سنا گیاهی است که به دلیل ساختار گرم و خشک آن در طب سنتی کاربرد فراوانی دارد اما مصرف این گیاه ممکن است در برخی بیماری ها، اسپاسم و مشکلات درد در دستگاه گوارش نیز مفید باشد. همچنین در دوزهای بالا با مصرف ملین های محرک مانند سنا ایجاد می شود.
به گزارش ایسنا، سنا گیاهی است علفی با ساقه ها و شاخه های چوبی، با میوه های کاغذی و کاملا خشک به رنگ های سبز تا قهوه ای روشن که از سواحل عربستان، آفریقا و سومالی تا موزامبیک و هند می روید. علاوه بر ایران در مناطق مختلف آفریقا مانند سودان و مصر، در مناطق مختلف صحرا و همچنین در آسیای صغیر می روید و تنها گونه سنا در ایران است که نام محلی آن کوسن است.
این گیاه برای درمان یبوست و تخلیه روده قبل از انجام آزمایش های تشخیصی برای دستگاه گوارش و ناحیه روده بزرگ استفاده می شود. سنا به دلیل داشتن ساختار گرم و خشک در طب سنتی کاربردهای زیادی دارد. مثلاً در مواردی مانند بیماری های مفاصل و بلغمی، افسردگی، جنون، صرع، سردرد و درد شقیقه، درد پهلو مفید است و همچنین ضماد آن در سرکه در درمان خارش، التیام زخم های کهنه، جلوگیری از ریزش مو مؤثر است. حنا برای تیره شدن موها
برای استفاده از این سبزی به صورت دم کرده می توانید 0.5 تا 2 گرم از گیاه را آب جوش بریزید و بعد از 10 دقیقه آن را صاف کرده و بنوشید. همچنین پس از خیساندن در آب سرد به مدت 10 تا 12 ساعت و صاف کردن قابل مصرف است. از آنجایی که مقدار رزین موجود در محلول به دست آمده در روش تهیه با آب سرد کمتر است، باعث درد قلب می شود و پس از 10-12 ساعت اثر می گذارد، اما باید به مقدار و مدت مصرف توجه داشت. دوز متوسط بین 20 تا 60 است. میلی گرم سنوزاید و مصرف خوراکی بیش از 3 تا 5 روز توصیه نمی شود.
مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است و مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمی شود زیرا اطلاعات کافی در مورد ترشح متابولیت های این گیاه در شیر وجود ندارد. مقادیر کمی از متابولیت های فعال مانند راین در شیر ترشح می شود، اما اثرات ملین در کودکان شیرده دیده نشد.
در حالی که مصرف این گیاه ممکن است فواید زیادی داشته باشد، مصرف ملین های محرک از جمله سنا در دوزهای بالا ممکن است باعث ایجاد اسپاسم و مشکلات درد در دستگاه گوارش شود. در موارد نادر، استفاده طولانی مدت از این محصول ممکن است باعث آریتمی قلبی، نفروپاتی و تسریع در جذب استخوان شود. دوزهای بالای سنا ممکن است باعث تتانی، ترشح آسپارتیل گلوکزامین و هیپوگاماگلوبولینمی شود. استفاده طولانی مدت از سنا ممکن است باعث کاهش الکترولیت ها، به ویژه یون ها و پتاسیم شود. بنابراین، هیپوکالمی، افزایش آلدوسترون، آلبومینوری، خون در ادرار، مهار حرکات روده و ضعف عضلانی ممکن است رخ دهد. پس از کاهش پتاسیم، افزایش اثر گلیکوزیدهای قلبی و داروهای ضد آریتمی نیز رخ می دهد. استفاده طولانی مدت از سنا بیش از 3 بار در روز به مدت یک سال یا بیشتر ممکن است باعث تغییرات آناتومیکی در پرزهای روده، آسیب به نورون ها و عضلات طولی روده شود.
بر اساس اعلام سازمان نظام پزشکی ایران و وزارت بهداشت، این گیاه مانند سایر ملین های محرک در درمان انسداد روده، تنش عضلانی روده، مشکلات ناشناخته شکمی، التهاب روده بزرگ، آپاندیسیت، دردهای شکمی با منشأ نامشخص موثر است. ، و کم آبی بدن آب) بدن شدید) و یبوست مزمن منع مصرف دارد و در کودکان زیر 10 سال نباید مصرف شود.
نکته بسیار مهم این است که به طور کلی ملین ها جذب املاح و ویتامین های غذا را کاهش می دهند. بنابراین در صورت مصرف مکمل های حاوی این ترکیبات، محصولات سنا باید حداقل دو ساعت قبل مصرف شود.