کمک هزینه نقدی | به روز رسانی دهکده بودجه برای مهرماه برنامه ریزی شده است زیرا آمارها نشان می دهد بیش از 94 درصد مردم یارانه دریافت می کنند و در عین حال عدم تعادل جدی در بودجه هدفمندی وجود دارد.
به گفته این مقام مسئول در وزارت امور اجتماعی، عشر خانوار در مهرماه به روز می شود. این در حالی است که آخرین آمار دیوان محاسبات نشان می دهد در سال گذشته 81 میلیون خانوار یارانه دریافت کرده اند. از سوی دیگر، نتایج تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که بودجه هدفمندی یارانهها که در سال گذشته با عدم تعادل عظیم 123 میلیارد تومانی مواجه بود، هم بر بودجه دولت و هم بر بنگاههای دولتی تأثیر منفی داشته است. اما این سوال مطرح می شود که این وضعیت یارانه های بالا که در نهایت به ضرر همه است تا کی می تواند ادامه داشته باشد؟
اعشاری کردن خانوارها قرار است در ماه اکتبر به روز شود. این خبر را خبرگزاری ایسنا به نقل از رئیس مرکز مطالعات و اطلاع رسانی بهزیستی ایران گزارش داد. محمدی این را دیر گفت شهریور در مهرماه امسال، وزارت امور اجتماعی سومین مرحله به روز رسانی داده های اقتصادی خانوارها را برای اندازه گیری، رتبه بندی و رده بندی خانوارها انجام می دهد. وی توضیح داد که آخرین به روز رسانی داده های اقتصادی در دی 1402 اتفاق افتاد، وی گفت: طبق برنامه ریزی های انجام شده قرار بود مرحله بعدی ثبت نام و اعمال به روز رسانی اقتصادی خانوار در شهریور 1403 انجام شود، بنابراین پایگاه اطلاع رسانی بهزیستی ایران داده های جدید اقتصادی خانوارهای آن را دریافت و رصد می کند. توسط نهادهای مختلف به منظور دستیابی به به روز رسانی و اعمال عشر جدید بر اساس شاخص های اقتصادی و رفاهی و متغیرهای اندازه خانوار با به دست آوردن داده ها انجام شد. محمدی همچنین از عدم ارائه اطلاعات بودجه از سوی برخی نهادها از جمله بانک مرکزی خبر داد و گفت: بانک مرکزی یکی یکی از مهم ترین دستگاه های داده محسوب می شود، اما اطلاعات بانکی هنوز به این پایگاه داده نرسیده است.
چند نفر یارانه می گیرند؟
کارکرد اصلی دهکده در نظام اجتماعی ایران چند سالی است که با حذف اقشار پردرآمد از فهرست یارانه بگیران همراه بوده است. اگرچه تورم بالا در این سالها باعث شده است که شکاف بین ثروتمندان و خط فقر در سالهای اخیر کاهش یابد، اما ارقام کنونی در مورد احتساب یک دهم از یارانه غیرمنطقی به نظر میرسد. بر اساس آخرین گزارش دیوان محاسبات، سال گذشته حدود 81 میلیون ایرانی یارانه دریافت کردند. بر اساس آخرین برآوردهای مرکز آمار، جمعیت کشور در حال حاضر حدود 86 میلیون نفر است. از این رو می توان محاسبه کرد که در حال حاضر حدود 94 تا 95 درصد جمعیت کشور یعنی بیش از 9 دهم افراد جامعه از یارانه بهره مند هستند.
حذف سه عشر پردرآمد؛ اجرا و نگرانی های قانونی / کمک نقدی
یکی یکی از مشکلات پرداخت یارانه در سال های اخیر حذف سه دهم درآمد از فهرست مشمولان یارانه بوده است. به عنوان مثال، قانون بودجه سال 96 لغو سه عشر پردرآمد را الزامی کرد. اما این مقررات قانونی عملی نشد. در سال های اخیر به نظر می رسد این موضوع دوباره اهمیت پیدا کرده است.
کالابرگ الکترونیک در چند ماه گذشته تنها 7 دهم در زمینه اجرا دریافت کرده است. ردپایی از ارجاعات به عشر هفتم را می توان در مقالات مختلف قانونی یافت تا آنها را هنگام دریافت یارانه متمایز کند.
به عنوان مثال، بند د قانون بودجه سال 1402 که به ماده 13 قانون جوانان جمعیت اشاره دارد، وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی را موظف می کند سالی دو بار با تکیه بر داده های معتبر و ثبت شده ایران، داده ها را به روز کند. پایگاه اطلاعات بهزیستی. و واقعیت های اقتصادی کشور، درآمد سرانه خانوارها و قدرت خرید مردم با توجه به شناسایی گروه های نیازمند حمایت و مشمولان ماده (13) قانون حمایت از خانواده و جوانان و مقدمه. حمایت یارانه ای از آنها و اعلام محرومیت از حمایت اقشار پردرآمد دریافت کننده یارانه.
در این زمینه استناد به ماده 13 قانون حمایت از خانواده نیز نشان می دهد که در این بند قانونی سازمان حمایت هدفمند موظف است حمایت از فرزندان خانواده های دهک اول تا چهارم را از محل منابع درآمدی ناشی از آن افزایش دهد. از حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی دارای حداقل سه فرزند تحت تکفل که هیچ یک از والدین آنها در دستگاه های موضوع ماده (29) قانون برنامه پنج ساله ششم شاغل نباشند سه برابر پرداخت شود. میزان یارانه مصوب دیگران.
اشاره به حذف سه دهک پردرآمد در برنامه هفتم پیشرفت
از سوی دیگر در برنامه هفتم به حذف سه دهک بالاترین درآمد توجه شد. با این حال، به نظر نمی رسد که هیچ الزامی را مشخص کند. ماده 31 این قانون، وزارت تعاون را قادر می سازد تا با هدف کاهش فقر مطلق، بهبود توزیع درآمد و شناسایی اقشار کم درآمد تا دهک هفتم درآمدی، نظام تامین اجتماعی چند لایه را براساس آزمون جامع طراحی و استقرار دهد. رویکرد جامعه محور برای ارائه کالاهای ضروری در قالب بسته معیشت به خانوارهای کم درآمد در قالب برگه کالای الکترونیکی فراتر از یارانه های قانونی.
رویکرد توانمندسازی به جای یارانه در بخشنامه بودجه 1404
همچنین در بخشنامه بودجه سال آینده، اولین بودجه اجرایی در برنامه هفتم، بر رویکرد توانمندسازی اقشار کم درآمد به جای پرداخت یارانه تاکید شده است. این بخشنامه با اشاره به اینکه شاخصهای نابرابری کاهش ضریب جینی را در دو سال اخیر نشان میدهد، روند مذکور را قابل مقایسه با سالهای اول اجرای برنامه هدفمندی یارانهها در اوایل دهه 90 فرض میکند و خاطرنشان میکند: با توجه به اقتصادی آمارها، کاهش نابرابری با کاهش نرخ متوسط طبقاتی همراه بوده است و در عین حال توالی توزیع درآمد (یعنی گروههای بسیار فقیر و بسیار پردرآمد) گستردهتر شده است. در بخشنامه مذکور آمده است که این روند پایدار نیست زیرا افزایش یارانه نقدی یک درمان موقت و یک موهبت موقت است. برای کاهش فقر و نابرابری، اصلاحات ساختاری در نظام دستمزد و بازار کار ضروری است. توزیع یارانه ها همچنین باید از شناسایی دقیق و پرداخت تحت شرط توانمندسازی به عنوان دو اصل کلیدی برای ریشه کنی فقر درازمدت اطمینان حاصل کند.
کسری 123 میلیاردی پیش از بودجه هدف گذاری شده
با توجه به همه این عوامل، باید گفت که پرداخت یارانه ها به بیش از 9 دهم نشان دهنده وضعیتی است که گزارش ها حاکی از مغایرت شدید با بودجه هدفمندی است که منبع پرداخت یارانه است. بر اساس گزارش شماره 23020020 مرکز پژوهش های مجلس در خصوص عملکرد هدفمندی یارانه ها در قانون بودجه سال 1402، سازمان هدفمندی در سال گذشته بالغ بر 491 میلیارد تومان از منابع مصوب قانونی دریافت کرده است، ضمن اینکه با پرداخت 614 میلیارد تومان، بودجه این معاونت مهم را تامین کرده است. با اختلاف 123 میلیارد تومانی مواجه شد. اگر به این رقم تکالیف قانونی اجرا نشده و کسری تامین سازمان (عدم تخصیص) را نیز اضافه کنیم، تفاوت منابع و هزینه ها (عدم تطابق) این بودجه 248 میلیارد تومان است.
نکته دیگر این است که بخشی از بودجه هدفمند باید صرف پرداخت پول شرکت های دولتی برای پالایش و توزیع نفت و گاز می شد. با وجود اینکه اجرای این بخش از بودجه تنها 28 درصد است، این عامل نارضایتی شرکتهای دولتی و عدم انجام وظایف توسعهای است.
حذف یارانه های با درآمد بالا چقدر از نابرابری هدفمند را پوشش می دهد؟
در پاسخ به این سوال، عدم تعادل بودجه هدف را 123 میلیارد تومان فرض می کنیم و از سوی دیگر سه دهک بالای درآمدی در بین اقشار یعنی و نبود یارانه 300 هزار تومانی برای هر نفر تاثیر چندانی در رفاه آنها ندارد. مشاهده می شود که لغو یارانه این سه دهم به رفع ناهماهنگی در هدفمندی یارانه ها کمک می کند و همچنین به وظایف ذکر شده در این بند دست می یابد.
برای محاسبه این تاثیر می توان گفت پرداخت یارانه تا دهک هفتم به این معناست که حدود 60.2 میلیون نفر مشمول دریافت یارانه هستند. از آنجایی که 81 میلیون نفر یارانه می گیرند، می توان گفت یارانه 20.8 میلیون نفر که معادل 6 هزار و 240 میلیارد تومان در ماه است، باید لغو شود. این کار باعث کاهش هزینه هدفمندی یارانه ها به حدود 75 میلیارد تومان معادل 60 درصد می شود.
این محاسبه را می توان برای حذف دو رقم اعشار نیز انجام داد. در این صورت، حذف کامل یارانه تنها دو دهم، حدود 44 میلیارد تومان از عدم تعادل بودجه 35 درصدی هدف گذاری شده می کاهد.
خراسان