به گزارش مانیبان، همسان سازی حقوق بازنشستگان به مرحله نهایی رسیده و قرار است به پایان برسد خرداد در ماه ما مابه التفاوت افزایش حقوق باید پرداخت شود. افزایش دستمزد باید از محل مالیات تامین شود.
تناسب حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران از افزایش مالیات بر ارزش افزوده تکلیف برنامه هفتم توسعه است که باید از ابتدای سال جاری اجرایی شود.
بازنشستگان کشوری و لشکری با وجود ابراز نگرانی از اجرای تناسب، خواستار اجرای آن شدند. اردیبهشت ماه بود؛ می گویند وظیفه قانون اجرای تناسب از ابتدای امسال است.
با این حال فعالان صنفی تاکید می کنند: نظارت ها نشان می دهد که پیش نویس آیین نامه تناسب حقوق با محوریت ساماندهی امور اداری و کارگری در مرحله نهایی است. پس از نهایی شدن این آیین نامه، باید برای اجرای آن ابلاغ شود. در مرحله بعد احکام قانونی جدید صادر می شود.
فرمول افزایش حقوق بازنشستگان اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
وی در خصوص بار مالی و نحوه محاسبه افزایش حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی برای اجرای تناسب بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، تصریح کرد: این امر بستگی به محاسبات بیمه ای بر اساس حق بیمه افراد، سنوات پرداختی بیمه دارد ، پایه پرداخت حق بیمه، زمان برقراری مستمری و محاسبه میانگین دو ساله. هدف تثبیت حقوق است. در قانون تامین اجتماعی دو ماده 96 و 111 تناسب داریم که مستمری افراد نباید کمتر از حداقل دستمزد باشد، در نتیجه محاسباتی وجود دارد که بر اساس آن سازمان تناسب با همکاری طرفین تنظیم میشود. سازمانهای اجتماعی، یعنی سازمانهای بازنشستگی و به تصویب هیأتمدیره میرسد و طبق قانون به هیئتمدیره میرسد. در نتیجه نمی توان برآورد دقیقی از بار مالی اجرای تناسب برای بازنشستگان تامین اجتماعی و میزان افزایش حقوق ها داشت اما به گفته حاجی بابایی ۱۷۰ همات از بدهی های دولت به صندوق های اجتماعی پرداخت می شود. امنیت و 30 درصد از این مبلغ به مناسب سازی سازمان اختصاص می یابد.
اما این کارشناس بهزیستی و تامین اجتماعی درباره تعدیل حقوق و دستمزد که چند سالی است در انتظار آن بوده است، گفت: حداقل دستمزد کارگران و کارمندان هر سال رشد چشمگیری داشت. دستمزدها در سایر سطوح درآمد نیز با شیب خاص خود افزایش یافتند. در گذشته این دو شیب متناسب با یکدیگر بودند، یعنی می گفتند میزان افزایش دستمزد حقوق بگیران و سایر سطوح درآمدی مثلاً 20 درصد بوده و در نتیجه نرخ رشد حداقل دستمزد. دستمزدها با رشد دستمزدها در سایر سطوح درآمد متعادل شد، اما این افزایش در شیب دستمزد حداقل برای حدود یک دهه در مقایسه با رشد دستمزد در سایر سطوح درآمد افزایش یافته است. در نتیجه پس از چند سال بازنشستگان سایر سطوح درآمدی به کف مستمری دریافتی رسیدند و این نقطه شروع نارضایتی بود، زیرا این افراد (از سایر سطوح درآمدی) گفتند که ما حق بیمه را با حقوق بالا پرداخت کردیم. . و حقوق ما در سالی که مستمری بازنشستگی برقرار شد نسبت به افرادی که حقوق و رتبه اداری کمتری داشتند بیشتر بود اما الان حقوق ما با فردی است که از نظر حقوقی با ما برابری می کند. نبود مساوی شده است.
وی ابتدای این ماجرا و رشد سرسام آور افزایش حقوق در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد را خواند و اظهار داشت: در دولت احمدی نژاد نکته ای در خصوص رشد نزولی سایر سطوح درآمدی مطرح شد، یعنی حقوق کسانی که حداقل دستمزد می گیرند. رشد بیشتر نسبت به سایر سطوح باعث درآمد شد و همین امر باعث شد که سطوح دیگر بعد از چند سال در کف حقوق باقی بماند و در اینجا بحث تناسب مطرح شد. بنابراین گفته شد این دسته از افراد نسبت به همسالان خود عقب ماندگی خاصی دارند که باید با تعدیل این مشکل برطرف شود و اینجا بود که ابتدا انتظار تعدیل حقوق ایجاد شد.
این کارشناس تامین اجتماعی یکی دیگر از عوامل ایجاد انتظار تناسب حقوق ها را تورم دانست و گفت: برخی از متغیرها خارج از صندوق ها هستند، تورم قدرت خرید مستمری بگیران صندوق ها را کاهش داده است و این انتظار تناسب ایجاد شده است.
به گفته وی، یک سری عوامل ثانویه که ربطی به صندوق ها ندارد نیز در این موضوع دخالت می کند. به عنوان متغیرهای فرهنگی و اجتماعی؛ به طوری که در گذشته و بالاتر یکی دو دهه پیش فردی که بازنشسته می شد و مستمری می گرفت یک فرزند غیر شاغل در خانه نداشت، بنابراین طبیعتا مستمری دریافتی بازنشسته به خانواده کوچک تری تعلق می گرفت اما اکنون با افزایش سن. از ازدواج و افزایش بیکاری فرزندان، مستمری پرداختی با اندازه خانواده مستمری بگیر مطابقت ندارد. به ناچار علاوه بر افزایش حقوق سالانه، انتظار افزایش حقوق را نیز به مدد تناسب ایجاد کرده است.
حیدری با اشاره به تامین منابع مالی برای اجرای تناسب حقوق بازنشستگان با کارگران به ایسنا گفت: صندوق های بازنشستگی متعددی در کشور به منابع دولتی یا دستگاه های اجرایی مرتبط با آن ها متصل هستند؛ این صندوق ها در حال انجام است. الان حدود 18 صندوق داریم که به آنها صندوق های کارمندی می گویند که صندوق های دوطرفه هستند، یعنی کارمند نقش بیمه گذار را دارد و دولت هم نقش کارفرمایی دارد و هم نقش حاکمیتی را دارد. منابع این صندوق ها مستقیماً توسط دولت پرداخت می شود و یا به یک دستگاه اجرایی متصل می شوند و این دستگاه اجرایی منابع را تأمین می کند، بنابراین برای تطبیق منابع دستگاه دولتی هزینه می کنند به طوری که در بودجه سال آینده 330 همت برای 4. صندوق های ملی، لشکری، فولاد و وزارت اطلاعات به آنها کمک کرده اند.
وی ادامه داد: زمانی که منابع و اعتبارات دولتی به صندوق های کارکنان می رود و حقوق و مستمری آنها افزایش می یابد، این انتظار برای تامین اجتماعی و بیمه روستایی نیز ایجاد می شود به طوری که برای بیمه شدگان این صندوق ها تناسب اجرا می شود تامین اجتماعی و صندوق ملی و لشگری این است که تامین اجتماعی از منابع دولتی استفاده نمی کند (چون سه جانبه گرایی بر آن حاکم است) بنابراین مجبورند هزینه تناسب را با منابع خود تامین و هزینه کنند.