جزئیات منتشر شده از آخرین دور مذاکرات آتش بس در نوار غزه که در قاهره برگزار شد، حاکی از آن است که حماس توافق پیشنهادی آمریکا و مصر را که شامل خواسته های طرف صهیونیستی بود، رد کرده است.
به گزارش ایسنا، تهدید قطر به خروج از میانجیگری میان حماس و رژیم صهیونیستی در ماجرای جنگ غزه، بر رایزنیهای هفته گذشته سایه افکنده است، بهویژه پس از آن که حماس بر رد هرگونه توافقی که شامل یک توافق بود، تاکید کرد. توافق بر سر تاریخ دقیق پایان جنگ غزه، بازگرداندن آوارگان و کمک به آنها قبل از توقف هرگونه تبادل اسرا و بازداشت شدگان.
در همین رابطه روزنامه لبنانی الاخبار نوشت که واقعاً می توان در مورد تلاش های آمریکا برای احیای هر چه سریعتر این رایزنی ها صحبت کرد.
این روزنامه در ادامه نوشت که در 8 آوریل، طرف مصری خواستار ملاقات فوری با رهبران حماس شد تا به این جنبش از توافقی پیشنهادی که به نظر او حاوی ایده های پیشرفته است و می تواند بن بست این مذاکرات را بشکند، اطلاع دهد.
پس از تحقیقات، حماس متوجه شد که مصر یک توافقنامه پیشنهادی را با هماهنگی با ایالات متحده آماده کرده است. از این رو «خلیل الهیا» معاون حماس در نوار غزه به قاهره سفر کرد و با «عباس کامل» رئیس سرویس اطلاعات عمومی مصر و «احمد عبدالخالق» معاون وی دیدار کرد.
اما پس از آن مشخص شد که این توافق پیشنهادی حاوی هیچ چیز جدیدی نیست که شرایط مقاومت فلسطین برای پایان دادن به جنگ غزه و خروج کامل رژیم صهیونیستی از آن نوار را برآورده کند.
برای تحقق این شرایط، جنبش حماس از آن زمان تعداد اسرای فلسطینی را که قرار بود در ازای آزادی اسرای صهیونیست آزاد شوند، تغییر داده است، اما هیچ یک از این موارد اجرایی نشده است.
پس از بازگشت الحیا به دوحه، جنبش حماس اعلام کرد که پس از رایزنی به توافقنامه پیشنهادی پاسخ خواهد داد و در این بین با تماس های متعدد مصر و قطر مواجه شد.
در این تماسها، مصر مدعی شد که «پس از موافقت حماس، اسرائیل موظف به رعایت کامل شرایط خواهد بود».
این موضوع خشم حماس را برانگیخت و حماس توافق پیشنهادی را رد کرد و مصر برای حل این موضوع اعلام کرد که این توافقنامه پیشنهادی را با مشورت آمریکا تنظیم کرده و سپس اعلام کرد که «اسرائیل با آن موافقت کرده است». اما حماس باید ابتدا با این توافقنامه پیشنهادی موافقت کند تا معتبر باشد.
جنبش حماس پس از رایزنی با جنبش جهاد اسلامی و دیگر گروه های مقاومت فلسطین، این توافقنامه پیشنهادی را رد کرد و پس از مداخله قطر، تصمیم بر این شد که پاسخ در قالب نامه باشد و حماس نیز همین پاسخ را ارسال کرد که او در 14 مارس تغییری در خواسته های خود بدون هیچ تغییری به مصر فرستاد.
این واکنش حماس خشم مصر، آمریکا و حتی قطر را برانگیخت و آنها اعلام کردند که انتظار دارند «حماس انعطاف بیشتری از خود نشان دهد» اما حماس مجدداً به میانجیگران تاکید کرد که توافق پیشنهادی که در صورت عدم انجام آن شامل سه مورد زیر نمیشود. اصول:
اول: تاریخ دقیق پایان جنگ غزه، تاریخ خروج کامل نیروهای اشغالگر از غزه را ذکر کنید.
دوم: بازگشت بی قید و شرط همه ساکنان به مناطق خود و توزیع رایگان کمک ها.
سوم: تبادل اسرا با این شرط که شرایط قبلی دشمن صهیونیستی لحاظ نشود.
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری فرانسه، با توجه به توقف مذاکرات برای آتشبس در نوار غزه به دلیل اخلال در رژیم اشغالگر و فریبکاریهای آمریکایی، یک منبع ارشد مرتبط با مقاومت فلسطین امروز (شنبه) اعلام کرد که به گفته حماس، در حال حاضر دلیلی وجود ندارد. برای مذاکره با رژیم اشغالگر.
این منبع در گفت و گو با المیادین اظهار داشت که اسرائیلی ها به میانجی ها اطلاع داده اند که پاسخ حماس (به پیشنهاد میانجی ها) به معنای شکست مذاکرات است و تا زمانی که حماس موضع خود را تغییر ندهد، هیأتی را به مذاکره نمی فرستند. .
این منبع همچنین تاکید کرد که حماس به خواسته های اصلی خود که شامل آتش بس همه جانبه، خروج نیروهای اشغالگر از غزه، بازگشت آوارگان به سرزمین های خود و بازسازی غزه است، پایبند است.