فایده بارداری یکی خدماتی است که توسط نهادهای تامین اجتماعی ارائه می شود که زنان بیمه شده در صورت داشتن شرایط لازم می توانند از آن استفاده کنند یکی یکی از سوالاتی که بیمه شده مطرح می کند این است که اگر متقاضی پس از وقفه بارداری تقاضای بازگشت به کار کند و کارفرما از پذیرش وی امتناع کند و یا در پایان قرارداد بیکار شود، تکلیف وی چیست؟

به گزارش ایسنا، بر اساس ماده 67 قانون تامین اجتماعی، چنانچه بیمه شده زن ظرف یک سال قبل از زایمان 60 روز حق بیمه پرداخت کرده باشد، به شرط عدم کار می تواند از حمایت بارداری برخوردار شود. مقرری بارداری با احتساب روزهای استراحت معادل دو سوم آخرین مزد یا حقوق روزانه بیمه شده است و طبق ماده 63 قانون تامین اجتماعی آخرین مزد یا حقوق روزانه بیمه شده است. معادل کل کسر حق بیمه بیمه شده در 90 روز گذشته. از شروع استراحت، این بر تعداد روزهای کاری تقسیم می شود.

شرایط دریافت مقرری بارداری این است که بیمه شده ظرف یک سال قبل از تولد 60 روز کاری حق بیمه را به بیمه‌گر اجتماعی پرداخت کرده و قبل از شروع دوره استراحت کار کرده یا مرخصی استحقاقی گرفته باشد. ضمناً در مدت استراحت کار نکند و دستمزد و حقوقی دریافت نکرده باشد.

در اجرای قطعنامه 26 اردیبهشت ماه در ماه 1400 هیأت وزیران تصمیم گرفت در خصوص پیش بینی بار مالی ناشی از تمدید مرخصی زایمان در لایحه بودجه سنواتی یا رسیدگی به آنها تبصره ای به بند (1) تصویب نامه الحاق کند. با بدهی های دولت، مدت مرخصی زایمان از 6 ماه به 9 ماه افزایش یافت. .

مدت مرخصی زایمان برای مادرانی که سه قلو یا بیشتر به دنیا می آورند یک سال است. ضمناً بیمه شده می تواند حداکثر دو ماه قبل از تولد از مرخصی زایمان استفاده کند مشروط بر اینکه بر اساس گواهی پزشکی با تاریخ تولد مرتبط باشد. در صورتی که بیمه شده در دوران بارداری دچار عوارضی شود که سلامت مادر و کودک را به خطر اندازد و طبق ارزیابی پزشک معالج و تایید شورای پزشکی سازمان نیاز به استراحت پزشکی قبل از شروع مرخصی زایمان داشته باشد، مدت بیماری به مدت مرخصی زایمان بستانکار نخواهد بود و دستمزد دوران بارداری پرداخت خواهد شد.

مدت استفاده بیمه شده از غرامت دستمزد و مرخصی زایمان در اسناد بیمه ای زنان بیمه شده لحاظ می شود.

سامانه نظارت و ارتباطات مردمی سازمان تامین اجتماعی در زیر به برخی از سوالات مطرح شده از سوی مردم پاسخ داده است:

* چه کسانی واجد شرایط کمک بارداری هستند؟

کسانی که بیمه اجباری دارند، صرف نظر از اینکه مشمول قانون کار هستند یا خیر، از این حمایت برخوردارند. البته طبق ماده 64 قانون تامین اجتماعی، در مواردی که کارفرمایان به موجب قوانین و مقررات دیگر موظف به پرداخت حقوق یا دستمزد بیمه شدگان خود در مدت مرخصی زایمان هستند، سازمان تامین اجتماعی تنها مسئول درمان آنان است.

* برای درخواست کمک هزینه بارداری غیرحضوری چه مدارکی لازم است؟

زنان بیمه شده می توانند با ارائه درخواست در سامانه خدمت غیبت و بارگذاری مدارک و مستندات مربوطه شامل تصویر شناسنامه مادر، شناسنامه یا شناسنامه فرزند و گواهی پزشکی مربوطه از مرخصی زایمان استفاده کنند.

*مرخصی زایمان از چه تاریخی می تواند شروع شود؟

قبل از تولد، بیمه شده زن می تواند بنا به درخواست و بر اساس گواهی پزشکی حداکثر 2 ماه از مرخصی زایمان (مشروط بر اینکه مربوط به تاریخ تولد باشد) استفاده کند.

*اگر بیمه شده از روز زایمان درخواست کمک هزینه زایمان داشته باشد اما در روز زایمان یا بعد از آن کار کند، از چه روزی کمک زایمان محاسبه می شود؟

مدت مرخصی زایمان از روز حبس شروع می شود اما پس از کسر روزهای شاغل بودن بیمه شده پرداخت می شود. مثلاً بیمه شده ای که در 4 مهر 1402 زایمان کرده و حقوق دارد مهر من کل ماه را دریافت کردم و بنابراین 30 روز کار دارم مهر ماه باشد؛ دوره استراحت از 25 اکتبر 1402 شروع شد و بنابراین آخرین روز مرخصی زایمان او 24 جولای 1403 است، اما موسسه تامین اجتماعی مهر ماه هیچ مبلغی به بیمه شده پرداخت نمی کند.

* آیا بیمه شده پس از پایان مرخصی زایمان «بیمه بیکاری» دریافت می کند؟

در صورت بیکاری غیر ارادی، در صورت رعایت سایر شرایط قانونی، امکان مطالبه مقرری بیمه بیکاری وجود دارد.

*آیا اتباع خارجی مستحق کمک بارداری هستند؟

بله، در صورت رعایت شرایط امکان پذیر است.

* ایام دریافت غرامت دستمزد، مقرری زایمان و بیمه بیکاری قابل انتقال به صندوق های دیگر است؟

در صورتی که سوابق ایجاد شده در نتیجه غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری و همچنین بیمه بیکاری مورد قبول صندوق مورد نظر باشد و در این ایام هیچ گونه حق بیمه ای به موسسه بیمه اجتماعی پرداخت نشده باشد، فقط یک بیمه قابل ثبت است. حق بیمه مربوطه به صندوق دیگری منتقل نخواهد شد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *