سرفه، یک رفلکس غیرارادی است که توسط موکوس، گردوخاک یا تحریک راه‌های هوایی ایجاد می‌شود. در واقع، سرفه یک روش است که بدن شما به تحریک دستگاه تنفسی پاسخ می‌دهد.

سرفه گاهی حتی بعد از غذا خوردن طبیعی است و راه بدن شما برای خلاص شدن از شر چیزی است که دوست ندارد. به عنوان مثال، چیپس سیب زمینی می تواند گلوی شما را تحریک کند. با این حال، سرفه بعد از هر وعده غذایی ممکن است نشانه این باشد که مشکلی در بدن شما وجود دارد.

به گزارش تیبان، همه ما خفگی و سرفه را تجربه کرده ایم. اما برخی از افراد پس از خوردن تعدادی غذا دچار سرفه می شوند. به عنوان مثال، مصرف غذاهای چرب، حاوی گلوتن یا قند و الکل می تواند باعث خلط و سرفه بیشتر شود. سرفه خود به خود بد نیست.

سرفه یک رفلکس ناخودآگاه ناشی از مخاط، گرد و غبار یا تحریک راه هوایی است. در اصل، سرفه روشی است که بدن شما به تحریکات تنفسی پاسخ می دهد. بدن شما از هوای تولید شده توسط سرفه برای دفع مواد محرک استفاده می کند.

علل سرفه بعد از غذا خوردن

سرفه گاهی حتی بعد از غذا خوردن طبیعی است و راه بدن شما برای خلاص شدن از شر چیزی است که دوست ندارد. به عنوان مثال، چیپس سیب زمینی می تواند گلوی شما را تحریک کند. با این حال، سرفه هر بار پس از غذا ممکن است نشانه ای از مشکلی در بدن شما باشد، مانند آلرژی غذایی، آسم، ریفلاکس اسید، پنومونی تنفسی، عفونت های تنفسی و دیسفاژی.

آلرژی غذایی

میلیون ها نفر آلرژی غذایی دارند. آلرژی غذایی معمولاً واکنش های جدی ایجاد نمی کند، اما در برخی افراد، آلرژی غذایی می تواند کشنده باشد. هیچ درمانی برای آلرژی غذایی وجود ندارد. اما داروها و راهکارهایی برای کنترل آن وجود دارد.

آلرژی غذایی شایع ترین نوع آلرژی در کودکان است. اما ممکن است در هر سنی رخ دهد. آلرژی غذایی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن به یک غذای خاص است. هشت ماده غذایی مسئول تقریباً 90 درصد واکنش های آلرژیک هستند: تخم مرغ، لبنیات، بادام زمینی، بادام، ماهی، صدف، گندم، سویا و کنجد. افراد مبتلا به آلرژی غذایی ممکن است علائم مختلفی مانند سرفه، تنگی نفس، کهیر، خس خس سینه، تورم و مشکلات گوارشی را تجربه کنند. این واکنش معمولا یکی در عرض دو ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن خوراکی رخ می دهد. اما معمولا دو یا سه دقیقه بیشتر طول نمی کشد. با این حال، در آلرژی های شدید، گلو ممکن است متورم و مسدود شود و مداخله فوری لازم است.

زمانی که دچار حساسیت غذایی می شوید، باید از آن غذا دوری کنید. بنابراین برچسب روی محصولات غذایی را بررسی کنید. زیرا برخی از این موارد را می توان در محصول نهایی پنهان کرد. مراجعه به متخصص آلرژی می تواند به شما کمک کند غذایی را که به آن حساسیت دارید پیدا کنید، اما نمی دانید آن چیست. همچنین درمان هایی وجود دارد که به افراد مبتلا به آلرژی های غذایی شدید از طریق “قرار گرفتن در معرض آلرژن” کمک می کند. همچنین ایده خوبی است که کودکان را در اسرع وقت در معرض غذاهای بالقوه آلرژی زا قرار دهید تا از ایجاد آلرژی غذایی جلوگیری کنید.

رفلاکس اسید به مری

حتما در مورد بیماری ریفلاکس شنیده اید. در این حالت اسید معده به سمت مری بالا می رود و می تواند طعم تلخی در دهان ایجاد کند و باعث سوزش سر دل و گلودرد شود. سرفه بعد از غذا خوردن نیز می تواند نشانه رفلاکس باشد.

سرفه شبانه یا بعد از غذا از علائم مرتبط با رفلاکس است. گفته می شود که تقریباً 75 درصد از بیماران رفلاکس سرفه مزمن نیز دارند. این سرفه ها معمولاً خشک هستند و ترشح ندارند.

درمان رفلاکس نیاز به تشخیص و معاینه پزشکی دارد. پزشک داروهایی مانند مسدودکننده های H2 و آنتی اسیدها را برای کنترل علائم تجویز می کند. تغییرات سبک زندگی همچنین می تواند به کاهش علائمی مانند ترک سیگار، تغییر رژیم غذایی، کاهش وزن و خوابیدن با چند بالش زیر سر کمک کند. خوردن وعده های غذایی کوچکتر نیز بسیار مفید است.

عفونت دستگاه تنفسی

حتما سرماخوردگی و آنفولانزا داشته اید و می دانید که سرفه بخشی از این روند است. برخی از بیماری های تنفسی، مانند کووید-19 و برونشیت، سرفه را بدتر می کنند. این عفونت ها بر روی سینوس ها، گلو یا عملکرد ریه تأثیر می گذارد و باعث تب، سرفه، سردرد، خس خس سینه، خستگی و گلودرد می شود.

هر گونه عفونت ناشی از تحریک می تواند باعث سوزش و گلودرد شود. بنابراین، خوردن یا نوشیدن می تواند گلو و ریه های شما را تحریک کند. بلغم می تواند در گلوی شما جمع شود و بعد از غذا خوردن باعث سرفه شما شود. برخی از پزشکان بر این باورند که شما باید از شیر و محصولات لبنی اجتناب کنید. زیرا در هنگام سرماخوردگی مخاط را افزایش می دهند. با این حال، برخی افراد می گویند که شیر و بزاق با یکدیگر ترکیب می شوند و پوشش موقتی را تشکیل می دهند که احساس خلط مانند در گلو ایجاد می کند.

عفونت‌های تنفسی معمولاً هفت تا ده روز طول می‌کشد، اما ممکن است بیشتر طول بکشد. بسته به علت عفونت، ممکن است لازم باشد یک دوره آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی مصرف کنید.

آسم

تنگی نفس و خس خس سینه از علائم آسم هستند. اما سرفه بعد از خوردن غذا یکی از علائم کمتر شناخته شده آسم است. مطالعه ای در مورد ارتباط سرفه بعد از غذا با مکانیسم بلع انجام شد. در مطالعه ای که بر روی 121 بیمار مبتلا به آسم انجام شد، مشخص شد که 76 درصد از سرفه ها ناشی از غذاهای تند و تند و 53 درصد ناشی از غذاهای ترش و اسیدی است. علاوه بر این، یافته‌ها نشان داد که ترشحات خلفی حلقی در بیماران مبتلا به سرفه پس از غذا شایع‌تر بود.

آسم یک بیماری مزمن است که باعث التهاب و باریک شدن راه های هوایی می شود و تنفس را دشوار می کند. عوامل مختلفی می توانند حملات آسم را تحریک کنند، از جمله آلرژن ها، بوها، گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی، آب و هوا و ورزش.

هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد. با این حال، داروهایی برای کنترل علائم وجود دارد. ممکن است از استروئیدها، داروهای خوراکی و استنشاقی برای کمک به تنفس راحت‌تر بیماران استفاده شود.

دیسفاژی

دیسفاژی عارضه ای است که بلع را دشوار و حتی دردناک می کند. افراد مبتلا به دیسفاژی بعد از صرف غذا احساس می‌کنند غذا در گلویشان گیر کرده، آب دهان می‌ریزند، صدایشان خشن می‌شود، احساس سوزش سر دل و سرفه می‌کنند و اغلب رفلاکس را تجربه می‌کنند. این عارضه ممکن است برای هر فردی در هر سنی اتفاق بیفتد. اما در افراد مسن بیشتر دیده می شود. دیسفاژی می تواند غذا خوردن را سخت و دردناک کند و منجر به کاهش وزن و بیماری شود، بنابراین درمان مهم است.

برای هدایت غذا از دهان به مری، به بسیاری از ماهیچه ها و اعصاب نیاز دارید. بنابراین، هر گونه مشکل عصبی یا حرکتی در این عضلات می تواند باعث شود که نتوانید به درستی قورت دهید. دیسفاژی می تواند ناشی از سکته مغزی، بیماری پارکینسون، سرطان، صدمات سر و گردن، فلج صورت و ناهنجاری های دهان باشد.

هیچ درمانی برای دیسفاژی وجود ندارد. با این حال راه حل هایی برای مدیریت این عارضه وجود دارد. به عنوان مثال، گفتار درمانی می تواند به فرد کمک کند تا تکنیک های جدید بلع را یاد بگیرد. غذاهای نرم و مایع نیز می توانند بلع را آسان تر کنند.

پنومونی تنفسی

وقتی قورت می دهید، یک تکه غذا یا میوه در گلویتان گیر می کند و بعد از دو یا سه دقیقه سرفه، فکر می کنید همه چیز خوب است. اما اگر ذرات غذا همچنان باقی بماند و سرفه نشود، دچار پنومونی تنفسی خواهید شد. این نوع پنومونی شامل التهاب و در نهایت عفونت ریه می شود. این بیماری باعث سرفه بعد از خوردن غذا و همچنین تنگی نفس، خس خس سینه، تب، خستگی، درد قفسه سینه و مشکلات بلع می شود.

غذاها و نوشیدنی هایی که در گلو گیر کرده اند معمولاً سرفه می شوند و به ریه ها نمی رسند. با این حال، افرادی که تحت بیهوشی هستند، در بلع مشکل دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر مستعد ابتلا به ذات الریه تنفسی هستند. علاوه بر این، این عارضه نسبتاً سریع پس از ورود غذا یا نوشیدنی به ریه ها رخ می دهد. یکی دو ساعت بعد.

پزشک می تواند این وضعیت را با اشعه ایکس، آزمایش خون و کشت تشخیص دهد. سپس یک دوره آنتی بیوتیک برای درمان عفونت تجویز می شود. افرادی که در تنفس مشکل دارند ممکن است به اکسیژن، استروئیدها و دستگاه تنفس مصنوعی نیاز داشته باشند. ذات الریه یک عارضه جدی است که در صورت عدم درمان به موقع می تواند باعث ایجاد آبسه و اسکار در ریه ها شود.

علائمی که نشان می دهد باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:

– تنگی نفس

مشکل در تنفس هنگام دراز کشیدن

– تعریق در حین غذا خوردن یا بلافاصله بعد از آن

– احساس بسته شدن گلو

– بعد

درد قفسه سینه یا درد در بازوها

– سرگیجه یا غش بعد از غذا خوردن

– اگر بلافاصله بعد از غذا خوردن سرفه می کنید بخوانید!

در اینجا چند نکته برای جلوگیری از سرفه بعد از غذا وجود دارد:

آهسته غذا بخورید و درست بجوید: وقت گذاشتن برای غذا خوردن و جویدن کامل می تواند از آسپیراسیون جلوگیری کند، هضم را بهبود بخشد و خطر سرفه را کاهش دهد.

رفلاکس معده را با اجتناب از محرک ها، خوردن وعده های غذایی کوچکتر، دراز نکشیدن بلافاصله بعد از غذا خوردن و استفاده از داروهایی مانند آنتی اسیدها کنترل کنید.

هیدراته بمانید: نوشیدن مقدار کمی آب (نه یخ) در طول وعده های غذایی می تواند به بلع کمک کند و از تحریک گلو که می تواند منجر به سرفه شود جلوگیری کند.

پرهیز از پرخوری: خوردن وعده های غذایی کوچکتر و مکرر می تواند از پرخوری جلوگیری کند، فشار روی دیافراگم را کاهش دهد و احتمال سرفه را کاهش دهد.

آلرژن ها را شناسایی کرده و از آنها دوری کنید: دانستن و اجتناب از غذاهایی که به آنها حساسیت دارید می تواند به جلوگیری از واکنش های آلرژیک و سرفه ناشی از آن کمک کند.

کنترل آبریزش بینی: مصرف آنتی هیستامین ها یا داروهای ضد احتقان می تواند آبریزش بینی را کنترل کند، سوزش گلو را کاهش دهد و سرفه بعد از غذا را کاهش دهد.

اجتناب از محرک های محیطی: اجتناب از دود، بوهای تند یا سایر محرک ها در طول وعده های غذایی می تواند به جلوگیری از سرفه ناشی از این محرک ها کمک کند.

رطوبت مطلوب را حفظ کنید: استفاده از دستگاه بخور یا مرطوب کننده می تواند سطح رطوبت بهینه را حفظ کند، از خشکی و تحریک گلو جلوگیری کند و احتمال سرفه را کاهش دهد.

هنگام خواب از بالش بلندتر استفاده کنید: بالا بردن سر تخت می تواند مانع از خروج اسید معده به مری شود و سرفه های ناشی از رفلاکس را کاهش دهد.

اگر سیگار می‌کشید، سیگار را ترک کنید: سیگار می‌تواند گلو را تحریک کند و خطر رفلاکس اسید و سرفه را افزایش دهد، بنابراین ترک آن برای پیشگیری مهم است.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *