بازیگران زیادی هستند که در فیلم ها و سریال های ایرانی نقش وکیل را بازی کرده اند. این در حالی است که تعداد فیلم ها و سریال هایی که در داستان هایشان به حقوق، عدالت، محاکمه و … مربوط می شود و با توجه به تعدد این پرونده ها نیاز به حضور وکلا و پایان دادن به هرج و مرج است. در حال حاضر موضوع دو سریال شبکه نمایش خانگی با تاریخچه وکلا پیوند خورده است. در سریال «شرکت کننده در جنایت» ساخته مازیار میری، داستان بر محور اصلی زندگی یک وکیل است و در سریال «گناه یک فرشته» به کارگردانی حامد عنگا که اولین نمایش آن برای اولین بار در نظر گرفته شده است. جمعه. دی شخصیت اصلی وکیلی است که می خواهد از دختری که پدرش را کشته است دفاع کند. به همین منظور مروری داریم بر خاطره سازترین وکلا در فیلم ها و سریال های مختلف.
به گزارش بازتاب آنلاین، اگر تعداد نقش های وکالت در سینما، تلویزیون و شبکه های تلویزیونی داخلی را بشماریم، مطمئناً تعداد آنها به قدری زیاد می شود که نمی توان نام و مشخصات همه آنها را ذکر کرد، اما یک سری وکلا وجود دارد. در فیلم ها و سریال های تلویزیونی مهمی که نامشان برای همیشه در ذهن ما مانده است. ما سعی کرده ایم تا جایی که ممکن است نقش های به یاد ماندنی وکیل را مرور کنیم.
هامون | عزت الله تعظمی در نقش آقای دبیری داریوش مهرجویی 1368
عزت الله تزمامی در ادامه همکاری سریالی خود با داریوش مهرجویی در سال 1347 در فیلم هامون. یکی یکی از نقش های فرعی فیلم، وکیلی به نام آقای منشی است. نقشی که شاید اگر بازیگری جز تازه بازی آن را بازی می کرد زیر درخشش خیره کننده خسرو شکیبایی به کلی محو می شد اما او با این نقش کاری کرد که حضورش در یک سکانس در ذهن ماندگار شد. دیالوگ های دو نفره او با هامون یکی از خاطره انگیزترین سکانس ها تعظمی رگبار دیالوگ می گوید و نبض صحنه را می گیرد. او همچنین اثری قوی در صحنه دادگاه معروف به جای گذاشت. این تأثیر عملکرد او است که در نهایت به سکانس معروف صبر دادگاه منجر می شود. نظامزی سرانجام موفق می شود نام خود را برای این فیلم در بین پنج نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به ثبت برساند.
می خواهم از فرامرز هاروکان در نقش اصلان ایرج قدری زنده بمانم | 1372
اصلان، وکیل پایه یک دادگستری، در شرایطی قرار می گیرد که باید از همسر جدیدش در پرونده قتل پسرشان دفاع کند. او از یک سو با درد از دست دادن پسرش مواجه است و از سوی دیگر تمام تلاش خود را می کند تا همسرش از قتل پسرش تبرئه شود و از چوبه دار پایین بیاید. اگرچه در ابتدا به جایی نمی رسد و تلاش هایش بی نتیجه می ماند، اما سرانجام در آخرین لحظه می تواند ثابت کند که علت مرگ پسرش خودکشی بوده و همسرش هیچ ارتباطی با قتل او نداشته است. خیلی ها معتقد بودند که سکانس های محاکمه و دفاع با اصول و قواعد وکالت همخوانی ندارد و اشتباه بوده و بیشتر شبیه به بازگویی احساسی داستان است. البته خیلی ها نظر دیگری داشتند و معتقد بودند جلسه دادگاه به تصویر کشیده شده در این فیلم کاملا جدی است و اصلا شوخی نیست.
خانه سبز خسرو شکیبایی در نقش رضا صباحی بیژن بیرنگ و مسعود رسام 1375
شاید در نگاه اول به نظر برسد که «خانه سبز» بدون در نظر گرفتن حرفه رضا صباحی و همسرش می توانست به همان اندازه جذاب باشد، اما نباید فراموش کرد که انتخاب شغل وکالت برای رضا جای تامل داشت. تمام حواس اول از همه یکی یکی از مهم ترین ویژگی های رضا شیوه جذاب صحبت و متقاعد کردن دیگران بود، به همین دلیل وکالت کمک زیادی به او کرد. نکته دیگر اینکه اگر یادتان باشد، هر بار که ماجرا مربوط به یک پرونده قضایی و رضا به عنوان وکیل است، به جای اینکه مدام با قانون و منطق سعی در تبرئه موکلان خود داشته باشد، سعی کرده توجه دادگاه را به اصول انسانی و عاطفی جلب کند. . از آنها دفاع می کنند. درست است که دادگاه های این سریال فقط فانتزی بود و چیز جدی نبود، اما تصمیم گیری دادگاه در این راستا اتفاق مهمی تلقی می شد. نقش وکیل خسرو شکیبایی همچنان پابرجاست و هرگز از ذهن ها محو نخواهد شد.
این زن حرف نمی زند کتایون ریاحی در نقش ثریا اردلان احمد امینی 1381
کتایون ریاحی پس از بازی در فیلم «شام آخر» دوباره در سینما جان تازه ای گرفت و به خاطر همکاری خود مورد توجه کارگردانان قرار گرفت. در همان زمان آنها پیشنهاد کردند “این زن صحبت نمی کند.” کتایون ریاحی بهترین انتخاب برای ایفای نقش ثریا اردلان بود. زنی قدرتمند که در آستانه میانسالی قرار دارد و در کلامش به بلوغ لازم رسیده است. این شخصیت با چنین خصوصیاتی قرار بود موتور دراماتیک فیلم باشد. درامی که در آن زنی متهم به قتل است که حاضر نیست برای دفاع از خود صحبت کند و این موضوع بار سنگینی را بر دوش وکیل او می گذارد. پرونده سخت و پیچیده ای که ثریا با چالش هایی مواجه شد و حتی در جاهایی شکست خورد. محور اصلی فیلم سوریا است و در کل این شخصیت وکیل است که تماشاگر را در طول فیلم قدم به قدم می برد.
عینک دودی پانته آ بهرام در نقش میترا محمد حسین لطیفی ۱۳۷۸
داستان فیلم «عینک دودی» برگرفته از دعوای زن و شوهری است که به نوعی به ازدواج اجباری دختر جوان با پسری تبهکار مربوط می شود. پانته آ بهرام که در آن زمان با بازی منیژه در سریال مسافر به شهرت زیادی رسید، این بار در نقش وکیل پایه یک دادگستری بازی کرد. حضور این وکیل در فیلم کمدی «عینک دودی» از آن جهت حائز اهمیت بود که به آتش اختلافات این دو زوج دامن زد. او با کمک مواد قانونی مختلف سعی کرد کاری کند که زن از مرد جلوتر باشد و اجازه ظلم به آنها ندهد و همین موضوع موقعیت های کمدی خنده داری را در فیلم ایجاد کرد. جالب بود که بالاخره به وکیل دادگستری علاقه مند شد و کل پرونده و ماجرای اعتراض را کنار گذاشت.
دختران فریاد نزن مریلا زارعی در نقش فریما تولایی پوران درشنده 1391
چالشی که مریلا زارعی برای ایفای نقش خانم وکیل در این فیلم داشت، دقیقاً همان چالشی است که وکیل فیلم «این زن حرف نمیزند» با آن مواجه شد. در این فیلم موکل حاضر نبود حتی یک کلمه در مورد قتلی که مرتکب شده بود صحبت کند و همین موضوع باعث شد وکیل در به نتیجه رسیدن موفقیت آمیز پرونده با مشکل مواجه شود. اینجا برخلاف فیلم امینی، خانم وکیل موتور محرکه درام نیست و عوامل مختلف از جمله بازپرس ویژه و خود متهم، ماجرا و گره های پرونده را برای مخاطب باز می کنند و خانم وکیل است. عملا به حاشیه رانده شده است. از یک نقطه به بعد بعد از نمایش این فیلم خیلی ها انتقاد کردند که زارعی برخلاف دیگر نقش هایش تلاش زیادی برای این فیلم نکرده است.
دوره عشق | لیلا حاتمی در نقش بتا علیرضا رئیسیان 1392
بیتا یک وکیل حرفه ای در «دوران عاشقی» است که اکثر پرونده های خانوادگی را به عهده می گیرد و در همه آنها موکلش برنده می شود. لیلا حاتمی با سهولتی که در نقش به ارمغان آورد، استادی و مهارت خود را به نمایش می گذارد. این آرامش باعث شد تا از همان اولین ملاقات با بیتا، افکار عمومی متوجه شوند که او وکیلی توانمند است. زمانی که پرونده میترا، صیغه شوهرش، تحت کنترل او قرار می گیرد، با او به چالش کشیده می شود. تا زمانی که نمی داند میترا صیغه همسرش است، همان آرامش و تسلط بر قضیه را دارد، اما به محض مواجهه با واقعیت، از مسیر همیشگی خود خارج می شود. برخورد بتا با این داستان نقطه اوج درام است. بازی لیلا حاتمی در این نقش آنطور که باید در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار نگرفت.
عرق سرد لیلی رشیدی در نقش پانته آ آل داوود سهیل بیرقی 2016
پانته آ “عرق سرد” یکی این یکی از مهم ترین نقش های کارنامه لیلی رشیدی است که پس از مدت ها بازی او را برجسته کرد. او در این فیلم در نقش پانته آ آل داود، وکیل پایه یک دادگاه ظاهر شد. وکیلی پرکار و پرکار که قرار است به خاطر دوستی افروز اردستانی در مقابل همسرش از آنها دفاع کند. او ظاهراً درگیر تعقیب قضایی شوهر افروز است، اما به جای اینکه به دنبال پیشرفت در پرونده و اجرای عدالت برای موکلش باشد، می خواهد از طریق چندین مصاحبه با شبکه های ماهواره ای به عنوان یک فعال حقوق زنان در ایران اعتبار کسب کند. در نهایت به دلیل مصاحبه او با شبکه صدای آمریکا همه چیز پیچیده می شود و ماجرا به ضرر مشتری او تمام می شود. در نهایت افروز پاسخ قانع کننده ای برای شکست این پرونده ندارد.
همدست سارا بهرامی در نقش میترا مازیار میری | 1402
هم اکنون سه قسمت از سریال «شرکت کننده در جنایت» به کارگردانی مازیار میری در شبکه نمایش خانگی منتشر شده است. سریالی که محور اصلی آن وکیلی به نام میترا است. جنایتی در دفتر وکالت شما رخ می دهد. مردی همسرش را می کشد و سپس خودکشی می کند. حالا پای میترا در این قضیه باز است و باید ثابت کند که علت اصلی قتل به اعمال او مربوط نبوده است. پای میترا کم کم در معرض سابقه باند قاچاق دختران فیات از ایران به کشورهای مختلف قرار می گیرد و نه تنها فعالیت حرفه ای او در خطر است، بلکه در خیابان نیز تهدید به مرگ می شود. چالش اصلی این وکیل با همین باند قاچاقچیان است که از یک سو به یک شخصیت مهم سیاسی و تهدیداتی که با آن روبه رو می شود و از سوی دیگر به تاریخ آگاهی کارگری و انسانیت می رسد. هنوز سه قسمت دیگر از این سریال نگذشته است و هنوز نمیتوانیم درباره عملکرد بهرامی به عنوان وکیل اظهار نظر دقیقی داشته باشیم.
گناه یک فرشته شهاب حسینی در نقش حامد تهرانی حامد عنگا 1402
در تیزرهای منتشر شده از سریال «گناه فرشته» به کارگردانی حامد عنگا مشخص است که شهاب حسینی نقش وکیل پایه یک دادگستری را بازی کرده است. او پرونده دختری به نام فرشته را برعهده گرفت که پدرش را به قتل رساند و تمام تلاش خود را برای اثبات بی گناهی خود انجام داد. به نظر می رسد همسر وکیل او با لادن مستوفی روبرو شده است اما حامد بر خلاف میل خود پذیرفته است که این پرونده را در دست بگیرد. او سعی می کند روحیه فرشته را بهبود بخشد و حتی برای او کتاب می آورد تا بتواند راحتتر دوران زندان را پشت سر بگذارد. حسینی در ظاهر به سیمای وکلا نزدیک است و لحن گفتار و رفتارش با آنها همخوانی دارد. باید منتظر ماند و دید که بازی او در این سریال چگونه خواهد بود. قسمت اول “گناه فرشته” جمعه اول دی در حال آزاد شدن