لایحه قانون برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق مجلس در حال بررسی است. بر اساس این طرح، دولت متعهد شده است در مدت پنج سال از برنامه هفتم سالانه یک میلیون واحد مسکونی و ظرف پنج سال پنج میلیون واحد مسکونی بسازد.
طبق این طرح باید در طول برنامه هفتم توسعه ۱۵ درصد ساخت مسکن به صورت صنعتی انجام شود و سالانه ۳۰۰ هزار مسکن حمایتی، ۲۰۰ هزار مسکن روستایی و ۱۰۰ هزار مسکن در بافت فرسوده و ۴۰۰ هزار انواع مسکنی که در مجموع سالانه یک میلیون واحد مسکونی در برنامه هفتم پیش بینی شده است.
از جمله مواردی که در برنامه هفتم پیش بینی شده، پرداخت سالیانه ۲۰ درصد از تسهیلات بانکی به بخش مسکن است. کمیسیون تلفیق همچنین مصوب کرده که با برنامهریزی دولت، مدت زمان خانهدار شدن افراد به ۱۲ سال کاهش پیدا کند. در حال حاضر و بنا به گفته مجتبی یوسفی ـ عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه – اگر فردی تمام درآمد خود را پس انداز کند، در مدت زمان سی سال – در عمده شهرهای کشور – صاحب خانه خواهد شد و اگر این فرایند بر اساس استانداردهای لازم باشد و فرد یک سوم درآمد خود را مورد صرفهجویی و پسانداز قرار دهد، در طول ۹۰ سال خانه دار می شود.
وی با اشاره به بررسی موضوع تامین زمین رایگان برای اقشار حمایتی در لایحه برنامه هفتم توسعه ادامه داد: در این بخش کمیسیون مصوب کرد، افرادی که جز دهک ۱ تا سوم محسوب میشوند زمین رایگان و یا زمین ۹۹ ساله دریافت کنند. کمیسیون در روستاها هم این تکلیف را بر عهده بنیاد مسکن قرار داد تا در روستاها هم زمین رایگان در اختیار اقشار حمایتی در طول برنامه هفتم گذاشته شود.
یوسفی همچنین با بیان اینکه تسهیلات مقاومسازی و نوسازی روستایی در لایحه برنامه هفتم توسعه گنجانده شده است، گفت: کمیسیون در این بخش دولت را مکلف کرد تا سالیانه پیشبینی لازم برای ارائه تسهیلات به ۲۰۰ هزار واحد مسکونی – با سود ۵ درصد- را در برنامه هفتم توسعه مدنظر قرار دهد.
بنابراین گزارش، دولت در حال حاضر طرح نهضت ملی مسکن با هدف ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال را اجرا میکند. طبق آخرین آمار تاکنون برای یک میلیون و ۷۸۵ هزار واحد زمین تامین شده است. در بخش ساخت نیز ۴۴۳ هزار واحد دارای قرارداد با سازنده، ۳۲۶ هزار واحد دارای پروانه ساختمانی و ۱۸۲ هزار واحد در مرحله اتمام فونداسیون است.
سایر نهادها و تسهیلات مرتبط با صنعت مسکن نیز رسالت خود را در قالب خرید مسکن دنبال می کنند. بنیاد مسکن در این بخش، جشن نوسازی تمام خانه های روستایی در سال 1410 را در نظر گرفته است. در حال حاضر 54 درصد واحدهای روستایی مقاوم سازی شده اند. از دیگر برنامه های بنیاد می توان به پرداخت وام 200 میلیون تومانی ساختمان با سود 5 درصد و مستندسازی تمام خانه های روستایی تا پایان برنامه هفتم توسعه اشاره کرد.
شورای اسلامی به منظور کنترل بازار مسکن و اجاره بها در حال بررسی طرحی است که در حال حاضر مورد اعتراض شورای نگهبان و شورای داوری قرار دارد و قرار است پس از رفع ایرادات به تصویب برسد.