فیلم سینمایی «گیجگاه» که در آستانه اکران در سینماهای کشور است، من را به یاد فیلم های اکشن دهه 60 و 70 می اندازد که یکی از بارزترین خاطرات آن شخصیت های منفی فیلم های اکشن است. چند تن از این چهره ها برای ادای احترام به بازیگران قدیمی نقش های منفی در این فیلم حضور دارند.
به گزارش پی ام آپ، برخلاف قهرمان فیلم های اکشن، همیشه ضدقهرمان ها و شرورانی هستند که گاه توجه زیادی را به خود جلب می کنند. در دهه 60 و 70 و در دوران شکوفایی سینمای اکشن در سینمای ایران، حلقه خاصی از بازیگران بودند که همیشه در کنار قهرمانان نقش های منفی را بازی می کردند. بسیاری از این چهرهها امروزه کمکار هستند، در گذشته رها شدهاند یا در ژانرهای دیگر کار میکنند، اما خاطره نقشهای منفی آنها همچنان در ذهن مردم باقی مانده است. در زیر نگاهی می اندازیم به چند بازیگر که نقش های منفی شان در فیلم های اکشن در حافظه ما ماندگار شده است. اسامی بازیگران به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.
کاظم افرندانیا | یکی از چهره های خاطره انگیز نقش های منفی دهه 60 و 70 کاظم افرندنیا است. این بازیگر در طول دوران حرفه ای خود نقش های فرعی را ایفا می کرد اما همیشه با نقش های فرعی و منفی توجه عموم را به خود جلب می کرد. او بازیگری را از دهه 50 آغاز کرد و تا پایان دهه 90 فعال بود، اما توانایی های خود را با بازی در نقش های منفی در فیلم هایی مانند “کانی مانگا”، “جدال در تاسوکی”، “عملیات کرکوک” و “ضربه طوفان” به نمایش گذاشت. روشی خاص . .
فتحعلی اویسی | او بازیگری را در ایالات متحده تحصیل کرد و در اواسط دهه 1950 به طور حرفه ای خود را وقف سینما کرد. اما در دهه 1960 با حضور در فیلم هایی مانند «سرب» و «ناخدا خورشید» خود را به عنوان شخصیتی که می توانست با ایفای نقش های منفی به موفقیت دست یابد، به تماشاگران معرفی کرد. او برای این فیلم ها نامزد دریافت سیمرغ از جشنواره فیلم فجر شد. ورود اویسی به نقش منفی سینمای اکشن با فیلم «گرگ» در سال ۱۳۷۰ و سپس با «بادل» در سال ۱۳۷۲ ادامه یافت. اما اوج حضور او در نقشهای منفی در فیلم «حادثه کندوان» در سال ۱۳۷۴ بود. بر اساس یک داستان واقعی است. او در این فیلم نقش یک دزد حرفه ای را بازی کرد. اویسی در آن دهه عمدتاً در نقشهای منفی در فیلمهای غیر اکشن انتخاب شد که شاخصترین فیلم او «میخواهم زندگی کنم» به کارگردانی زند یاد ایرج قادری بود. از اواخر دهه 70، اویس تغییر مسیر داد و وارد ژانر کمدی شد.
کامران باختر | محمدعلی باختر معروف به کامران باختر از جمله بازیگرانی بود که در سه دهه فعالیت سینمایی خود در نقش های فرعی ظاهر شد. اما شاید وجهه و شهرت او به فهرست بلندبالایی از فیلم های اکشنی که در دهه های 60 و 70 در آن حضور داشت برمی گردد.او در بیشتر فیلم ها نقش منفی داشته یا در گروه جنایتکاران داستان قرار گرفته است. «تیغ و ابریشم»، «ردهای گرگ»، «شکار»، «بلاف»، «مجازات» و… از جمله نقش های شاخص او در ژانر اکشن هستند. اما شاید نقشی که بیش از دیگر شخصیت های او به یادگار مانده، فیلم «مار» به کارگردانی محمدرضا ایلامی باشد. او در این فیلم نقش معاون گروه شبه نظامی شیطانی را بازی می کرد. باختر در اواخر دهه 70 با حضوری کوتاه در فیلم «سگ کشی» ساخته بهرام بیضایی در نقش یکی از برادران سنگستانی، خاطرات دو دهه ای از شخصیت های منفی خود را برای عموم زنده کرد.
ارائه مراقبت | شاید شهرت نیام بخش برای بازی در نقش های منفی به قبل از انقلاب برمی گردد. اما او سابقه ایفای نقش شخصیت های منفی در دهه 1960 را دارد. بخشی در چندین فیلم به عنوان یک ضدقهرمان در کنار قهرمان اصلی آن سال ها جمشید هاشم پور ظاهر شده است. از نقش های منفی او در دهه شصت می توان به «محموله»، «پوزپلنگ»، «جدل» و «مشت» اشاره کرد. عنایت بخشی با ورود به دهه 70 کمتر در آثار اکشن ظاهر شد و بیشتر به سمت آثار تاریخی و نمایشی رفت. اما در این دهه با فیلم «آخرین خون» نقش منفی ماندگاری را در اذهان عموم به جای گذاشت.
محمد بارسوزیان | یکی از بازیگرانی که ظاهرش بیش از هر چیز به او در انتخاب نقش های منفی کمک کرد محمد بارسوزیان است. قد بلندی داشت، شانه های مربعی شکل و سبیل های کلفتی که به صورتش ظاهری خشن می داد. از دهه 1960 اغلب در نقش های منفی در فیلم های سیاسی ظاهر شد و بعدها در چندین فیلم جنگی نقش فرماندهان عراقی را بر عهده گرفت. اما یکی از برجسته ترین نقش های او در فیلم بندر مه آلود، امیر قویدل بود که در نقش یک جنایتکار در درگیری تن به تن با پلیس باید خود را از خطر نجات می داد. بارسوزیان در دهه 70 در آثاری چون «چشم شیطان»، «شب روباه»، «پنجه در زمین» و «بازی با مرگ» به ایفای نقش منفی پرداخت، اما در پایان این دهه اندک. کم کم از سینما فاصله گرفت و حضور ضعیفی پیدا کرد: در تلویزیون بود.
شکوه پیشوایان | او را معروف ترین آدم بد سینمای ایران لقب داده اند. پر رنگ ترین تصویر پشویان ایفای نقش یکی از برادران آب منگل در فیلم «قیصر» است. پیشواییان در سال 1340 وارد سینما شد و در بیش از 80 فیلم بازی کرد که در بیشتر آنها نقش منفی داشت. او در اوایل دهه شصت و پس از پیروزی انقلاب با فیلم «تیغ و ابریشم» مسعود کیمیایی به فیلم های اکشن و نقش های منفی بازگشت اما پس از این فیلم توقیف شد. همین امر باعث شد تا پیشوایان به آلمان مهاجرت کنند اما او در اواسط دهه 70 به ایران بازگشت و در فیلم هایی چون «شهرگ»، «زخمی» و «چشم عقاب» بازی کرد.
منصور خاکی | هوشنگ منصور خاکی بازیگر پیشکسوت سینمای اکشن ایران بود که در سال 1400 بر اثر کرونا درگذشت. او از دهه 50 به طور مستمر در فیلم های اکشن ظاهر شد و پس از انقلاب 62 به سینما بازگشت. خاکی علاوه بر اقدامات پلیسی و جنایی در فیلم های روستایی نیز حضور داشت که درگیری اربابان و رعیت ها را به نمایش می گذاشت. از جمله آثاری که در دهه 60 و 70 در آنها نقش منفی داشته است می توان به «عفیعی»، «فرار از جهنم»، «دل و دشنه» و … اشاره کرد.
حسن رضایی | رضایی یکی از رکوردداران بازی در فیلم های ایرانی است. او یکی از پرکارترین بازیگران دهه 30 تا 80 بود.بازیگری که معمولاً نقش یک جنایتکار بزرگ یا به تعبیر امروزی «خدنگ» را بازی می کند. حسن رضایی در دهههای 60 و 70 در آثار زیادی ظاهر شد، اما از مهمترین فیلمهای او میتوان به «بازی تمام»، «بندر مهآلود»، «نیش»، «گروگان»، «حرفهای»، «بالاتر از خطر» و… اشاره کرد. عادل تبریزی با توجه به خاطرات ماندگار نقش های منفی اش در اذهان عمومی، از او برای بازی در فیلم «گیجگاه» برای ایفای نقش یک ضدقهرمان و به سبک بازی های گذشته اش دعوت کرد.
رضا صفایی پور | او در سینمای ایران با نام توفان شهرت دارد. رضا صفایی پور از دهه 40 که هنوز نوجوان بود به دلیل فعالیت های ورزشی و کسب مدال در کشتی، جذب بازیگری و آکروباتیک شد. پس از آن صفایی پور عمدتاً در نقش های منفی در فیلم های اکشن ظاهر شد. پس از انقلاب با فیلم «میرزا کوچ خان» به سینما بازگشت و در دهه 60 و 70 به حضور در فیلم های اکشن ادامه داد. «شکار در شب»، «آخرین ضربه»، «خط آتش»، «حادثه در کندوان»، «شاهرگ» و «چشم عقاب» از آثار شاخص صفایی پور هستند. در فیلم «گیجگاه» پس از سال ها دوری از سینما، رضا صفایی پور بار دیگر در نقش بدمن حضور دارد و برای ادای احترام به سال ها فعالیت در این عرصه.
پرستار افتاد | نرسی گرگیا با صدا و نگاه نافذش در یاد همه ایرانیان باقی مانده است. بازیگری را از دهه 40 آغاز کرد و بعد از انقلاب مدتی بیکار بود اما با فیلم «تیغ و ابریشم» به سینما بازگشت و یکی از بازیگران نقش منفی فیلم های اکشن دهه 40 و 60 و 70 شد. البته گاهی در فیلم های اکشن مانند فیلم معروف «افعی» نقش مثبتی به او می دادند. اما او در فیلمهایی مثل «پادزهر»، «لنگرگاه مهآلود»، «فرار از مرگ» و… نقشهای منفی بازی میکرد. معلوم است که نرسی گرگیا خودش در صحنههای اکشن بازی میکرد و اعتقادی به استفاده از بدلکاران نداشت.
مجید میرزائیان | میرزائیان برخلاف دیگر بازیگران ژانر اکشن در ایران، فعالیت حرفهای خود را قبل از انقلاب شروع نکرد، بلکه در سال 62 وارد سینما شد و «عقابها» ساموئل خاچیکیان یکی از اولین تجربههای او در سینما بود. او علاوه بر فیلم های پلیسی و اکشن در آثاری از سانتا دفنسا نیز حضور داشت و اوج فعالیتش در دهه 60 و 70 بود و پس از آن بیکار شد و خانه نشین شد. «پایگاه جهنم»، «بندر مهآلود»، «پرواز از کمپ» از آثار ماندگار میرزائیان هستند.