ماهان نوروزپور: در سال 1992 منطقه ای به نام اوستیای جنوبی از گرجستان جدا شد و استقلال خود را اعلام کرد. نه تنها گرجستان، بلکه اکثر کشورهای عضو سازمان ملل استقلال اوستیای جنوبی را به رسمیت نمی شناسند و به طور غیر رسمی این منطقه را منطقه تسخینوالی می دانند. حمایت روسیه از جدایی اوستیای جنوبی و مخالفت با دولت گرجستان به جنگ کوتاهی بین روسیه و گرجستان در سال 2008 منجر شد و پس از آن روسیه اوستیای جنوبی را به عنوان یک جمهوری مستقل به رسمیت شناخت. اوستی ها اقوامی هستند که زبانشان با فارسی ارتباط نزدیک دارد.
در انتخابات ریاست جمهوری اوستیای جنوبی در آوریل 2022، گاگلوف به عنوان رئیس جمهور منتخب قدرت را در دست گرفت. در ژوئیه 2022، قرار بود همه پرسی مردم اوستیا برای پیوستن به روسیه برگزار شود که گاگلوف آن را لغو کرد. این سیاستمدار اوستیایی پیوستن به روسیه را مهمترین برنامه سیاست خارجی جمهوری اوستیا خواند. گاگلوف اخیراً در آستانه پانزدهمین سالگرد الحاق اوستیای جنوبی در دیدار با دمیتری مدودف و رئیس جمهور آبخازیا گفت: اوستیای جنوبی هرگز به تصمیم تاریخی خود خیانت نکرده و آماده توسعه، ادغام و همگرایی است تا اینکه الحاق به خاک روسیه.» همچنین رئیس جمهور سابق روسیه مدتی پیش نوشت که امکان الحاق مناطق جدا شده از گرجستان از جمله اوستیای جنوبی و آبخازیا برای روسیه و مسکو به خاک خود وجود دارد. با حسن بهشتی پور، کارشناس اوراسیا گفت وگو کرده ایم:
بهشتی پور در ابتدا درباره ساختار قومیتی جمعیت اوستیای جنوبی گفت: اوستیای جنوبی با استان خودمختار اوستیای شمالی در روسیه هم مرز است و پیوندهای خانوادگی و تاریخی زیادی دارد. اوساها یک قوم ایرانی از قفقاز هستند. این سیاست استالین بود، هرچند بر محور «مرد شوروی» بود. اما اقوام را جدا کرد و در یک جا قرار داد. اکنون بخشی از اوساس در گرجستان و بخشی دیگر در روسیه است. اوستیای شمالی و اوستیای جنوبی بسیار نزدیک و مرتبط هستند، که مسئله اوستیا را بسیار پیچیده می کند.
>>> ادامه مطلب:
وعده بحث برانگیز مدودف برای الحاق سرزمین های جدا شده گرجستان به روسیه
پوتین دکترین جدید سیاست خارجی روسیه را تایید کرد
اوستیای جنوبی آماده پیوستن به روسیه است
بهشتی پور درباره تاریخچه تجزیه طلبی در اوستیای جنوبی گفت: تقریباً از سال 1993 تا کنون، اوستیای جنوبی با حمایت روسیه ادعاهای جدایی طلبانه خود را مطرح کرده است. با این حال، اوج این ادعاها در سال 2008 بود که درگیری بین گرجستان و روسیه آغاز شد و روسیه در نهایت موفق شد نیروهای گرجستان را از آن منطقه و حتی برخی مناطق برای تحت فشار قرار دادن ساکاشلی، رئیس جمهور وقت گرجستان بیرون کند. روسیه گرجستان را مجبور به جدایی آبخازیا و اوستیای جنوبی کرد. خیلی جالب است که روسیه می خواهد اوستیای جنوبی را به مرزهای خود ضمیمه کند. این نشان می دهد که روسیه از سیاست اشتباه خود ابایی ندارد. پوتین با الحاق کشورها و توسعه سرزمینی به هیچ چیز نمی رسد و فقط مشکلات خود را افزایش می دهد. آنها احتمالاً قصد داشتند به آبخازیا در اوستیای جنوبی بروند. همه این برنامه ها باعث افزایش تنش در قفقاز می شود.
این کارشناس مسائل قفقاز درباره انگیزه روسیه از الحاق اوستیای جنوبی چنین گفت: روسیه در تلاش است تا روسیه تزاری را احیا کند. این بسیار خطرناک است زیرا این برنامه جغرافیای سیاسی منطقه را مختل می کند. اما روس ها این مسائل را مرجع می دانند. برای مثال، هر کسی که بر کریمه تسلط داشته باشد، کنترل کامل شمال دریای سیاه را در اختیار دارد. روسیه در تلاش است مفهوم اقتدار را بازتعریف کند و به همین دلیل علیرغم اعمال 2000 تحریمی علیه روسیه و تمام مشکلاتی که برای روسیه ایجاد کرده است، به گسترش ارضی خود ادامه می دهد.
وی در خاتمه درباره امکان سنجی این ایده گفت: چرا این امکان وجود ندارد؟ گرجستان سال هاست که اوستیای جنوبی را کنترل نکرده است. از همان ابتدا مشخص بود که برنامه روس ها برای استقلال اوستیای جنوبی نیست، بلکه برای الحاق آن کشور به روسیه است.
۳۱۱۳۱۳