بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC)، حدود 5.8 میلیون نفر از جمعیت ایالات متحده به بیماریهای مربوط به زوال عقل مبتلا هستند. این اعدام شامل بیماریهایی مانند الزایمر و سایر انواع بیماریهای مربوط به زوال عقل میشود.
در حال حاضر انتظار می رود این تعداد تا سال 2060 به 14 میلیون افزایش یابد.
اما تفاوت بین آلزایمر و زوال عقل چیست؟
بکی بریساچر، کارشناس دانشگاه نورث ایسترن در ایالات متحده می گوید: «زوال عقل یک اصطلاح جهانی است که به طور کلی به از دست دادن حافظه یا اختلال شناختی اشاره دارد.
بریساچر افزود: بیماری آلزایمر یک بیماری خاص است. (زوال عقل) بیشتر یک سندرم است، به این معنی که گسترده است و شامل تعدادی از ویژگی ها و اختلالات مختلف است.
به گفته انجمن آلزایمر آمریکا، بیماری آلزایمر شایع ترین شکل زوال عقل است که به دلیل رشد پلاک ها و گره هایی در مغز ایجاد می شود که باعث مرگ مسیرهای عصبی می شود. اما بیماری های عصبی مانند بیماری هانتینگتون و پارکینسون نیز می توانند باعث زوال عقل شوند.
نیکولای اسلاوف، دانشیار مهندسی زیستی در کالج مهندسی دانشگاه نورث ایسترن می گوید: هر بیماری عصبی می تواند باعث زوال عقل شود. سایر بیماری ها کمتر رخ می دهند و بنابراین کمتر شناخته شده و کمتر مورد بحث قرار می گیرند.
با توجه به این که آلزایمر شایع ترین این بیماری ها است، ممکن است بسیاری از خود بپرسند: برای پیشگیری از بیماری آلزایمر چه کاری می توانید انجام دهید؟
متأسفانه پاسخ آسانی وجود ندارد. اسلاوف گفت که هم عوامل خطر ژنتیکی وجود دارد و هم عواملی که تحت تأثیر انتخاب سبک زندگی قرار دارند. با این حال، مطالعات علمی هنوز مشخص نکرده اند که کدام یک برتر از دیگری است.
تعدادی از عوامل با خطر کمتر زوال عقل مرتبط هستند، مانند سطوح تحصیلات بالاتر و رژیم غذایی مدیترانه ای که بر غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و چربی های سالم تمرکز دارد.
اسلاوف گفت: سبک زندگی فعال، ورزش و زندگی سالم، شروع بیماری آلزایمر را به تاخیر می اندازد و احتمال آن را کاهش می دهد.
سن نیز یک عامل خطر مهم است. با افزایش سن افراد بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل هستند.
اما تفاوت بین فراموشی عادی و مشکل جدی تر چیست؟ فراموش کردن نام یکی از آشنایان دور عادی است، اما فراموش کردن نام یکی از اعضای نزدیک خانواده یا دوستان طبیعی نیست.
بریساچر گفت: «آلزایمر و زوال عقل یک نقص حافظه مداوم هستند و یک مورد مجزا نیستند. ناتوانی در به خاطر سپردن چیزهایی که قبلاً به خاطر سپرده شده بودند، به همین دلیل است که علامتی که معمولاً (به عنوان یک علامت اولیه) متوجه می شویم گم شدن افراد است. آنها می توانند در مکان های آشنا که عموما می شناسند گم شوند.
بریساچر گفت: این از دست دادن حافظه به حدی پیشرفت می کند که بیماران دیگر نمی توانند مستقل عمل کنند.
وی افزود: دمانس پیشرونده است. شروع آن خفیف است، بنابراین شما فقط چند علامت مختلف خفیف دارید، و سپس بدتر می شود و هرگز بهتر نمی شود. مزمن است و فقط بدتر می شود.
هیچ راهی برای معکوس کردن روند از دست دادن حافظه وجود ندارد. اسلاوف گفت، عدم درک مکانیسم های مولکولی بیماری آلزایمر، هدف قرار دادن آن را دشوار کرده است. با این حال، درمان هایی برای کاهش سرعت پیشرفت آن وجود دارد.
اسلاوف خاطرنشان کرد: اگر مکانیسمهای آلزایمر را درک کنیم، فکر میکنم که میتواند در سایر اشکال زوال عقل مانند بیماری هانتینگتون یا سایر بیماریها نیز کار کند. اگر بتوانیم التهاب را کاهش دهیم و وضعیت فیزیولوژیکی سلول های عصبی باقیمانده را بهبود بخشیم، ممکن است بتوان درمانی ایجاد کرد که به بهبودی منجر شود.
Lecanumab در حال حاضر توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان بیماری آلزایمر اولیه تایید شده است. اما چه راهکارهایی برای افرادی که از نظر شناختی نرمال هستند و می خواهند از زوال عقل اجتناب کنند وجود دارد؟
متخصصان مختلف تحقیقات زیادی برای شناسایی عوامل خطر زوال عقل یا بیماری آلزایمر انجام داده اند، اما هنوز مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
بر اساس آمارهای رسمی، بیش از 55 میلیون نفر در سراسر جهان از زوال عقل رنج میبرند و سالانه تقریباً 10 میلیون مورد جدید از این بیماری گزارش میشود.
آمارهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) همچنین نشان می دهد که بیش از 60 درصد از افراد مبتلا به زوال عقل از کشورهای کم درآمد و متوسط هستند.
سازمان جهانی بهداشت همچنین اعلام کرد: این بیماری با گذشت زمان تشدید می شود و در درجه اول افراد مسن را درگیر می کند، البته همه افراد با افزایش سن به آن مبتلا نمی شوند.
عوامل اصلی که احتمالاً با خطر ابتلا به آلزایمر یا زوال عقل مرتبط هستند عبارتند از:
– کاهش دفعات اجابت مزاج
دیابت نوع 2 در سنین پایین
– افسردگی
– صرع
– فشار خون بالا
– درد مزمن
– آپنه خواب
– سطوح پایین ویتامین D در بدن
– مشکلات دید
– پاهای بی قرار
– مصرف الکل
– از دست دادن حس بویایی
– سلامت استخوان ضعیف
– از دست دادن شنوایی
– قرص های خواب آور
– هوای آلوده
– استفاده از ملین (ملین ماده یا دارویی است که برای تقویت حرکات روده برای جلوگیری یا رفع یبوست استفاده می شود.)
– اضافه وزن و چاقی
– سقوط و سفر
– تغییر کلسترول
– داروهای بدون نسخه (OTC) رفلاکس
– کابوس های دائمی در دوران کودکی
– درمان جایگزینی هورمونی در زنان جوان
– مسمومیت با آلومینیوم، منگنز و غذایی
امیلی مک دونالد، دانشجوی دکترای علوم اعصاب، سه کاری را که هر روز برای بهبود سلامت مغزش انجام می دهد، فهرست می کند و آنها را به دیگران توصیه می کند:
– گوشی خود را در ساعات خاصی از روز خاموش کنید.
– افکار مثبت داشته باشید.
– از مصرف غذاهای فرآوری شده خودداری کنید.
دکتر. جیسون شپرد، دانشیار عصب شناسی در دانشگاه یوتا و تالیا لرنر، استادیار علوم اعصاب در دانشگاه نورث وسترن نیز به مجله Insider گفتند که آنها چندین توصیه بهداشتی عملی را برای حفظ سلامت مغز دنبال می کنند. ما به این توصیه ها نگاه خواهیم کرد:
خواب کافی
دکتر. شپرد می گوید: یک عادت خواب سالم، شش تا هشت ساعت خواب در شب، یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای سلامت مغز خود انجام دهید.
خواب به تقویت انعطاف پذیری و توانایی مغز برای سازگاری با موقعیت ها و تجربیات جدید کمک می کند. تحقیقات نشان میدهد که سازگاری مغز با چالشهای جدید، با افزایش سن، کارایی و عملکرد شناختی آن را بهبود میبخشد.
افزایش جریان خون قلبی
این عصب شناس سعی می کند با ورزش روزانه مغز خود را سالم نگه دارد زیرا ورزش منظم باعث افزایش جریان خون در مغز می شود. در واقع، قلب قوی به مغز کمک می کند تا عملکرد مطلوب خود را از طریق گردش خون کافی حفظ کند.
تحقیقات نشان می دهد افرادی که به طور منظم ورزش می کنند کمتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر قرار دارند. ورزش همچنین شروع بیماری آلزایمر یا زوال شناختی مغز را به تاخیر می اندازد که با افزایش سن افزایش می یابد.
توصیه علمی 150 دقیقه ورزش در هفته است، اما هر مقداری که بتوانید بدن خود را به حرکت درآورید بهتر از هیچ است.
با دوستان بیرون قرار گذاشتن
به گفته دکتر توصیه لرنر می گوید که تنهایی به سلامت روانی، عاطفی و مغزی افراد نیز آسیب می رساند. بنابراین، ارتباط با دیگران بسیار مهم است. به طور کلی، افرادی که پیوندهای اجتماعی قوی دارند عمر طولانی تری دارند. گذراندن وقت با دیگران برای زندگی عاطفی ما بسیار مفید است. این مشکل برای سلامت مغز نیز مفید خواهد بود.
مطالعات نشان می دهد که ارتباطات اجتماعی قوی خطر افسردگی و اضطراب را کاهش می دهد و به افراد کمک می کند تا بهتر با مشکلات دشوار کنار بیایند.
البته، لرنر اضافه می کند که برقراری ارتباط با دیگران می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص با افزایش سن. با وجود اینکه دوستانش در سراسر کشور پراکنده هستند، او توصیه می کند از رسانه های اجتماعی و برنامه های پیام رسانی برای ارتباط با عزیزان خود استفاده کنید.
مشاغل و فعالیت های جدید را تجربه کنید
قرار گرفتن در معرض افراد، مکان ها و چالش های جدید ذهن را زنده نگه می دارد، انعطاف پذیری مغز را بهبود می بخشد و آن را تقویت می کند.
در این راستا، دکتر. شپرد این فرآیند را با سفر به مکان های جدید و تجربه فرهنگ های مختلف تکمیل می کند. او علاوه بر شغل خود به عنوان محقق و استاد، از سرگرمی هایی مانند عکاسی و گوش دادن به موسیقی کلاسیک نیز لذت می برد، زیرا تجربه فعالیت های جدید لزوماً به این معنا نیست که باید برای آنها هزینه کنید.
حتی ممکن است حل پازلی که قبلا هرگز حل نکرده اید دشوار باشد. حتی ورود به یک جامعه جدید باعث سازگاری مغز با افراد مختلف می شود.
رژیم غذایی سالم و متعادل
غذاهای فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل مرتبط است. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که غذاهای بسیار فرآوری شده مانند غذاهای آماده بسته بندی شده یا سیب زمینی سرخ شده برای سلامت بدن مضر هستند و خطر ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، کلسترول یا فشار خون را افزایش می دهند.
لرنر می گوید اگر فشار خون بالا دارید، ممکن است در معرض خطر ابتلا به مشکلات مغزی مانند سکته مغزی یا زوال عقل باشید. بنابراین توجه داشته باشید که غذاهای فرآوری شده برای سلامت مغز شما خطرناک هستند. برای حفظ سلامت مغز و بدن خود، از غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید و سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید که شامل انواع میوه ها، سبزیجات، گوشت بدون چربی و غلات کامل است.
لرنر می گوید: از بسیاری جهات، مغز شما از بدن شما جدا نیست. به همین دلیل چیزهایی که برای بدن مفید هستند برای مغز نیز مفید هستند.