چند اخطار جدی برای نصف کردن قرص وجود دارد که در این قسمت توضیح می دهیم، پس با ما همراه باشید.
به گزارش عصر ایران، بسیاری از افراد برای سهولت در مصرف هر نوع قرص یا صرفه جویی در هزینه، قرص ها را نصف می کنند. برخی از داروها در وسط قرص شیارهایی دارند که نصف کردن این گونه قرص ها مشکلی ایجاد نمی کند اما نمی توان همه قرص ها را نصف کرد و مصرف کرد زیرا تقسیم برخی از قرص ها به نصف و تغییر دوز ممکن است باعث تهوع شود. عوارض زیادی برای کاربر به همراه خواهد داشت. خواندن این بخش به شما کمک می کند تا عوارض جانبی نصف کردن قرص را درک کنید.
چرا باید نصف کردن قرص را متوقف کنیم؟
تغییر در دوز قرص:
با نصف کردن قرص، ساختار دارو تغییر می کند که باعث تغییر دوز قرص، کاهش اثر آن و افزایش خطرات مصرف آن می شود.
ضایعات دارویی:
با نصف کردن قرص ها مقداری از دارو هدر می رود و از آنجایی که نمی توان نصف دوز کامل را مصرف کرد، دارو کمتر از مقدار تعیین شده توسط پزشک جذب بدن می شود. کوچکترین تغییر در آن می تواند اثرات سمی در بدن ایجاد کند. حتی اگر قرص ها را با استفاده از ابزار مخصوص برش دادن قرص ها از وسط نصف کنید، مقداری از آنها هدر می رود.
خطرات جدی نصف کردن قرص ها
حساسیت و آلرژی:
نصف کردن برخی از داروهای خاص مانند داروها ممکن است باعث ایجاد حساسیت پوستی شود. نصف شدن یک قرص قبل از مصرف باعث می شود که ذرات ریز دارو در هوا آزاد شود و این ذرات پس از تماس با نواحی حساس پوست مانند صورت، پلک ها، گردن باعث التهاب و حساس شدن پوست می شوند. . اگر مجبور هستید داروهای ضد اضطراب را که شامل «تترازپام»، «زولپیدم» و «ترازدون» میشود به نصف کاهش دهید، باید از دستکش و ماسک برای جلوگیری از واکنشهای آلرژیک استفاده کنید.
مشکلات معده:
برخی از قرص ها از طریق روده جذب می شوند. تقسیم این قرص ها به دو قسمت باعث از بین رفتن و جذب سریع این قرص ها در معده می شود و باعث افزایش مشکلات معده در بیماران مبتلا به زخم معده و رفلاکس می شود. اگر در بلعیدن داروها مشکل دارید، می توانید از پزشک داروی مایع مشابهی بخواهید تا بتوانید به راحتی دارو را در دوز مشخص مصرف کنید.
آیا می توانیم هر قرص را به نصف تقسیم کنیم؟
هر قرصی نباید به نصف تقسیم شود، برخی از فرمول های دارویی خاص هرگز نباید تقسیم شوند. یکی از داروهایی که هرگز نباید نصف شود قرص های روکش دار هستند.
برخی از آسپرین ها با پوشش مخصوصی ساخته می شوند تا از تحریک معده جلوگیری کنند و بدون تجزیه و جذب از روده از معده عبور کنند. نصف کردن آسپرین با این پوشش محافظ دارو را از بین می برد و باعث درد معده و تحریک زخم یا افزایش رفلاکس اسید معده می شود.
در حالی که برخی از NSAID های پوشش داده شده و قرص های ضد التهابی باید در روده کوچک جذب شوند، وقتی به نصف تقسیم شوند در معده جذب می شوند. این قرص ها طوری طراحی شده اند که به آرامی جذب می شوند و نمی شکنند.
مسکن هایی که وسط آنها خط ندارد نباید نصف شود زیرا اگر مقدار مصرف آن نصف شود، دارو به بدن نمی رسد و اثری نخواهد داشت.
برخی از قرص ها اثر آهسته ای روی سیستم بدن دارند و نباید به نصف تقسیم شوند زیرا اثربخشی خود را از دست می دهند.
برخی از داروها اگر نصف شوند و بیش از چند دقیقه در هوا بمانند اثر خود را از دست می دهند، بنابراین قرص نصف شده تاثیری نخواهد داشت.
قبل از مصرف قرص، بروشور داخل جعبه قرص را بخوانید و دستورالعمل ها را بخوانید تا متوجه شوید که آیا قرص باید به دو نیم شود یا خیر.
کدام قرص را نصف کنیم و بخوریم بهتر است؟
قرص هایی که روکش خاصی ندارند و وسط قرص حفره دارند با تجویز پزشک از وسط نصف می شوند.
برای جذب بهتر مکمل کلسیم، یک قرص یا مکمل کلسیم را نصف کنید و بعد از ۲۱ ساعت بخورید. اگر می خواهید مکمل کلسیم مصرف کنید، مکمل های سیترات بهتر و راحت تر از کربنات کلسیم جذب می شوند.
برخی از داروسازان نیز توصیه می کنند که قرص های خود را درست قبل از مصرف نصف کنید تا میزان رطوبت جذب شده توسط سطح باقی مانده تا حد امکان کمتر باشد.