خانم وجنت عبدالوهاب، یک کارآفرین سعودی، با تکمیل ساخت اولین مسجد چاپ سه بعدی جهان، از همسر فقید خود تجلیل کرد.
این مسجد به نام «مسجد عبدالعزیز عبدالله شربتلی“، در حومه الجوهره در جده، قلب تپنده تجارت و گردشگری عربستان سعودی واقع شده است. با این اقدام، خانم عبدالوهاب همچنین تلاشهای رقیب دبی برای ساخت مسجدی با چاپ سه بعدی تا سال 2025 را شکست داد.
به گزارش گجت نیوز، فناوری پرینت سه بعدی این امکان را فراهم می کند که ساختمان ها به سرعت با استفاده از مواد تخصصی به جای بتن سنتی ساخته شوند. این روش هنگام ساخت و ساز در مناطق دورافتاده یا در واکنش به بلایای طبیعی بسیار کارآمد است. با پیشرفت این فناوری، شاهد جایگزینی آن با روش های ساخت و ساز سنتی هستیم.
قبلاً مجله Interesting Engineering گزارش داده بود که کل محله ای در ایالات متحده با استفاده از چاپ سه بعدی ساخته می شود. بنابراین استفاده از این فناوری در اماکن مذهبی دور از انتظار است نبود.
در همین راستا مسئولان شهر دبی با هدف تبدیل شدن به پایتخت جهانی پرینت سه بعدی، برنامه خود را برای ساخت 25 درصد ساختمان های جدید با استفاده از این فناوری اعلام کرده اند. این برنامه ساخت مسجدی به مساحت 2000 متر مربع را تا سال 2025 در نظر گرفته است.
عربستان سعودی پیشتاز رقابت برای ایجاد اولین مسجد چاپ سه بعدی جهان است
ساخت مسجد عبدالعزیز عبدالله شربتلی با حمایت شرکت ملی مسکن عربستان سعودی (ساکان) انجام شد. این شرکت دولتی راه حل هایی را برای نیازهای مسکونی، تجاری و املاک در بازار عربستان ارائه می دهد. در مراسم افتتاحیه این پروژه مقامات دولتی و مدیران تجاری عربستان نیز حضور داشتند.
به گزارش عرب نیوز، این پروژه همچنین بر همکاری نهادهای مختلف از جمله دولت، بخش خصوصی و شرکت های فناوری که برای ساختن یک ساختمان نمادین و تقویت موقعیت عربستان سعودی به عنوان مرکز پیشرفت فناوری گرد هم آمده اند، تاکید دارد.
چاپ سه بعدی صنعت ساخت و ساز را با تبدیل مستقیم مدل های دیجیتال به سازه های قابل استفاده کارآمدتر می کند و در نتیجه ضایعات را کاهش می دهد. علاوه بر این، عربستان سعودی را به عنوان مرکز پایدار و فناوری محور آینده معرفی می کند. این کشور امیدوار است که این ویژگی ها را از طریق پروژه “Neom” قابل مشاهده کند.
عربستان سعودی همچنین نشان داده است که چگونه با ساختن اولین مسجد پرینت سه بعدی جهان با استفاده از آخرین فن آوری ها، پلی جذاب بین سنت و نوآوری ایجاد کند.
توسعه معماری اسلامی به لطف فناوری
خانم عبدالوهاب رهبری ساخت این مسجد 5600 متر مربعی را برعهده داشت و فناوری چاپ سه بعدی را به شرکت فناوری چینی “Guanli” سفارش داد. برخلاف ساخت و ساز سنتی، کار و اجرای این پروژه به شکلی کاملا متفاوت و با تمرکز بر طراحی ساختمان انجام شد. این کارآفرین در گفتگو با عرب نیوز تاکید کرد که طراحی این مسجد با هدف ایجاد آرامش برای مومنان ایجاد شده است.
طراحی مسجد بر اساس دایره ای است که می تواند با کعبه (قبله مسلمانان) همسو شود. همچنین از فضای بیرونی حجر اسماعیل در مسجد الحرام الهام گرفته شده است که فضای بیشتری را برای نمازگزاران در نماز جمعه و نماز تراویح در ماه رمضان فراهم می کند.
طراحی ورودی ها، درها و محوطه های بیرونی هویت معماری منطقه را به تصویر می کشد و نور طبیعی را به داخل هدایت می کند. مناره های این بنا نیز به عنوان وجه تمایز با سایر مساجد محله عمل می کنند. در مراسم افتتاحیه این پروژه خانم عبدالوهاب توضیح داد که حفظ ذات مساجد با رعایت ریزه کاری های معماری در میراث فرهنگی معماری حجازی و ارائه به صورت معاصر ضروری است.