شیر یک ماده غذایی مایع و سفید رنگ و ماده خوراکی است که توسط غدد پستانی پستانداران تولید می شود و منبع اصلی تغذیه پستانداران جوان (از جمله نوزادان) قبل از هضم غذای جامد است.
به گزارش پرشین وی، اکنون کشورهای مختلف جهان برنامه های تغذیه ای ویژه و قوانین بهداشتی در خصوص تغذیه با شیر را در برنامه های جامع خود قرار می دهند. به عنوان مثال، طبق توصیههای سازمانهای بینالمللی، هر کودک بالای 12 ماه باید روزانه دو وعده لبنیات از جمله شیر مصرف کند. یکی یکی از بهترین گزینه ها برای کودکان است.
سازمان جهانی بهداشت، یکی از حافظان بزرگ سلامت انسان، توصیه میکند که نوزادان تا شش ماه فقط با شیر مادر تغذیه شوند. البته این سازمان توصیه کرده است تا دو سالگی شیر در کنار سایر مواد غذایی مصرف شود.
مدتهاست که شیر به فرآوردههای مختلفی مانند خامه، کره، ماست، کفیر، بستنی، پنیر تبدیل شده است و اکنون با فرآیندهای صنعتی مدرن از این نوشیدنی سفید برای تولید پروتئین آب پنیر، لاکتوز، شیر تغلیظ شده استفاده میشود. شیرخشک و بسیاری از افزودنی های دیگر در محصولات غذایی و صنعتی کاربرد دارد. در این میان کره و خامه بالاترین میزان چربی اشباع شده را دارند و قند لاکتوز فقط در شیر یافت می شود.
فرشته فزونی رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت با اشاره به اجرای کمپین ملی سلامت با هدف اطلاع رسانی تغذیه سالم گفت: شیر و فرآورده های لبنی یکی یکی از گروه های اصلی هرم غذایی و مهم ترین منبع کلسیم است.
به گفته وی، از آنجایی که کلسیم شیر به راحتی جذب می شود، شیر و لبنیات از منابع غنی کلسیم محسوب می شوند.
این متخصص تغذیه معاونت بهداشتی افزود: مصرف شیر و لبنیات می تواند نیازهای تغذیه ای فراوان افراد از جمله بخشی از نیاز روزانه به فسفر، ویتامین های گروه «آ»، «ب»، اسیدهای چرب، مواد ضروری را برطرف کند. اسیدهای آمینه و پروتئین های مورد نیاز بدن.
فزونی با تاکید بر اینکه منابع غذایی گیاهی مانند بادام، پودر سنجد و تخم مرغ شربتی جایگزین مناسبی برای شیر و لبنیات در تامین کلسیم نیستند، گفت: این منابع گیاهی در کنار شیر و لبنیات می توانند به افزایش دریافت کلسیم کمک کنند.
وی با اشاره به باور نادرست در جامعه گفت: بسیاری از شهروندان تصور می کنند شیر خام یک محصول کاملاً طبیعی است زیرا فرآوری نشده و بیشتر برای مصرف مناسب است در حالی که این تصور اشتباهی است.
رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت با تاکید بر استفاده از شیر پاستوریزه و استریل کم چرب گفت: شیر پاستوریزه ارزش غذایی بهتری نسبت به شیر خام و لبنیات سنتی دارد.
به گفته فازونی، لبنیات و شیر فله آلودگی میکروبی بالایی دارند و احتمال ابتلا به تب مالت را افزایش می دهند.
وی با اشاره به فرآیند جوشاندن شیر فله در منزل گفت: هنگام جوشاندن شیر حجیم حرارت زیاد، طولانی و مستقیم به پروتئین و ویتامین های محلول در آب شیر آسیب می رساند و ارزش غذایی آن را کاهش می دهد. فرآیند پاستوریزاسیون ارزش غذایی شیر را تا حد زیادی حفظ می کند.
معاون تغذیه وزارت بهداشت تاکید کرد: بهترین کار این است که لبنیات پاستوریزه را جایگزین لبنیات معمولی کنیم.
فزونی با اشاره به شایعات کذب درباره شیر استریل یا فرادا گفت: شیرهای بسته بندی طولانی مدت فاقد مواد نگهدارنده هستند و فرآیند تهیه و بسته بندی این گونه شیرها باعث ماندگاری بیشتر آنها می شود.
از لبنیات غنی شده با ویتامین استفاده می کند دی او گفت این انتخاب مناسب تری است زیرا به جذب بهتر کلسیم کمک می کند.
فزونی با تاکید بر اهمیت مصرف شیر در کودکان و نوجوانان، گفت: شیر یک ماده مغذی، سالم و مقوی برای کودکان در حال رشد است و مصرف ناکافی آن (شیر و لبنیات) باعث تاخیر در رشد استخوان و کوتاهی قد در کودکان و نوجوانان می شود. .
رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت با ارائه اطلاعاتی در خصوص توزیع شیر در مدارس ابتدایی گفت: این اقدام به منظور فرهنگ سازی و تشویق دانش آموزان به مصرف شیر، ایجاد عادات غذایی سالم و تامین غذا انجام شد. بخش ها تامین نیازهای تغذیه ای دانش آموزان.
به گفته فزونی، هر واحد شیر و لبنیات معادل یک لیوان شیر کم چرب یا یک لیوان ماست یا دو لیوان دوغ کم نمک است. توجه به این نکته ضروری است که کره و خامه جزء گروه لبنیات در هرم غذایی نیستند.
رئیس اداره تغذیه و داروی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه: حذف لبنیات از رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند سنگ کلیه توصیه نمی شود و این بیماران باید برای مصرف و تنظیم با پزشک خود مشورت کنند. مصرف آنها مقدار روزانه لبنیات.