عصر ایرانامیر سرتیپ خواجه فرد مدیرعامل سازمان صنایع هوایی از مراحل تست بازدید کرد. هواپیماهای حمل و نقل سیمرغ با بیان اینکه استفاده از سکو برای تبدیل به انواع دیگر هواپیما در سطح جهان رایج و رایج است، افزود: در پروژه سیمرغ از سکوی هواپیمای ایران-140 برای تبدیل آن به هواپیمای ترابری سبک استفاده شد.
خواجه فرد با اشاره به اینکه هواپیمای ترابری سیمرغ یک هواپیمای ترابری با درب رمپ عقب است، خاطرنشان کرد: این پرنده بر پایه هواپیمای ایران-140 ساخته شده است، بنابراین می تواند به خوبی و به طور کامل تمامی وظایف یک هواپیمای ترابری تاکتیکی را انجام دهد. تغییرات این هواپیما نسبت به هواپیمای پایه در زمینه های پیکربندی، ساختار و سیستم های هیدرومکانیکی شامل مکانیزم های سطح کنترل، سیستم هیدرولیک، موتور کمکی، تهویه مطبوع، تجهیزات داخلی و باربری و سیستم الکتریکی بسیار گسترده و مشهود است.
مدیر عامل سازمان صنعت هوانوردی وی تصریح کرد: طول بدن این پرنده بیش از 2 متر افزایش یافته است، دم عمودی و افقی و همچنین ساختار و فضای داخلی نیز به طور کامل تغییر کرده است. هواپیما طراحی جدید و کاملا مستقل است، تمامی اسناد و نقشه ها بر اساس استاندارد هواپیماهای باربری می باشد و نوآوری ها و پیشرفت های زیادی در این زمینه صورت گرفته است.
امیر سرتیپ افشین خواجه فرد موتور هواپیمای سیمرغ را برتر از موتور هواپیمای ایران 140 دانست و افزود: موتور این هواپیما از نظر سوخت رسانی و کنترل الکترونیکی موتور نسبت به سکوی قبلی بهبود یافته است. یعنی سامانه فدک با اجرای خدمات بولتن مقدماتی برای بهبود برخی پارامترهای عملکردی هواپیما در شرایط گرم و بالا فراهم شده است.
وی در ادامه گفت: کارایی این هواپیما از طریق دفترچه راهنمای پرواز و تطابق جداول کارایی آن با اعداد واقعی توسط تیم های کارشناسی سازمان هواپیمایی کشوری و نیروهای مسلح و وزن برخاست و بار قابل جدا شدن بررسی شده است. سقف پرواز طبق نمودارهای مربوطه تایید شده است.
امیر خواجه فرد با اشاره به شرایط جغرافیایی کشور و پراکندگی جمعیت در ایران و همچنین وقوع شرایط غیرمنتظره مانند سیل، زلزله و سایر حوادث غیر مترقبه گفت: این هواپیما با شرایط و قابلیت های ویژه ای که دارد یکی از آنها.” امکان فرود و برخاستن در Runways. اگر کثیف و ناهموار باشد، افراد آسیب دیده، وسایل نقلیه و تجهیزات نجات را می توان در کمترین زمان جابجا کرد.
وی با بیان اینکه تست های پروازی مطابق با استانداردهای خاص و جهانی انجام می شود، افزود: طبق دستورالعمل استانداردی که در اولین پرواز ایجاد شده است، چرخ های هواپیما مونتاژ نمی شود و علاوه بر این، هواپیما دارای رنگ اصلی است. نمونه اولیه ای که در مرحله افشا و آزمایش در سراسر جهان راه اندازی شد استفاده می شود. پرواز این آزمایش ها به رنگ هواپیما انجام می شود.
امیر خواجه فرد توضیح داد: طراحی هواپیمای ترابری سبک سیمرغ تحت نظارت مستمر سازمان هواپیمایی کشوری و بر اساس گواهی تاییدیه سازمان DOADsign که بر اساس مقررات ملی جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است انجام شد. . علاوه بر این، این هواپیما بر اساس قوانین قابل اجرا برای هواپیماهای با وزن بیش از 5670 کیلوگرم یا 12500 پوند (AP-25) توسعه یافته است. به طور خلاصه، این هواپیما بر اساس مقررات محصول سیستمی معادل کلاس خود توسعه یافته و در حال حاضر در مرحله اخذ گواهینامه مربوطه می باشد.
مدیرعامل سازمان صنعت هوانوردی با تاکید بر اینکه این نوع هواپیما علاوه بر لجستیک نظامی در حمل و نقل تجاری و امداد اضطراری نیز کاربرد ویژه ای دارد، تصریح کرد: با توجه به قیمت تمام شده این هواپیما که حدود 50 تا 60 درصد است. قیمت مشابه خارجی صادر می شود و با توجه به نیاز به 150 فروند هواپیما در کشور این امر به صرفه است.
منبع: تسنیم