اخبار آنلاین اصفهان فاطمه کازرونی: پاساژ «مشیر چلگر» نام خیابانی در اصفهان است که در آن ویلاهای تاریخی فراوانی وجود دارد. این گذرگاه پیش از این و اکنون به «مشیر» نیز معروف است یکی این منطقه یکی از بناهای تاریخی به نام «خانه مشیرالملک» را در خود جای داده است که به گفته کارشناسان به ندرت در کشور تزئین شده است، اگرچه امروزه تنها بخش کوچکی از چندین ویلا از باغ مشیرالملک باقی مانده است. مالك مانده و از كوچه باغهايي كه عمارت در آن است خبري از وسط نيست.

«یخچال» بنای گنبدی شکل با پوشش مخروطی شکل و مقطع پلکانی است که گنبد آن از گل و خشت و با کاه پوشیده شده است. این گنبد از تبادل حرارت جلوگیری می کند و حداکثر خنکی داخلی را تضمین می کند. نمونه هایی از این یخچال هنوز در یزد و نایین وجود دارد، اما نکته جالب اینجاست که یخچال اصفهان بدون طاق ساخته شده است.

در واقع اصفهانی‌ها بستنی مورد نیاز تابستان را از اینجا تهیه می‌کردند و به همین دلیل این خیابان به «گذر از یخچال» نیز معروف است و در ترکیبی جالب به آن «مشیر» می‌گویند. یخچال”؛ گذرگاهی که امروزه به خرید و فروش کالاهای خانگی از جمله یخچال منتهی می شود! تغییر کرده است اما آثار چشمگیر تاریخ همچنان در خیابان های باریک و زیبا جاری است.

خانه مشیرالملک انصاری یکی یکی از زیباترین خانه های این منطقه است که در گزارش «حسرت از تخریب بناهای باستانی و تاریخی اصفهان/ «شهسواران» خانه ای با تارو پود عشق به آن پرداختیم. از نظر هنر معماری یک قدم جلوتر از سایر بناهای تاریخی است. این اثر ارزشمند با تزئینات نقاشی، گچ کاری استادانه و آینه های سقفی جلوه ای از هنر ایرانی به شمار می رود.

خانه مشیرالملک

کارشناسان معتقدند بنا از نظر تزیینات متنوع و طراحی سلطنتی و معماری مانند این خانه زیباست. ب. تابلوهای نقاشی با طلا، نقاشی پشت شیشه و آینه محدب، گچ بری استادانه، آینه کاری سقف و ارسی های پنجره منحصر به فرد با شیشه های رنگی زیبا.، در اکثر نقاط کشور بی نظیر است،، خانه، آن یکی یکی از 9 دروازه بزرگ ایران را دارد و تنها استخر صلیبی شکل ایران را در باغ خود جای داده است.

تخریب مدرسه قصه های مجید و بی توجهی به کاروانسرای سروتوقی

اما در قسمتی از «مشاور یخچال» یکی همچنین یکی از نوستالژیک ترین بناهای ایران است. مدرسه ای که داستان قصه های مجید در آن فیلمبرداری شد (مدرسه شهید حلبیان). در مسیر عبور از یخچال طبیعی و در مسیر یک بنای تاریخی بازسازی شده زیبا به نام گل آرا به این مدرسه 200 ساله می رسیم. سبک فرانسوی همین است. نکته جالب اینجاست که این مدرسه یکی از اولین مدارس اقلیت کلیمیان در اصفهان بوده و هنوز کنیسه ای از جامعه کلیمیان در گوشه آن وجود دارد.

و «عمارت گل آرا» بنای تاریخی دوره قاجاریه است که در همین منطقه واقع شده و مرمت آن امیدوارکننده است، در همان محله ای که بی توجهی به مدرسه قصه های مجید و کاروانسرای سروتوقی حسرت خانه ای را می اندازد که اکنون تبدیل به یک اقامتگاه سنتی شده است.

اما مایه تاسف است که علیرغم تلاش رسانه ها مبنی بر اصرار مسئولان به حفظ آن، قسمت زیادی از این بنا تخریب شد، هرچند گزارش هایی از مرمت این بنا شنیده می شود که تازه نیست.

قبل از رسیدن به عمارت تاریخی گل آرا، می‌توانیم نگاهی به کاروانسرای ساروتوقی بیندازیم. تاریخچه کاروانسرای سروتوقی به دوره صفویه و سلطنت شاه عباس دوم باز می گردد که به سال های 1038 تا 1077 میلادی باز می گردد. سروتوقی فردی بود که در زمان شاه عباس دوم توانست نخست وزیر شود. او موهای زرد داشت و به همین دلیل شاه عباس دوم به او لقب ساروتقی داد.

بناهای تاریخی اصفهان در باتلاق فراموشی / از ویلاهای مشیرالملک و میثمی تا مدرسه قصعه مجید.

کاروانسرای سروتوقی در بازار اصفهان

ساروتقی بناهای بسیاری از جمله دو مسجد، بازار، چارسو و کاروانسرای سروتوقی در نزدیکی اصفهان ساخت. پلان این کاروانسرا مستطیل شکل و دارای چهار ایوان است. این بنا دو طبقه است که در دو طرف آن رواق و حجره قرار دارد.

طبقه زیرین این کاروانسرا بسیار زیباست. این کاروانسرا دارای دو دروازه اصلی است که نمایانگر ورودی است یکی یکی از آنها در سمت بازار ساروتقی و ورودی دیگر در سمت کوچه چگلر یا کوچه شمالی است.

طبقه دوم عمارت میثمی دارای تزیینات گچبری و آینه کاری بسیار زیبا است و نوع معماری، درهای چوبی، قاب های بسیار زیبا با پنجره های رنگی خاص و ویژگی های توزیع نور مشابه مسجد نصیرالملک شیراز است. آب کل ساختمان از طریق مخزن تامین می شود. آب انبار طبقه دوم بنا آن را در میان خانه های باقی مانده از دوره پهلوی و قاجار بسیار خاص کرده است.

و «عمارت گل آرا» بنایی تاریخی دوره قاجاریه است که در همین منطقه واقع شده و مرمت آن امیدوارکننده است، در همان محله ای که بی توجهی به مدرسه قصه های مجید و کاروانسرای سروتوقی، حسرت خانه ای را می اندازد که اکنون تبدیل به یک اقامتگاه سنتی شده است. آاین خانه علاوه بر پنج در و سه در قارینا، حوض وسط حیاط و بام سبز، دارای گچبری ها و گچبری های زیبایی است که فضای دلنشینی را ایجاد می کند..

بناهای تاریخی اصفهان در باتلاق فراموشی / از ویلاهای مشیرالملک و میثمی تا مدرسه قصعه مجید.

عمارت گل آرا.

نیمی از جهان از دیرباز با بناهای تاریخی‌اش شناخته می‌شوند، خانه‌هایی که به جای بازسازی تخریب شدند، زیرا اهمیت آن خانه برای میراث فرهنگی مردم یک کشور نادیده گرفته شد، بسیاری از آنها در اصفهان هستند. از جمله خانه های تاریخی بسیار زیبای اصفهان که ویران شد، بخش بزرگی از خانه مشیرالملک است که با وسعت یک هکتار می تواند به زیبایی ویلاهای زیبای شیراز مانند باغ عفیف آباد یا باغ عفیف آباد باشد. باغ ارم بنایی اما متاسفانه امروزه تنها قسمت کوچکی از آن باقی مانده است.

خانه میثمی، یادگاری از تاریخ که در شب ویران شد

خانه دوره پهلوی دوم محمود میثمی در ابتدای خیابان چهارباغ در پایین شهر اصفهان از دیگر خانه های خریداری شده توسط موسسه ای است که از روی غفلت و بدون اطلاع از میراث اصفهان و در شب حتی بیش از یک دهه آن را خریداری کرده است. پیش. نابود.

طبقه دوم این ساختمان دارای تزئینات گچبری و آینه کاری بسیار زیبایی است نوع معماری درب چوبیارسی های بسیار زیبا با پنجره های رنگی خاص و عملکرد پخش نور مشابه مسجد نصیرالملک شیراز و آب کل ساختمان از مخزن طبقه دوم ساختمان تامین می شود. آن را در میان خانه های باقی مانده از دوره پهلوی و قاجار بسیار خاص می کرد، اما اکنون جای خالی آن سال هاست که کوهی از حسرت را در ذهن انسان تداعی می کند. اگرچه به گفته کارشناسان، این خانه قدیمی بسته به در دسترس بودن نقشه قابل بازسازی است و بحث هایی نیز در این زمینه صورت گرفت.

حفظ آثار تاریخی در اصفهان مغفول مانده است

اگر از شیراز و حتی کاشان در استان اصفهان دیدن کرده باشید، متوجه این تفاوت خواهید شد که بناهای تاریخی در قالب ویلاهای تاریخی یا اقامتگاه های سنتی حفظ شده اند، اما متاسفانه اصفهان با تأخیر زیادی (کمتر از یک دهه) وارد شده است. در مورد حفظ بناهای تاریخی آن افتاده است؛ نکته جالب اینجاست که صاحب عمارت گل آرای اصفهان که تصمیم به مرمت آن گرفته است، زنی شیرازی است که به همراه همسرش اصفهانی تصمیم گرفته اند با خرید این خانه تخریب شده جانی تازه به او بدهند و آن را بازسازی کنند. آی تی.

با نگاهی به خانه های اطراف از بالای این بنای تاریخی، وضعیت غم انگیز خانه های تاریخی این منطقه مشخص می شود. برخی مانند تلی از خاک هستند، اما گویی صدای تاریخ از این تزیینات غبارآلود به گوش می رسد. به همه این تاسف‌ها، فرونشست زمین در اصفهان و تخریب بسیاری از تاریخ اصفهان، از جمله تونل‌های زیرزمینی در مناطق تاریخی شهر مانند عبدالرزاق و میرداماد و اکنون گذر کمربند طلایی این شبهه را به ما یادآوری می‌کند که برخی از آنها خمیده هستند. در مورد تخریب تاریخ اصفهان. خدا نکنه این شک درست باشه!

۴۶

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *