل شده است.
طبق تعریف، کودکان خیابانی به کودکان زیر 18 سال گفته می شود که برای کسب درآمد یا گذراندن وقت به طور دائم یا موقت در خیابان ها و مکان های عمومی با حجم تردد زیاد می مانند.
بر اساس اعلام بهزیستی خوزستان بیش از 90 درصد کودکان کار پسر و 10 درصد دختر هستند. از سال ۹۶ تاکنون 1127 کودک کار شناسایی شده اند که بیش از نیمی از آنها ساکن شهر اهواز هستند.
در حال حاضر شش مرکز آموزشی در شهرهای اهواز، آبادان، اندیمشک، دزفول و مسجد سلیمان برای حمایت از کودکان و خانواده ها زیر نظر بهزیستی و در شهر اهواز نیز یک مرکز روزانه و شبانه برای نگهداری از کودکان بی سرپرست و یا بد سرپرست فعال است.
دلایل اصلی افزایش تعداد کودکان خیابانی در خوزستان معمولاً ناشی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی است. مشکلات اقتصادی، فقر، بیکاری و ناتوانی خانواده ها در تامین نیازهای اولیه کودکان می تواند عامل اصلی ترک تحصیل و ورود به کوچه و خیابان باشد. مشکلات اجتماعی مانند خشونت خانگی، مشکلات مواد مخدر و نادیده گرفتن حقوق کودکان نیز می تواند از دیگر عوامل افزایش تعداد کودکان خیابانی باشد.
با توجه به این مسائل، سازمان ها و دستگاه های اجرایی ذیربط در استان خوزستان باید برای رسیدگی به این مسائل و ساماندهی کودکان خیابانی تلاش ویژه ای داشته باشند. و سیاست ها و برنامه هایی برای تقویت و حمایت از خانواده های آسیب پذیر باید در نظر گرفته شود.
اجرای برنامه های مشترک در سطح استان نیز مستلزم هماهنگی موثر با نهادهای ذیربط مانند شهرداری، کمیته امداد، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان حراست و سازمان فنی و حرفه ای است.
بهره گیری از ظرفیت علمی و کمک نخبگان و اساتید دانشگاه ها و سازمان های مردم نهاد نیز راهکاری موثر برای کاهش آسیب های اجتماعی و ساماندهی کودکان خیابانی است.
مدیران استان خوزستان باید با جدیت و با توجه و همکاری مردم و نهادهای مختلف به این معضل رسیدگی کنند. افزایش آگاهی عمومی و ارائه آموزش های لازم به خانواده ها و جامعه نیز از راهکارهای مهم برای کاهش تعداد کودکان خیابانی است.
اما برای موفقیت در این زمینه نیاز به همکاری و هماهنگی بین سازمان های مختلف دولتی و سازمان های مردم نهاد است. تامین منابع مالی و اعتباری کافی برای اجرای برنامه ها و پروژه های مربوطه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
معضل کودکان خیابانی در خوزستان به عنوان یک چالش اجتماعی و انسانی نیازمند توجه جدی و راهکارهای موثر است. راهکارهای اصلی برای رفع این مشکل را می توان تلاش برای ایجاد شرایط مساعد برای رشد و تکامل سالم کودکان، رفع نیازهای اولیه آنها و ایجاد فرصت های آموزشی و توانمندسازی پیشنهاد کرد.