دولت آمریکا در روز جمعه اعلام کرد که کمک‌های نظامی جدید به اوکراین شامل بمب‌های خوشه‌ای هم خواهد بود، که برای نخستین بار این اقدام رسما اعلام شده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا همچنین با ارائه کمک‌های نظامی بیشتر به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار، شامل سلاح و تجهیزات جدید، موافقت کرده است. در پاسخ به این اقدامات، سفیر روسیه در آمریکا اعلام کرده که این اقدامات آمریکا باعث نزدیک شدن بشریت به جنگ جهانی جدید می‌شود.

همچنین، یک مقام پنتاگون نیز به بخش خبری گفته که کمک‌های جدید شامل مهماتی مانند گلوله‌های توپ عیار ۱۵۵ و ۱۰۵ میلیمتر خواهد بود.

یک مقام آمریکایی همچنین به الجزیره گفت بسته کمکی جدید به اوکراین، کل کمک های آمریکا به اوکراین را به 41 میلیارد دلار می رساند که شامل خودروهای زرهی برادلی و خودروهای استرایکر می شود.

همزمان، وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که بمب های خوشه ای را به اوکراین خواهد رساند و سخنگوی پنتاگون تاکید کرد که کی یف متعهد شده است که استفاده از این بمب ها به غیرنظامیان آسیبی نمی رساند.

سخنگوی پنتاگون توضیح داد که روسیه از ابتدای جنگ به طور بی رویه از بمب های خوشه ای استفاده کرده است.

در تحولی دیگر، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه با CNN گفت که توصیه پنتاگون برای ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین را می‌پذیرد، اگرچه این تصمیم بسیار دشوار است.

بایدن با تأکید بر رعایت هماهنگی با همپیمانان و مشاوره با کنگره، تصمیم ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین را در پاسخ به نیازهای مهمات اوکراینی‌ها که به اتمام رسیده بود، مورد بررسی قرار داد.

در این بین، دیمیتری مدودف، نایب رئیس شورای امنیت ملی روسیه، اظهار نگرانی کرد و ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین را به عنوان یک مساله بسیار خطرناک شناخت. به طرفی، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، به دولت بایدن به خاطر ارسال بسته کمک جدید، قدردانی کرد.

اما ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، از دولت بایدن برای بسته کمک جدید تشکر کرد.

آیا ارسال بمب های خوشه ای جنایت جنگی است؟

ایالات متحده تصمیم گرفته است که به اوکراین، مهمات خوشه‌ای ارسال کند تا کمک به نیروهای ارتش این کشور در ردیابی و عقب نشاندن نیروهای روسی مستقر در خط مقدم شود.

در روز جمعه، جو بایدن اعلام کرد که کمک نظامی به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به زودی به اوکراین تحویل داده خواهد شد. این تصمیم احتمالا عصبانیت برخی از متحدان و گروه‌های مدافع حقوق بشر را که به مدت‌ها مخالف استفاده از بمب‌های خوشه‌ای بوده‌اند، به دنبال خواهد داشت.

طرفداران استدلال می کنند که روسیه قبلاً از این سلاح بحث برانگیز در اوکراین استفاده کرده است و مهمات ارائه شده توسط ایالات متحده بازده کمتری دارد، بنابراین گلوله های بسیار کمتری وجود خواهد داشت که از تلفات غیرنظامیان جلوگیری می کند. او انجام می دهد.

بررسی مهمات خوشه ای و عملکرد آنها در میدان جنگ

آسوشیتدپرس در گزارشی طولانی به بررسی مهمات خوشه ای و عملکرد آنها در میدان جنگ پرداخته است.

مهمات خوشه ای چیست؟

مهمات خوشه‌ای بمبی است که در هوا منفجر می‌شود و بمب‌های کوچک‌تری را در یک منطقه بزرگ پرتاب می‌کند. این بمب ها برای از بین بردن تانک ها و تجهیزات، نیروها و حمله به چندین هدف به طور همزمان طراحی شده اند.

این مهمات از همان توپخانه هایی شلیک می شود که ایالات متحده و متحدان اروپایی آن قبلاً برای جنگ در اختیار اوکراین قرار داده اند. نوع مهمات خوشه ای که ایالات متحده قصد استفاده از آن را دارد بر اساس یک گلوله معمولی 155 میلی متری است که در حال حاضر به طور گسترده در میدان جنگ استفاده می شود.

در درگیری‌های قبلی، بمب‌های خوشه‌ای بازده بالایی داشتند و در نتیجه هزاران بمب کوچک‌تر منفجر نشدند و ده‌ها سال بعد کشته و معلول شدند. ایالات متحده آخرین بار در سال 2003 از مهمات خوشه ای در نبرد در عراق استفاده کرد و تصمیم گرفت استفاده از آنها را متوقف کند، زیرا درگیری به مناطق شهری با جمعیت غیرنظامی متراکم تر منتقل شد.

روز پنجشنبه، سرتیپ پت رایدر گفت که وزارت دفاع “انواع مختلف” مهمات دارد و “آنهایی که ما می خواهیم ارائه دهیم انواع قدیمی تر را شامل نمی شود.”

چرا آمریکا اکنون بمب های خوشه ای به اوکراین می دهد؟

برای بیش از یک سال، ایالات متحده بیش از 2 میلیون گلوله از انبار مهمات 155 سنتی هویتزر خود را به اوکراین ارسال کرده است. سایر متحدان اوکراین از سراسر جهان نیز صدها هزار مورد دیگر را به این کشور اهدا کرده اند.

یک گلوله 155 میلی متری می تواند اهداف را در فاصله 24-32 کیلومتری مورد اصابت قرار دهد. این باعث می شود که نیروهای مسلح اوکراین از این گلوله حمایت کنند و به آن اجازه می دهد روزانه هزاران گلوله به سمت دشمن روسی خود شلیک کند.

یور چرنیو، نماینده پارلمان اوکراین، پیشتر به خبرنگاران گفته بود که این کشور روزانه 7 تا 9 هزار گلوله در جنگ دارد و این نیاز امروز بیش از گذشته به دلیل تشدید حملات اوکراین برای بازپس گیری مناطق از دست رفته احساس می شود.

آیا استفاده از آنها جنایت جنگی است؟

استفاده از بمب‌های خوشه‌ای به تنهایی قوانین بین المللی را نقض نمی‌کند، اما ممکن است به عنوان یک نقض شناخته شود اگر برای حمله علیه غیرنظامیان استفاده شود. برای تشخیص یک اقدام به عنوان جنایت جنگی، باید بررسی شود که آیا هدف مشروع بوده و آیا اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان اتخاذ شده است یا خیر.

دستیار مدیر تسلیحات دیده‌بان حقوق بشر، مارک هیزنای، در یک گفتگو با آسوشیتدپرس بیان کرده است که «بخشی از قوانین بین‌المللی مربوط به حملات بی‌رویه است که به غیرنظامیان آسیب می‌زند. بنابراین، این با توجه به طبیعت خود، نه به سلاح‌ها بلکه به نحوه استفاده از آنها مربوط است.»

متن اصلی تغییری نکرده است، اما عبارت‌های آن با استفاده از اصطلاحات ساده‌تری بازنویسی شده‌اند. همچنین برای کاهش تعداد خطوط، عبارت «اما استفاده از آنها علیه غیرنظامیان می‌تواند یک نقض به شمار رود» به دو جمله جدا شده است.

بیش از 120 کشور به کنوانسیون ممنوعیت استفاده از بمب های خوشه ای ملحق شده اند و توافق کرده اند که از این سلاح ها استفاده، تولید، انتقال یا نگهداری نکنند و پس از استفاده آنها را دور بیندازند. اما جالب است بدانید که آمریکا، روسیه و اوکراین این قرارداد را امضا کردند

بمب های خوشه ای در کجا استفاده می شد؟

این بمب ها در بسیاری از درگیری های اخیر از جمله توسط نیروهای آمریکایی استفاده شده است.

به گفته دیده بان حقوق بشر، ایالات متحده در ابتدا بمب های خوشه ای را بخشی جدایی ناپذیر از زرادخانه خود در جریان تهاجم سال 2001 به افغانستان می دانست. این گروه تخمین زد که ائتلاف به رهبری ایالات متحده بیش از 1500 بمب خوشه ای در افغانستان در سه سال اول جنگ پرتاب کرده است.

وزارت دفاع ایالات متحده باید تا سال 2019 تمام مهمات خوشه‌ای با بیش از 1 درصد را حذف کند. اما دولت ترامپ مسیر خود را تغییر داد و به فرماندهان کشور اجازه استفاده از چنین مهمات را داد.

رژیم اسرائیل نمونه دیگری از استفاده از این بمب ها در مناطق غیرنظامی جنوب لبنان در تهاجم سال 1982 است.

جنگ در اوکراین؛ آیا مهمات روسیه تمام شده است؟

در جریان جنگ ۳۳ روزه بین رژیم اسرائیل و لبنان، اسرائیل با استفاده از بمب‌های خوشه‌ای تل‌آویو را هدف قرار داد. بعد از پایان جنگ، سازمان‌های حقوق بشر و سازمان ملل متحد اسرائیل را به شلیک ۴ میلیون بمب خوشه‌ای به لبنان متهم کردند. این بمب‌ها هنوز هم بخشی از زمین‌های لبنان را تهدید می‌کنند و باعث رعب و وحشت در میان غیرنظامیان شده‌اند.

در جنگ یمن هم، ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی از بمب‌های خوشه‌ای استفاده کرده است. حملات هوایی به ویرانی و نابودی یمن منجر شده و طبق گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۱۷، بمب‌های خوشه ای باعث دومین بیشترین تلفات در کشورهای جهان شده‌اند. بسیاری از کودکان مدت‌ها پس از حملات هوایی هنوز دچار معلولیت‌های جدی هستند. به علت شدت بالای انفجار و شیوع آسیب‌های جانبی، شمار دقیق تلفات دشوار است.

با توجه به این واقعیات، استفاده از بمب‌های خوشه‌ای به شدت قابل انتقاد است و بسیاری از کشورها با توجه به ضررهای بیشتری که این بمب‌ها به مردم و ساختارهای تحت حمایت دارند، از استفاده از آن‌ها خودداری می‌کنند.

در دهه 1980، روس ها نیز در طول تهاجم ده ساله خود به افغانستان از بمب های خوشه ای به طور گسترده استفاده کردند. در نتیجه دهه‌ها جنگ، روستاهای افغانستان از جمله مناطقی هستند که خطر مین‌های زمینی در آن‌ها هنوز پس از دهه‌ها قابل مشاهده است.

علاوه بر این موارد دیگری از استفاده از این بمب ها در حمله آمریکا به عراق و همچنین در حملات نیروهای آذربایجان به ارمنستان وجود داشت.

در اوکراین چه می گذرد؟

به گفته رهبران، ناظران و گروه‌های بشردوستانه اوکراین، نیروهای روسیه بارها از بمب‌های خوشه‌ای در اوکراین استفاده کرده‌اند، اما گروه‌های حقوق بشر گفتند که اوکراین نیز از آنها استفاده کرده است.

در روزهای ابتدایی جنگ، حملات مکرری از طرف روسیه با استفاده از بمب‌های خوشه‌ای صورت گرفت. این حملات از سوی گروه‌های حقوق بشر نیز مورد استناد قرار گرفت.

از جمله حمله به یک پیش‌دبستانی در شمال شرقی شهر اوختیرکا اوکراین که توسط گروه اطلاعاتی منبع باز Bellingcat تحقیق و مهمات خوشه‌ای در این حمله و دیگر حملات خوشه‌ای در خارکیف و شمال شرق این کشور مشاهده شد.

اخیراً، در ماه مارس، حرمان بی‌رحمانه‌ی روسیه از امنیت شهروندان اوکراینی ادامه داشت و پهپادها و موشک‌های آن به تعدادی مناطق شهری شلیک شدند.

بمب‌های خوشه‌ای در باخموت شلیک و مناطق شهری از جمله شهر کوستیانتینیوکا تحت کنترل اوکراین نیز هدف این حملات بودند. پلیس در همان زمان گزارش داد که نیروهای روسی با استفاده از مهمات خوشه‌ای و موشک‌های اس-۳۰۰ به شهر حمله کرده‌اند.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *