رئیس جمهور ایران در دولت های یازدهم و دوازدهم: ترامپ قبل از انتخابش به ایران پیامی نداده بود و با آن ارتباطی نداشت. نظر غالب در ایران این بود که خانم کلینتون در انتخابات پیروز شد نه ترامپ.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، 25 بهمن ماه در دیدار با هیئت تحریریه روزنامه اعتماد، به پرسش‌های آنان که در سالنامه نوروزی آن روزنامه منتشر شده است، پاسخ داد.

در این جلسه که با حضور گلزن، مدیر مسئول و سردبیر، دبیران و خبرنگاران سیاسی و اقتصادی روزنامه اعتماد برگزار شد. روحانی در پاسخ به پرسش‌ها، برخی از خاطرات کلیدی وقایع دولت تدبیر و امید را بیان کرد.

روحانی در پاسخ به این سوال که آیا خروج دونالد ترامپ از برجام به دلیل ناامیدی وی از ارسال پیام های متعدد به ایران قبل از انتخاب برای انعقاد توافق جدید است، گفت: ترامپ قبل از انتخابش هیچ پیامی به ایران ارسال نکرده بود. هیچ کدام نداشت نظر غالب در ایران این بود که خانم کلینتون در انتخابات پیروز شد نه ترامپ. اما در هر صورت ترامپ با کسب آرای بیشتر توانست در انتخابات پیروز شود، در حالی که آرای خانم کلینتون از او بیشتر بود. ترامپ در دوران مبارزات انتخاباتی یکی یکی از نکاتی که مطرح کرد این بود که برجام برای آمریکا مضر است یا بدترین معامله است و … فریاد می زد که اگر در انتخابات پیروز شود از برجام خارج می شوم. پس از پیروزی، لحن او ثابت ماند. اتفاقاتی در کشوری رخ داد که ترامپ احساس کرد به راحتی می تواند این کار را انجام دهد. نشانه های موجود در آنجا بسیار مخرب بود، او آماده بود، او همچنین علیه اوباما بود، او می خواست هر دستاورد اوباما را از بین ببرد. عربستان سعودی و اسرائیل نیز در جریان مذاکرات برجام علیه ما بسیار فعال بودند. مادر آذر 93 می‌توانیم در برجام به توافق نهایی برسیم. در آن زمان در سه موضوع با 1+5 اختلاف داشتیم، در ایران هم روی این سه موضوع حساسیت وجود داشت، اما در داخل به گونه ای حل کردیم که آنها هم پذیرفتند و اختیارات لازم را به آقای آقا دادند. ظریف. زمانی که سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان سعودی از عربستان به وین پرواز کرد و با جان کری در هواپیما مذاکره کرد، در آستانه توافق نهایی بودیم. اسرائیل همچنین از طریق فرانسه و آمریکا فشار می آورد.

درست در آستانه توافق نهایی، کری ناگهان پیامی از آمریکا دریافت کرد که از او خواسته بود مذاکرات را قطع کند و برگردد. کری به ظریف گفت: «نفهمیدم چی شد؟!» همه چیز تمام شد! در عوض، این تأخیر ما را سرنگون کرد آذر 93 از 23 تیر 94 برای نهایی کردن برجام. پیش از این آقای نوری مالکی، نخست وزیر عراق پس از سفر به آمریکا وارد تهران شده بود. می گفت من در کنگره آمریکا بودم، یا سعودی ها می آیند و می روند یا اسرائیل یا منافقین. به من گفت اجازه نمی دهند به توافق نهایی برسید. بنابراین، عوامل خارجی فعال از قبل با عوامل داخلی متحد شدند و ترامپ را به خروج از برجام تشویق کردند. اگر ترامپ از snapback استفاده می کرد، کار ما بسیار دشوارتر می شد. اما او نتوانست از snapback استفاده کند. فعالیت‌های هسته‌ای ایران آن‌قدر سیستماتیک بود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ بهانه‌ای برای ایران پیدا نکرد که اجازه واکنش منفی بدهد. در نتیجه ترامپ به طور یکجانبه از برجام خارج شد. در کشور اول فرض بر این بود که وقتی آمریکا از برجام خارج شد، ما هم از برجام خارج می‌شویم، بنابراین منتظر ماندیم و به 1+4 مهلت دادیم.

نخست وزیر تدبیر و امید درباره پیام های ترامپ پس از ریاست جمهوری گفت: در سال 2016 که چندین ماه از انتخاب ترامپ و انتخابات ریاست جمهوری ایران می گذشت، برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر کردم. ترامپ برای اولین بار خواستار ملاقات در آنجا شد، اگرچه این پیام از سوی ترامپ برای دیدار یکباره نبود، اما چندین بار تکرار شد. پس از آن از مسیرهای مختلف و به کشورهای مختلف به ارسال پیام ادامه داد. وقتی در سال 1997 به نیویورک رفتم، چهار ماه از خروج ایالات متحده از برجام گذشته بود. ترامپ در اولین روز اقامتم در نیویورک هشت پیام از ما برای دیدار و مذاکره دعوت کرد. من پیغام دادم که صبح در مجمع عمومی علیه ایران سخنرانی کردی، از برجام خارج شدی، چرا باید ببینمت؟ ترامپ آقای مکرون را واسطه کرد. مکرون به نقل از ترامپ گفت: «من حاضرم هم اکنون با رئیس جمهور ایران جلسه ای برگزار کنم تا اعلام کنم به شرط اینکه دو بند به پایان برجام اضافه کنیم، به برجام بازخواهم گشت.» یکی اینکه ما آمریکا و ایران آماده مذاکره با یکدیگر در مورد مسائل منطقه ای و ثانیاً مذاکره در مورد موضوع موشکی ایران هستیم. من همونجا رد کردم گفتم امکان نداره ما برجام را لمس نمی کنیم، حتی یک کلمه از آن را کم و زیاد نمی کنیم. به جز ماکرون، دیگران نیز آمدند. این پیام ها بین ما و ترامپ بود. سال 2018 آخرین سفر من به نیویورک بود، زیرا مجمع عمومی در سال 2019 به دلیل کرونا اصلاً برگزار نشد. در سال 2018 تلاش های زیادی انجام شد تا من و ترامپ ملاقات کنیم، خانم مرکل از آلمان به نیویورک آمد. بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا علیرغم مشکلات سیاسی داخلی به نیویورک آمد. مکرون که بود؟ آنها در سال 2018 به اجلاس 5+1 با ایران آمدند، اما این اتفاق نیفتاد.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *