تنش در روابط پاکستان و هند؛  فرصت جدید ایران در جنوب آسیا؟

به گزارش مگتو، وزیر دفاع هند اعلام کرد که دهلی به پاکستان حمله خواهد کرد تا هر کسی را که پس از حمله تروریستی در هند به پاکستان فرار کند، بکشد. وزیر دفاع هند همچنین گفت: اگر تروریست ها به پاکستان فرار کنند، برای کشتن آنها وارد این کشور می شویم.

راجنات سینگ در مصاحبه با سی ان ان گفت: هند همچنان متعهد به حفظ روابط خوب با کشورهای همسایه است، اما اگر کسی به هند بیاید و سعی کند حملات تروریستی انجام دهد، ما ساکت نخواهیم نشست.

لازم به ذکر است که وزیر دفاع هند بلافاصله پس از انتشار گزارش روزنامه گاردین مبنی بر کشته شدن 20 تروریست در پاکستان از سال 2020 توسط دهلی، این مواضع را بیان کرد. اما مقامات پاکستانی در برابر این سخنان وزیر دفاع هند سکوت نکردند و اسلام آباد اظهارات تحریک آمیز وزیر دفاع هند را محکوم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه پاکستان در واکنش به اظهارات وزیر دفاع هند، همسایه شرقی خود را به نقض هنجارهای بین المللی متهم کرد. در بیانیه سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان آمده است: اسلام آباد همواره تعهد خود را به ارتقای صلح در منطقه نشان داده است، اما تمایل جدی پاکستان برای صلح نباید به عنوان ضعف این کشور تعبیر شود، زیرا تاریخ گواه عزم و اراده پاکستان است. و از خود دفاع کند

در این بیانیه همچنین آمده است: «رژیم حاکم هند به طور معمول به سخنان تنفرآمیز متوسل می‌شود تا احساسات بیش از حد ملی‌گرایی را برانگیزد و از چنین گفتمانی برای دستاوردهای انتخاباتی بهره‌برداری کند.» چنین رفتار کوته‌بینانه و غیرمسئولانه نه تنها صلح منطقه‌ای را تضعیف می‌کند، بلکه چشم‌انداز بلندمدت را نیز مختل می‌کند. همکاری سازنده

گفتنی است وزارت امور خارجه هند در ماه های پایانی سال 1402 در واکنش به حمله نیروهای جمهوری اسلامی ایران به مقر تروریست ها در پاکستان بر موضع هند در خصوص عدم تحمل تروریسم تاکید کرد.

شری راندیر، سخنگوی وزارت امور خارجه هند درباره حملات ایران به مقر تروریست های جیش ظلم در پاکستان گفت: «این موضوع بین ایران و پاکستان است.» تا آنجا که به هند مربوط می شود، ما موضع قاطعانه ای مبنی بر عدم تحمل تروریسم داریم. . راندیر ادامه داد: “ما اقداماتی را که کشورها برای دفاع از خود انجام می دهند را درک می کنیم.”

دلایل تیره شدن روابط هند و پاکستان

در سال 2017، حمله تروریستی به کاروان سربازان هندی در کشمیر منجر به کشته شدن 40 پرسنل نظامی این کشور و زخمی شدن بسیاری از مردم شد. جیش محمد، یک گروه تروریستی مستقر در پاکستان، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت. این حمله در پولواما در نزدیکی سرینگار مرکز ایالت رخ داد.

پیش از این، هند بار دیگر قربانی حملات تروریستی پاکستان شده بود. در 26 نوامبر 2008، یک سری حملات مسلحانه همزمان در بمبئی هند رخ داد که بیش از 166 نفر از جمله شش شهروند آمریکایی را کشتند. حداقل 10 منطقه در این شهر مورد حمله قرار گرفت. از جمله ترمینال چاتراپاتی شیواجی، هتل های مجلل مانند هتل تاریخی تاج محل و هتل پنج ستاره اوبروی، یک بیمارستان، یک مرکز یهودی، یک سینما، یک بار و یک ایستگاه پلیس، و همچنین چندین مرکز اداری و تجاری دیگر. . هند معتقد است که حافظ سعید، سرکرده گروه تروریستی پاکستانی لشکر طیبه، مغز متفکر این رویداد بوده و از پاکستان می خواهد که وی را به دهلی تحویل دهد. این روحانی افراطی پاکستانی که به نظر می رسد اسلام آباد تمایلی به استرداد او به دهلی ندارد، در حال حاضر در حال گذراندن حکم زندان خود به دلیل تامین مالی تروریسم در پاکستان است. دادگاه ضد تروریسم پاکستان او را به چند فقره کیفرخواست محکوم کرد و او را به 31 سال زندان محکوم کرد.

در همین حال، پاکستان نیز هند را به حمایت از گروه تروریستی ارتش آزادیبخش بلوچستان متهم می کند. این گروه یکی این یکی از گروه های جدایی طلب در پاکستان است که از جدایی ایالت بلوچستان از پاکستان حمایت می کند. ارتش آزادیبخش بلوچستان توسط ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، بریتانیا و دولت مرکزی پاکستان یک سازمان تروریستی محسوب می شود.

یکی یکی دیگر از دلایل ناآرامی بین هند و پاکستان که سابقه طولانی دارد، اختلاف بر سر کشمیر است. هنگامی که هند و پاکستان در سال 1947 از هم جدا شدند، بخش های مسلمان به پاکستان و بخش های هندو به هند رفتند. کشمیر با وجود اینکه اکثریت جمعیت آن مسلمان بودند به هند واگذار شد و بنابراین اولین جنگ بین هند و پاکستان بر سر کشمیر در سال 1947 آغاز شد. هنگامی که آتش بس در سال 1949 منعقد شد، حدود یک سوم از خاک کشمیر – که پاکستان آن را کشمیر آزاد می نامد – در اختیار پاکستان باقی ماند و هند به طور رسمی بخشی را که تحت کنترل خود داشت – معروف به جامو و کشمیر – در سال 1954 ضمیمه کرد. اعلام کرد. با وجود این آتش بس، موضوع کشمیر همچنان یک موضوع پرتنش در روابط هند و پاکستان است.

فرصتی برای ایران

جنوب آسیا یکی از بحران‌خیزترین مناطق جهان است و تنش میان پاکستان و هند فضای امنیتی این منطقه را بسیار پیچیده کرده است. موضع قدرت های خارجی در بحبوحه رقابت دهلی و اسلام آباد، در را برای قدرت های فرامنطقه ای در این منطقه باز کرده است. اتحاد جماهیر شوروی زمانی از هند حمایت می کرد و ایالات متحده متحد پاکستان بود. با این حال، با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تیره شدن روابط پاکستان با ایالات متحده در پی عملیات نظامی واشنگتن در پاکستان و ترور بن لادن، این حمایت چندان دوام نیاورد. اکنون هر دو کشور در تلاش برای جلب حمایت کشورهایی مانند ایران و روسیه هستند و این بهترین فرصت برای این کشورها است تا نقش پررنگ تری در روابط جنوب آسیا ایفا کنند و خلأ ناشی از بی اعتمادی به واشنگتن را پر کنند و به بازیگری تعیین کننده تبدیل شوند. این منطقه

۳۱۱۳۱۱

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *