شرط اساسی زندگی سالم، تغذیه صحیح است و تغذیه مناسب به معنای رعایت دو اصل در تغذیه روزانه است: تعادل و تنوع.
امروزه بیماری های غیرواگیر بیش از 70 درصد از علل مرگ و میر در جهان را تشکیل می دهند و از علل اصلی ناتوانی هستند. چهار بیماری عمده غیرواگیر شامل بیماری های قلبی عروقی، چاقی، دیابت و هایپرکلسترولمی (کلسترول خون بالا) با سه عامل قابل پیشگیری مرتبط هستند: سوء تغذیه، سیگار کشیدن و عدم فعالیت بدنی مناسب.
مصرف زیاد قند، نمک و چربی، مصرف کم سبزیجات و میوه جات و مصرف کم حبوبات، نان و غلات کامل از عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیرواگیر هستند.
بر اساس گزارش اخیر مرکز تحقیقات اتاق ایران، 19 موضوع کلی امنیت غذایی در کشور شناسایی شد. گروه های درآمدی و پردرآمد و دسترسی کم.» به دلیل مصرف ناکافی جامعه به ویژه گروه های کم درآمد، پروتئین حیوانی در رژیم غذایی بر اساس توصیه های بهداشتی، محصولات گیاهی به ویژه سبزیجات و میوه جات، عرضه در گروه های کم درآمد، نامناسب بودن قیمت ها و سیاست های تجاری، سطح پایین خانوارهای ایرانی، تنوع غذایی و نقش مصرف غلات در تامین انرژی و مصرف پروتئین، مانند مصرف زیاد گندم، شکر، روغن نباتی و برنج در رژیم غذایی و همچنین دسترسی نامناسب به غلات، مصرف کم تخم مرغ، لبنیات و مرغ (ماهی) و میوه و سبزیجات و اعشار درآمد اول تا هفتم به پروتئین» از جمله آنهاست.
در عین حال این گزارش توسط متخصص تغذیه دکتر. به گفته بهروز طلایی، در مورد کاهش مصرف پروتئین های حیوانی، فرآورده های گیاهی و مصرف زیاد گندم، شکر و روغن نباتی در رژیم غذایی روزانه مردم ایران اطلاعاتی به دست می دهد. و اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان باید پنج وعده در روز مصرف کنند که از گروه غذایی اصلی در حد اعتدال استفاده شود.
او می گوید: “تغذیه سالم شامل یک هرم غذایی است که شامل پنج گروه اصلی نان و غلات، میوه ها، سبزیجات، محصولات لبنی و گوشت – از جمله تخم مرغ، حبوبات و آجیل است. چربی های کمتر توصیه شده و مربوط به شیرینی ها و تنقلات یک گروه جداگانه وجود دارد. ”
طلایی گفت: گروههای غذایی مشخص شده حاوی تمام ویتامینها و مواد معدنی لازم برای واکنشهای بیوشیمیایی بدن هستند و باید روزانه از این پنج گروه اصلی استفاده کرد، مثلاً اگر نان و غلات کامل مصرف شوند، حاوی تمام ویتامین B هستند. گروه ها و همچنین برخی مواد معدنی.
میوه ها و سبزیجات نیز حاوی برخی مواد معدنی و ویتامین هستند. مصرف لبنیات از نظر تامین کلسیم، فسفر و ید مورد نیاز بدن اهمیت ویژه ای دارد.
رابطه سرطان و دیابت و تغذیه
این متخصص تغذیه ادامه می دهد: بیشتر بیماری های غیرواگیر از جمله سرطان، دیابت و بیماری های قلبی عروقی جدا از ژنتیک و ارثی بودن، کم و بیش به تغذیه مربوط می شود.
تغذیه 40 تا 50 درصد و در بسیاری موارد تا 80 درصد در بروز بیماری ها نقش دارد. به عنوان مثال، اگر فردی در خانواده خود از نظر ژنتیکی دیابت داشته باشد، آن فرد می تواند با رعایت رژیم غذایی سالم از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند.
تغذیۀ کودکان، هم برای وزنگیری مناسب و هم افزایش قد بسیار مهم است؛ حتی اگر پدر و مادر قد بلند نباشند، تغذیۀ مناسب در کنار برخی از نرمشها و ورزشها میتواند از کوتاهی قد فرزندان جلوگیری کند.
وعدههای غذایی روزانه و میانوعدهها
طلایی با تاکید بر اینکه پنج گروه غذایی باید در مصرف روزانه افراد گنجانده شود، درباره تعداد وعده های غذایی متعادل می گوید: سه وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام لازم است.
بین وعده های صبحانه، ناهار و عصرانه، میان وعده ها نیز توصیه می شود، اما این میان وعده ها به جای کربوهیدرات و چربی باید حاوی پروتئین باشند.
لازم به ذکر است که تامین پروتئین، کربوهیدرات و چربی برای هر فرد متفاوت است. به عنوان مثال، میان وعده های صبح و عصر یک فرد مبتلا به دیابت با یک ورزشکار متفاوت است.
دوران حساس نوجوانی
راضیه پورجمالی کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه شرط اساسی زندگی سالم، تغذیه صحیح است و تغذیه صحیح به معنای رعایت دو اصل در تغذیه روزانه یعنی تعادل و تنوع است، گفت: تغذیه در طول دوران شیرخوارگی بر رشد و نمو تأثیر می گذارد. دوران کودکی و بلوغ را تحت تاثیر قرار می دهد، اما در دوران بلوغ به مواد مغذی بیشتری نیاز است.
اگرچه دوران نوجوانی به عنوان مرحله ای سالم از زندگی تلقی می شود، اما برخی از بیماری ها به ویژه بیماری های غیرواگیر به طور مکرر رخ می دهند و آسیب های قابل توجهی را در این دوران به انسان وارد می کنند که بیشتر آنها قابل پیشگیری یا درمان هستند.
در این مرحله، جوانان الگوهای رفتاری متفاوتی از خود نشان می دهند – غذا و فعالیت بدنی – که می تواند از یک سو برای سلامتی آنها امیدوارکننده باشد و از سوی دیگر سلامت آنها در حال حاضر و در آینده در خطر است. برای رشد و تکامل سالم، نوجوانان به اطلاعاتی از جمله آموزش جامع تغذیه متناسب با سن و تشویق برای حفظ و بهبود سلامت خود نیاز دارند. رژیم غذایی سالم در دوران نوجوانی می تواند از بیماری های غیر واگیر در بزرگسالی پیشگیری کند.
اگرچه بیشترین میزان رشد مربوط به سال اول زندگی است، اما میزان رشد در نوجوانی بیشتر از سایر دوره های زندگی است.
دوران نوجوانی با سرعت افزایش قد و وزن همراه است، از این رو نیاز به انرژی و پروتئین در این دوران بهطور قابل توجهی افزایش مییابد و هر گونه اختلال در نحوۀ تغذیه، نوجوان را به سرعت در معرض خطر سوءتغذیۀ لاغری، کوتاهقدی، اضافهوزن، چاقی و کمبود ریزمغذیها قرار میدهد.»
دشمنی به نام نمک
پورجمالی در پاسخ به این سوال که چرا همیشه بر کاهش مصرف شکر و نمک در برنامه غذایی روزانه تاکید می شود، می گوید: امروزه مصرف نمک که بیشتر در غذاهای آماده مصرف می شود در کشور ما زیاد است.
طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، افراد زیر پنجاه سال کمتر از پنج گرم نمک در روز و افراد بالای پنجاه سال و مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی کمتر از سه گرم نمک مصرف کنند. مطالعات انجام شده در کشورمان نشان داده است که میانگین مصرف روزانه نمک در بین ایرانیان حدود 10 تا 12 گرم است.
اگر نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه ها سالم باشند و به خوبی کار کنند، نمک مورد نیاز بدن تامین می شود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور یا اختلال در کارکرد کلیهها یا یکی از سیستمهای مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب و ایجاد ورم در تمام یا قسمتهایی از بدن میشود.
علاوه بر این، مصرف زیاد نمک و غذاهای شور یکی از عوامل افزایش فشار خون و ایجاد بیماری های قلبی عروقی به ویژه در افرادی است که سابقه ابتلا به این بیماری را در خود یا بستگان نزدیک خود دارند.
مصرف زیاد سدیم باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار شده و راه را برای ظهور پوکی استخوان هموار می کند. مصرف زیاد نمک نیز خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد.
دستکاری در رژیم غذایی روزانه
رژیم های لاغری که امروزه در کشور ما بسیار رایج شده است، به دلیل تغییر در مصرف روزانه مواد غذایی، همیشه تاثیرات مثبتی بر سلامت انسان ندارند.
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تاکید می کند: تغذیه مناسب یک برنامه تغذیه صحیح و اساسی برای هر فرد است. رژیم غذایی خاصی را نمی توان به چند نفر داد. زیرا متابولیسم، خلق و خو، سوخت و ساز بدن و فعالیت بدنی هر فرد با یکدیگر متفاوت است.
رژیم های غذایی متعددی در بازار تغذیه وجود دارد که برخی از آنها منجر به کاهش وزن و همچنین پیامدهای ناگوار می شود. برخی از رژیم ها ممکن است برای یک یا دو هفته خوب باشند، اما به تدریج می توانند به کلیه ها، کبد و حتی چشم ها آسیب برسانند. مانند رژیم کتوژنیک که در صورت عدم استفاده صحیح می تواند باعث کبد چرب شود. یا رژیم های روزه دار باعث ریزش مو و ریزش پوست صورت و بدن می شود.
بنابراین لازم است با توجه به شرایط فرد، رژیم غذایی و بدن مناسب ارائه شود. همچنین لازم به یادآوری است که کاهش وزن مناسب ماهانه دو تا چهار کیلوگرم است. و نباید بیشتر از این باشد.
منبع: اطلاعات آنلاین