بریکس پایان یک سلطنت


به گزارش شمانیوز به نقل از سراج24; محمدحسن دهکانی کارشناس مسائل راهبردی: ایده انقلاب اسلامی با بیان اینکه نظام تک قطبی آمریکا سالیان دراز با انواع سیاست های اقتصادی موجب ظلم و استثمار بسیاری بر مردم جهان شد، در واقع فراخوانده شد. مقابله با این نظم و تغییر آن، اما در دو دهه اخیر نیروهای جدیدی ظهور کرده اند و با تغییر تدریجی موازنه بین المللی از سیاسی-اقتصادی به اقتصادی-امنیتی، بسیاری از سیاست ها و راهبردها در روابط بین الملل تغییر کرده است. تشکیل گروه‌ها و جوامعی که دیگر توسط آمریکا یا سیاست تشکیل نمی‌شوند دوره گذار به پذیرش اتحادیه کشورهای بریکس و قدرت‌های اقتصادی نوظهور به عنوان نمونه بازار اشاره کرد.

رهبران BRICS در هفته گذشته اختلافات خود را در مورد توسعه را کنار گذاشتند و اعلام کردند که شش کشور دیگر از ابتدای سال آینده به این گروه پذیرفته خواهند شد زیرا این بلوک اقتصادی نوپا قصد دارد نفوذ جهانی خود را برای تغییر شکل خود افزایش دهد. نظم مالی جهانی است.

البته برجام به عنوان یک اتحاد بین قاره ای نیز دیده می شود که اقتصاد و سیاست جهانی را تغییر می دهد و اهمیت دوگانه آن در سیاسی بودن آن در سطح بین المللی و به چالش کشیدن نظم موجود است. با این حال، دو کشور عضو بریکس در حال حاضر اعضای دائمی در شورای امنیت دارند و سه کشور دیگر به دنبال عضویت دائمی در این شورا و اصلاح ساختارهای سیاسی و مالی جهانی هستند.

سیریل رامافوزا رئیس جمهور آفریقای جنوبی موافقت کرد که برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی از جمله کشورهای بریکس در این نشست هستند و ایران، آرژانتین، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و آمریکا نیز در پانزدهمین اجلاس شرکت کنند. ورودشان را اعلام کرد. امارات از اول ژانویه به عضویت کامل این اتحادیه در می آید. این اولین گسترش اتحادیه از سال 2010 است، زمانی که آفریقای جنوبی به عنوان یک عضو کامل پذیرفته شد.

این گروه شامل کشورهای غیر غربی است که در حال حاضر 40 درصد از جمعیت جهان و یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهند. انتظار می رود این گروه به 36 درصد افزایش یابد زیرا اعضای جدید آن عربستان سعودی، سه تولیدکننده بزرگ نفت، یعنی عربستان سعودی هستند. امارات متحده عربی و ایران. انتظار می رود گسترش این گروه وزن جهانی آن را افزایش دهد و با سلطه گروه 7 به رهبری آمریکا مقابله کند.

بسیاری از این «قدرت‌های میانی» از نظم مالی بین‌المللی کنونی ناراحت هستند و از «هژمونی آمریکا» خشمگین هستند. برخی دیگر نگران این هستند که تحریم های اقتصادی به عنوان ابزاری برای حفظ سلطه سیاسی ایالات متحده و متحدان ثروتمند آن بر سایر نقاط جهان مورد استفاده قرار گیرد. برای آنها، BRICS یک جایگزین ایده آل است.

نارضایتی زیادی از مهندسی مالی بین‌المللی یا نظم جهانی کنونی وجود دارد و کشورهای در حال توسعه از نفوذ واشنگتن بر سیستم مالی جهان ناراضی هستند. بسیاری بر این باورند که صندوق بین المللی پول (IMF) و بانک جهانی ابزاری برای ایالات متحده و متحدان غربی ثروتمندش برای تسلط و استخراج ثروت از اقتصادهای نوظهور هستند.

در کشورهای در حال توسعه، این احساس قوی وجود دارد که تسلط دلار به عنوان ارز ذخیره بین‌المللی و استفاده از آن در تجارت بین‌المللی، عامل بروز بحران‌های مکرر در اقتصادهای نوظهور مانند عدم تعادل پرداخت و تورم است.

برخی دیگر نگران این هستند که “تحریم های یکجانبه ایالات متحده تهدیدی برای بسیاری از کشورها است، زیرا از این طریق می توانند کشورها را تحت فشار قرار دهند و نابود کنند.”

برای دهه‌ها، جهان شاهد استفاده ایالات متحده از دلار به عنوان سلاحی علیه کشورهای مخالف سیاست‌ها و منافع آن بوده است. بسیاری از کشورها از جمله ایران، کوبا، ونزوئلا و سودان تحت تأثیر این تحریم‌ها قرار گرفته‌اند که آسیب زیادی به مردم و اقتصاد آنها وارد کرده است. کشورها یا شرکت هایی که سعی می کنند با اقتصادهای تحت تحریم مقابله کنند نیز ممکن است با تحریم مواجه شوند.

هشام ابوبکر متولی محمد، اقتصاددان مصری، در آخرین مقاله خود می نویسد: این الگوی است که آمریکا کشورها را در محاصره دائمی اقتصادی و سیاسی قرار داده است. او می‌گوید: «آمریکا به جای اثرات مضر سیاست‌های مالی بر سایر اقتصادها، تنها به فکر منافع خود است.»

یکی از مهمترین اهداف برجام پس از توسعه چندجانبه گرایی سیاسی، کاهش وابستگی آنها به دلار آمریکا و ادامه روند موسوم به «دلارزدایی» با تقویت استفاده از ارز کشورهای عضو در تجارت و مالی است. مبادلات سیاست اقتصادی بین المللی طرحی که از مدت ها قبل توسط رهبر انقلاب برای مقابله با قدرت مالی و هژمونی آمریکا مطرح شده بود.

مبادله تجاری این کشورها با ارزهای محلی خود راه حلی سریع و موثر برای مشکل کمبود دلار است. بانک توسعه جدید تامین کننده مالی خوبی برای بسیاری از کشورهایی خواهد بود که به دنبال جایگزینی برای سلطه غرب هستند و وجود بی قید و شرط آن، آن را به گزینه مهمی برای کشورهایی که رنج می برند یا دارای مشکلات مالی هستند تبدیل می کند.

بریکس ظرفیت بسیار خوبی برای جایگزینی سیستم های مالی و سیاسی سنتی دارد. یک بانک توسعه چندجانبه با 50 میلیارد دلار سرمایه برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و زیست محیطی در کشورهای در حال توسعه بسیار جذاب و مفید است.

بریکس همچنین یک صندوق ذخیره اضطراری 100 میلیارد دلاری ایجاد کرده است که وظیفه آن فراهم کردن فرصت های مالی در قالب تامین مالی ارزی است که اعضا می توانند در مواقع شوک های جدی به اقتصاد جهانی از آن استفاده کنند. همچنین این بلوک سعی در به چالش کشیدن سلطه دلار و ایجاد ارز مشترک غیر دلاری دارد.

در حال حاضر، این بلوک بر تعمیق استفاده از ارزهای محلی در تجارت بین اعضای خود متمرکز است. آقای رامافوسا گفت: «رهبران بریکس وزرای دارایی و بانک‌های مرکزی را موظف کرده‌اند تا موضوع ارزهای محلی، روش‌ها و ابزارهای پرداخت و پلتفرم‌های جایگزین را بررسی کنند و در جلسه بعدی گزارشی را به رهبران اتحادیه ارائه کنند. .

در نهایت باید گفت که ایران به عنوان یکی از اولین کشورهای مخالف نظام آمریکا پس از انقلاب اسلامی به عضویت بریکس در آمد و باعث شد قدرت های نوظهور جهان رسما باشگاه مخالفان آمریکایی ها را تاسیس و گسترش دهند. هژمون با قدرت و امید زیاد و ثانیاً در تحولات جدید نظام بین الملل، با تغییر موازنه قدرت از غرب به شرق، ایجاد نظم شبکه ای مبتنی بر منافع و امنیت ملی، در واقع اهداف و آرمان های جدید بین المللی ایجاد و گسترش یابد.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *