به دلیل افزایش تعداد بیماران با علائمی مانند درد بدن، سرفه و تب به همراه علائم تنفسی، مدتی است که مراجعات به مراکز درمانی در حال افزایش است. بر اساس اطلاعات رسمی وزارت بهداشت، حدود ۲۸ درصد از نمونههای آزمایش شده به دلیل آنفلوآنزا و ۱۲ درصد به خاطر کرونا هستند. باقی موارد به دلیل ویروسهای دیگر است.
آنفولانزا و سایر بیماری های عفونی در موج اول کودکان و دانش آموزان را درگیر کرد. احتمالاً موجی که تا ساعات پایانی آواز خوانده می شد آذر ادامه دارد و همچنان ادامه دارد دی هر سال همان موج دوم آغاز خواهد شد.
به گزارش همشهری، مدتی است که تعداد بیماران با علائمی مانند بدن درد، سرفه و تب و همچنین علائم تنفسی در مراکز درمانی افزایش یافته است. بر اساس بیانیه رسمی وزارت بهداشت، حدود 28 درصد نمونههای آزمایش شده آنفولانزا، 12 درصد کرونا و مابقی سایر ویروسها هستند. مسئولان بهداشتی تاکید کردند که وضعیت عجیبی وجود ندارد، اما با سرد شدن هوا امکان افزایش بیماری های تنفسی وجود دارد و رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک و رعایت فاصله فیزیکی بسیار توصیه می شود. توصیه هایی که البته در مدارس چندان کاربردی نیست و کمتر مورد توجه کودکان و نوجوانان قرار می گیرد، از این رو کارشناسان نکاتی را در این زمینه بیان می کنند که باعث کاهش انتقال ویروس در جوامع دانش آموزی می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد علی احمدی رعایت نکات بهداشتی در مدارس را با توجه به شیوع بیماری های تنفسی و عفونی مهم می داند و تاکید می کند: رعایت بهداشت فردی مانند شستن دست ها می تواند از انتقال بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند. بیماری ها و عوامل خطر برای جلوگیری از شیوع این بیماری در دانش آموزان و مدارس بسیار مهم است که دانش آموزان مراقب باشند از ظروف معمولی مانند لیوان برای آب آشامیدنی استفاده نکنند.
دکتر رئیس بیمارستان کودکان اکبر سیدعلی جعفری با اشاره به شیوع اسهال های ویروسی در کودکان می گوید: روتاویروس شایع ترین ویروس در کودکان و نوزادان (به دلیل راه انتقال دهانی) است که باعث التهاب، تحریک و تورم می شود. شما سیستم گوارشی دارید. آستروویروس بیشتر در زمستان و اوایل بهار دیده می شود و می تواند از طریق غذای آلوده، آب آلوده یا تماس با فرد آلوده منتقل شود.
به این صورت است: علائم اسهال گوارشی شامل حالت تهوع، اسهال آبکی، سردرد، لرز و علائم کم آبی بدن مانند کاهش ادرار، تیرگی ادرار، خشکی پوست، تشنگی، سرگیجه است که می تواند چندین روز یا بیش از دو هفته طول بکشد. . اما مسلما با گذشت زمان بهبود می یابد، توجه به کم آبی بدن مهم است. بنابراین نوشیدن آب کافی، تغذیه صحیح، انجام فعالیت بدنی و مشورت با پزشک در صورت شدید شدن علائم از نکات مهم است.
به گفته این فوق تخصص بیماری های گوارشی کودکان، شستن صحیح و مکرر دست ها، استفاده از وسایل شخصی، شستشوی صحیح سبزیجات و میوه ها، ضدعفونی محیط کار و آشپزخانه و رعایت بهداشت فردی از جمله توصیه های مهم برای پیشگیری از اسهال های ویروسی است.
جعفری استفاده از درمان خانگی نظیر برنج کته، سیبزمینی، نان تست، موز، سیبپخته، دمنوش زنجبیل برای کاهش درد معده و نعناع برای رفع تهوع و هضم غذا را مناسب دانست و از مردم خواست از خوددرمانی دارویی پرهیز و در صورت تشدید علائم به پزشک مراجعه کنند.
علائم مهم بیماری های تنفسی در کودکان
دبیر انجمن بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران در عین حال با بیان اینکه ویروس آنفولانزا به ندرت در بزرگسالان دیده میشود و در صورت مشاهده علائم بسیار خفیفی دارد، توجه را به اهمیت این ویروس در کودکان و نوجوانان جلب میکند. می گوید: هر چه کودک کوچکتر باشد، شدت بیماری بیشتر می شود. ما در حال حاضر با آنفولانزا سر و کار داریم، اما اخیراً به کندی رسیده است آذر و دی ما شاهد گسترش ARAV در کودکان خواهیم بود. سال گذشته ویروس ARASV یا ویروس سنسیشیال تنفسی به شدت در کودکان و نوزادان گزارش شد و انتظار داریم در سال جاری تعداد موارد آلوده افزایش یابد.
آمیتیس رمضانی در مورد علائم ویروس سنسیشیال تنفسی نیز می گوید: وقتی کودک دچار عفونت تنفسی می شود، بی قرار می شود، از گردن و عضلات شکم برای نفس کشیدن استفاده می کند، کبود می شود یا در سینه خس خس می کند. اینها علائم هشدار دهنده هستند و والدین باید کودک را سریع به بیمارستان یا مرکز پزشکی ببرند. این بیماری با احتیاط هایی که در مرکز درمانی انجام می شود درمان می شود و تا زمانی که کودک سهل انگاری نکرده باشد، مشکلات تنفسی کودک بیش از حد می شود و والدین به آن بی توجهی می کنند که در این صورت باعث نارسایی تنفسی و یا مرگ کودک می شود.