فروش در سیستم یکپارچه، نوع جدیدی از عرضه خودرو بود که در زمان وزارت فاطمی امین مورد استفاده قرار گرفت. عرضه ای که مشکلات زیادی با آن داشت!
طبق آخرین ماشین، خرداد پارسال بود که وزیر سابق صمت، یعنی رضا فاطمی امین، با هدف شفاف سازی روند فروش خودرو، طرح فروش خودرو را در بستری به نام سامانه یکپارچه تخصیص خودرو انجام داد. سیستمی که در همان ابتدای شکل گیری با مشکلات زیادی مواجه بود و حالا در جدیدترین طراحی خود با موضوع جدیدی مواجه شده است. طرح های تبدیلی که اختیاری نامیده می شوند، اما در واقع اجباری هستند.
مشتریانی که در طرح های قبلی فروش خودرو در سامانه تخصیص یکپارچه خودرو برای خرید خودروی خاصی اولویت داشتند، با مشکل مواجه شدند. از آنجایی که خودروسازان با مشتریان قرارداد نبسته اند، اکنون طرح تعویض خودرو را برای دریافت خودروی خود پیش روی مشتری گذاشته اند. زیرا خودروسازان در واقع می خواهند خودروی دیگری را با قیمت بالاتر بفروشند نه خودروی دلخواه مشتری!
اما مشتریان در مقابل این اقدام خودروسازان چه باید بکنند؟ در واقع دست مشتریان در این زمینه به هیچ وجه بسته نیست; زیرا سیستم یکپارچه به طور قانونی راه فراری را برای خودروسازان قرار داده است. فرار قانونی آنها عدم وجود قرارداد بین خودروساز و مشتری و عدم تعهد به مشتری است. به عبارت دیگر خودروسازان قانونا ملزم به عرضه خودرو نیستند. طی روزهای اخیر طرح تبدیل و تعویض محدود به یک خودرو دیده نشده و خودروسازان برای خودروهایی مانند پارس پژوتارا، دنا، سورن و… این طرح را در نظر گرفته اند.
اگرچه سازمان تعزیرات در تلاش است تا به این موضوع ورود کند اما به نظر می رسد این تخلف از سیستم یکپارچه برای طرح های فروش بعدی اصلاح شود. ورود این سازمان به بحث طرح تبدیل خودرو در این بازه زمانی حاکی از آن است که با وجود مداخله تحریم ها، در حال حاضر خریداران تنها قربانیان سیاست اشتباه سامانه یکپارچه هستند. زیرا خودروسازان از تخلفات سیستمی سوء استفاده می کنند و محصولات خود را با قیمت بالاتری به فروش می رسانند.
این موضوع به خودروسازان دولتی محدود نمی شود. چندی پیش در محل برگزاری نمایشگاه خودروی این شرکت بهمن موتور اعلام کرد با توجه به عدم تخصیص ارز از سوی وزارت حراست به این شرکت، خودروهای فیدلیتی و دیگنیتی که در سامانه یکپارچه عرضه شده بودند در فصل زمستان به مشتریان تحویل داده نمی شوند. بهمن موتور افزود: مسئولیت تحویل بر عهده وزارت حریم خصوصی است نه خودروسازان! و البته در نهایت پس از دریافت مجوز افزایش قیمت، این خودروساز فراخوان های مربوطه را صادر کرد و باز هم همه چیز به ضرر مشتریان سامانه تمام شد!
سیستم تخصیص یکپارچه خودرو معیوب دو هدف داشت. متعادل سازی قیمت ها و در نهایت حذف قیمت گذاری اجباری اولین هدف بود، اما همانطور که مشاهده می شود این سیستم پس از فراز و نشیب های فراوان نتوانست به این وعده عمل کند. دومین وعده فاطمی امین در خصوص راه اندازی سامانه یکپارچه تخصیص خودرو شفاف سازی معاملات اما جایگزینی یک خودرو برای خودروهای دارای اولویت بود. یکی یکی از مصادیق نقض این وعده بود. با وجود همه این مشکلات، مشخص نیست چرا وزارت حریم خصوصی بر اجرای طرح های فروش روی این پلتفرم اصرار دارد و چه کسانی از این بستر ارائه شده سود می برند؟ اما آنچه مشخص است موضوع حذف چنین روش فروش و ساماندهی بازار ملتهب خودرو در ایران است.
منبع:آخرخودرو