رسول سلیمی: شورای نگهبان در ایران با توجه به اختیاراتی که در قانون اساسی به آن داده شده، نهادی است که بر متغیر مشارکت و رقابت قبل از برگزاری انتخابات تأثیر می گذارد. این در حالی است که هرگونه رقابت بین احزاب و جریان های سیاسی در انتخابات، رقابتی واپسگرا برای مشارکت یا رقابت است.
ترس از تکرار حداقل مشارکت
تجربه انتخابات گذشته که با مشارکت حداقلی همراه بود و بیم دیگر از مشارکت کمرنگ این روزها، برخی از چهره های سیاسی و جریان های سیاسی را به این نتیجه رسانده است که شورای نگهبان به عنوان یک عامل مقدماتی باید موضع بازتری اتخاذ کند. و رویکرد فعالانه به انتخابات. وارد شدن
در واقع نمایندگان احزاب و جریانهای مختلف سیاسی بهویژه اصولگرایان معتدل تلاش میکنند تا با تنوع بخشیدن به حضور جریانهای سیاسی قبل از شروع بررسی نامزدها، رویکرد شورای نگهبان را برای اولویت دادن به افزایش مشارکت مردم در انتخابات تغییر دهند. صلاحیت ها آغاز خواهد شد. .
از نامه نگاری تا دعوت نامه به صحصدر
مصطفی پورمحمدی در جلسه اخیر شورای وحدت با اعلام نامه ای سرگشاده به شورای نگهبان تاکید کرد: لازم است شورای نگهبان با طیف وسیع تری وارد بحث تشخیص صلاحیت ها شود و فقط افرادی احکام دادگاه و مخالفان رژیم در دایره رد صلاحیت ها قرار می گیرند.»
منوچهر متکی، سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان نیز از شورای نگهبان خواست که در بررسی صلاحیت ها به دنبال اختلاف نظر بیشتر باشد و گفت: فرض کنید چند صد نفر رد صلاحیت شوند. سوال این است که آیا شورای نگهبان می خواهد ده ها هزار داوطلب را بپذیرد یا بدون تایید آنها را رد کند؟ انتظار و مطالبه همه دلسوزان و دوستداران واقعی انقلاب و نظام این است که شورای نگهبان ضمن رد قاطعانه افراد دارای حکم قضایی و مخالفان نظام، با طیف وسیع تری نسبت به تایید صلاحیت وارد شود. و “انتظار دارد که افراد مشمول این ممنوعیت حداقل و واقعاً شامل کسانی شوند که نمی توانند واجد شرایط باشند.”
محمدرضا بهنار برای چندمین بار در هفته های اخیر شورای نگهبان را به صاعصدر دعوت کرد و با اشاره به نقش قبلی شورای نگهبان در تعیین حضور ضعیف یا قوی مردم در انتخابات، گفت: شورای نگهبان بین مردم تفرقه می اندازد. هنگام بررسی مدارک به سه گروه تقسیم می شوند. تقسیمات؛ برخی واجد شرایط هستند، برخی واجد شرایط نیستند و بسیاری نیز واجد شرایط نیستند. من معتقدم شورای نگهبان قدری باید بیشتر با ساعد صدر تعامل داشته باشد تا بتوانیم تعداد ممتنعان را کاهش دهیم. این موضوع ممکن است بر سطح مشارکت تأثیر بگذارد.»
درخواست مجلس خبرگان رهبری به ریاست جنتی از شورای نگهبان به ریاست دبیر جنتی
مجلس خبرگان رهبری به فراخوان شورای نقیان مبنی بر جلوگیری از کاهش مشارکت مردم در انتخابات عمل کرد. خبرگان رهبری در بیانیه پایانی آخرین جلسه خود نوشتند: از شورای محترم نگهبان میخواهیم که در چارچوب قانون اساسی زمینه حضور نخبگان و مشارکت گسترده مردمی را فراهم کند و رسانه ملی در این امر نقش بسزایی دارد. ” منطقه.
پشت صحنه استفساریه های شورای نگهبان
اما پشت تلاش برخی گروه ها و چهره های اصولگرا برای بازکردن فضا با بررسی صلاحیت ها و مراجعه مستقیم به شورای نگهبان چیست؟ به گفته کارشناسان و تحلیلگران سیاسی، تلاش احزاب اصولگرا برای عضویت در شورای نگهبان از این جهت حائز اهمیت است که آنها نیز دریافته اند که با توجه به حضور نمایندگان یک جریان خاص و رقابت درون حزبی آنها در بین خود، نمی توان انتظار داشت که همه سلیقه ها باید پای صندوق های رای بیایند و باید منتظر حضور حداقلی دیگری باشیم.
از سوی دیگر، نبود طیف های اعتدالی و اصلاح طلب، زمینه را برای ظهور تندروهای راست گرا فراهم می کند و این یکی از نقاط ترسناک و خطرناک انتخابات پیش رو برای این طیف از اصولگرایان معتدل است. آنها را متقاعد کنید که برای رودخانه رقیب جا باز کنند.
در عین حال نمایندگان احزاب اصلاح طلب نیز بر مسئولیت شورای نگهبان و دولت در قبال میزان حضور مردم در رای دهندگان تاکید می کنند. رسول متجب نیا گفت: اگر شورای نگهبان و وزارت کشور بخواهند در این انتخابات تطهیر کنند، باید فاتحه همه چیز را بخوانند که حسن روحانی نیز در دیدار اخیر خود با وزرای دوازدهم بر این موضوع تاکید کرد. دولت گفت: رقابت فوق که مخاطب آن حاکمیت ایران و به ویژه نهاد حاکمیتی و شورای نگهبان است، باید زمینه این امر را فراهم کند.
شورای نگهبان چه تأثیری بر میزان مشارکت مردم دارد؟
صرف نظر از نقش شورای نگهبان، عملکرد دولت نیز به مشارکتی و رقابتی شدن انتخابات کمک می کند. سید شهابالدین صدر، یکی از فعالان اصولگرا و عضو شورای وحدت، در خصوص مولفههای مشارکت در رأیدهندگان معتقد است: «موضوعاتی مانند بهبود وضعیت معیشتی مردم، گشایش اقتصادی، کاهش تورم، آرامش معنوی، روابط بینالملل و همه این مسائل تأثیرگذار است. فضای انتخابات و مشارکت».
بر این اساس تحلیلگران و ناظران سیاسی چندین سناریو را برای انتخابات پیش رو تصور می کنند
سناریوی اول: حضور فعال همه احزاب و جریان ها / رضایت مردم از عملکرد دولت / حداقل رد صلاحیت
این موقعیت، آرمان گرایانه ترین سناریو بحث انتخابات مجلس است که نشانه های آن را در رضایت مردم از دولت و حضور فعال احزاب نمی توان دید. علاوه بر این، مشارکت احزاب منوط به تصمیم شورای نگهبان برای تایید نمایندگان این جریانات است و از سوی دیگر، عملکرد دولت در چند ماه مانده به انتخابات نشان از تلاش برای حل معضلات ندارد. مشکلات و کمک به هیجان انگیزتر شدن انتخابات.
سناریوی دوم: وجود جریان مشخص و عدم حضور سایر احزاب / نارضایتی مردم از عملکرد دولت / رد صلاحیت حداکثری
این سناریو بدبینانه ترین حالت برای انتخابات نکته اینجاست که همه عوامل نهادی و حزبی دست به دست هم می دهند تا مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهند و تنها هدفشان جذب نمایندگان یک ایدئولوژی خاص است.
سناریوی سوم: وجود جریان مشخص و عدم حضور سایر احزاب / رضایت مردم از عملکرد دولت / رد صلاحیت حداکثری
این موقعیت، خطرناک ترین سناریو در آستانه انتخابات، دولت شرایطی را فراهم می کند که حداکثر مشارکت هواداران یک جریان خاص را در انتخابات تضمین می کند. بر اساس چنین دیدگاهی، شورای نگهبان با رد صلاحیت حداکثری، پیروزی نمایندگان یک جریان خاص را آسان می کند. خطر این سناریو این است که شرایط اقتصادی کنونی تضمین مشارکت مردمی را تا روز انتخابات غیرممکن میکند.
سناریوی چهارم: حضور فعال همه احزاب و جریان ها/نارضایتی مردم از عملکرد دولت/حداقل رد صلاحیت
این سناریو وضعیت مورد انتظار برای انتخابات پیش رو است در این سناریو نهادهای تأثیرگذار بر انتخابات از دولت گرفته تا شورای نگهبان به عقلانیت مؤثری دست یافته اند تا حضور حداکثری نمایندگان همه جریان های سیاسی در انتخابات را تضمین کنند و تنها به دایره رد صلاحیت ها پرداخته می شود. احکام دادگاه رد صلاحیت ها حداقل است و افکار عمومی به مشارکت تشویق می شود و نارضایتی مردم در صدای نمایندگان منعکس می شود. سناریویی که هنوز هیچ نشانه ای از اجرایی شدن آن دیده نمی شود.
شورای نگهبان؛ تعیین ابعاد کشور انتخابی
همانطور که گفته شد، شورای نگهبان متغیری است که بر مولفه های رقابت و مشارکت قبل از برگزاری انتخابات تأثیر می گذارد. اگر بازی فوتبال را در نظر بگیریم، شورای نگهبان مساحت زمین و تعداد بازیکنان مجاز هر تیم را در زمین تعیین می کند که طبق قوانین مصوب مجلس بازی می کنند. پس اگر در نظر بگیریم که در این بازی فقط بازیکنان یک تیم مثلا آبی یا قرمز اجازه بازی با خودشان را دارند، باید انتظار داشته باشیم که فقط هواداران تیم قرمز یا آبی در ورزشگاه حاضر شوند. به نظر می رسد این بازی با هدف آموزش بازیکنان آن تیم با خودشان است تا در یک روز معین یک دور با هواداران خود ترتیب دهند.
ناظران سیاسی بر این باورند که دو متغیر پنهان و مداخله گر در کمین شورای نگهبان است که انتخابات را به حداقل می رساند.
اولاً جریانی رادیکال که در انتخابات مجلس منافع جناحی دارد و با برخی از اعضای شورای نگهبان اشتراک نظر دارد و ثانیاً نهادهایی که از نظر اعضای شورای نگهبان مانند دوره ریاست جمهوری قبلی تأثیرگذار هستند. انتخابات، مانع از رای دادن برخی افراد در انتخابات جنبش پیوستن شده است. .
اهمیت این نقش به حدی است که محمدرضا بهنر گفت: باید از شورای نگهبان بخواهیم که به مسائل جامعه و معادلات بین المللی برای بحث تشخیص صلاحیت ها بیشتر توجه کند و این خواسته مقام معظم رهبری است. “.”
بنابراین برخلاف انتخابات قبلی در انتخابات اسفند امسال در صورت حضور کمرنگ مردم در پای صندوق های رای، مسئولیت دولت و شورای نگهبان از احزاب سنگین تر خواهد بود. آنها معتقدند که کارآمدی این دو نهاد «اولویت» است و عملکرد هر دو نهاد بر رقابت احزاب و مشارکت مردم تأثیر دارد. موضوعی که با گذشت شش ماه از اظهار نظر رهبری مبنی بر لزوم حضور در انتخابات، هنوز شورای نگهبان به آن پاسخی نداده است.
۲۱۳۲۷