افشای همکاری نظامی تل آویو و باکو / تقویت نیروهای دفاعی یا رویارویی با لابی ارمنستان؟

به گزارش بازتاب آنلاین، باکو قصد دارد نوع جدیدی از سامانه پدافند هوایی باراک را به قیمت 1.2 میلیارد دلار از اسرائیل خریداری کند. صنایع هوافضای اسرائیل چند ماه پیش سامانه پدافند هوایی Barak MX را در آذربایجان آزمایش کرد. به گزارش رسانه های جمهوری آذربایجان، موشک های مختلف این سامانه در جریان آزمایش های فوق شلیک شده است. به گفته منابع آگاه، چند سالی است که برخی از نسخه‌های سامانه پدافند هوایی صنایع هوافضای اسرائیل در آذربایجان مورد استفاده قرار گرفته است، اما نمایشگاه اخیر شامل برخی از جدیدترین نسخه‌های بهبود یافته است. Barak MX یک سیستم دفاع هوایی است که برای مقابله با تهدیدات هوایی مختلف طراحی شده است. این موشک هم بر روی سکوهای دریایی و هم در خشکی عمل می کند. تمامی اجزای سامانه پدافند هوایی Barak MX از جمله پرتابگرها، رهگیرها و رادارها را می توان از زیرساخت های دائمی عملیاتی کرد یا بر روی کامیون ها نصب کرد و در مکان های استقرار موقت مستقر کرد. سامانه باراک ام ایکس با استفاده از رادار و پرتابگرهای مختلف قادر است هواپیماهای جنگنده، بالگردها، پهپادها، موشک های کروز، موشک های زمین به هوا و زمین به زمین را شناسایی و شکست دهد.

بیشتر بخوانید:

باکو سامانه دفاع هوایی از رژیم صهیونیستی خریداری می کند

چرا باکو به حمایت از اسرائیل در نسل کشی غزه ادامه می دهد؟

روابط اسرائیل و آذربایجان

در نوامبر 2022، پارلمان آذربایجان لایحه ای را برای افتتاح سفارت در تل آویو تصویب کرد. این یک تصمیم تاریخی بود زیرا علیرغم افتتاح سفارت اسرائیل در باکو در اوت 1993، آذربایجان تا آن زمان همیشه پیشنهادات اسرائیل برای اعزام سفیر دائم خود را رد می کرد. پس از امضای توافقنامه ابراهیم در سال 2020 برای عادی سازی روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی و به دنبال آن تبادل سفیران بین اسرائیل و ترکیه دو سال بعد، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان بر این عقیده بود که زمان رسیده بود وقت آن است که آنها را دنبال کنید. در 11 ژانویه 2023، علی اف اولین سفیر آذربایجان در اسرائیل، ماکستر ممدوف را منصوب کرد. و جیحون بایراموف وزیر امور خارجه در 29 مارس برای گفتگو با همتای اسرائیلی خود الی کوهن و شرکت در مراسم افتتاحیه سفارت از اورشلیم و تل آویو بازدید کرد. البته روابط اسرائیل و آذربایجان تا قبل از این تاریخ بسیار شدید بود، به طوری که آذربایجان 40 درصد انرژی مورد نیاز اسرائیل را تامین می کرد و اسرائیل صادرکننده عمده تسلیحات به آذربایجان بود. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، اسرائیل از سال 2011 تا 2020 27 درصد از کل واردات تسلیحات آذربایجان را به خود اختصاص داده است و اسرائیل از سال 2016 تا 2020، 69 درصد از کل واردات تسلیحات آذربایجان را به خود اختصاص داده است. این کشور قفقاز جنوبی در سال 2016، 5 میلیارد و 137 میلیون دلار در سال 2017 برای تسلیحات اسرائیلی هزینه کرده است.

دو کشور همچنین در سال 2023 قراردادی را برای تامین دو ماهواره به آذربایجان به قیمت 120 میلیون دلار و همچنین خرید سامانه ردیابی موشک Barak MX امضا کردند. علاوه بر این، دو شرکت جدید فناوری دفاعی اسرائیل به نام‌های Meteor Aerospace و SpearUAV تا سال 2024 با جمهوری آذربایجان در زمینه توسعه پهپاد قرارداد امضا خواهند کرد. شرکای اصلی اسرائیلی وزارت دفاع آذربایجان عبارتند از Elbit Systems، Israeli Aerospace Industries (IAI) و Aeronautics Defense Systems.

چرا روابط آذربایجان و اسرائیل عمیق تر می شود؟

اسرائیل نسبت به روابط خود با آذربایجان بسیار حساس است و به دو دلیل به دنبال توسعه آن است. اول اینکه اسرائیل دائماً در تلاش است تا روابط خود را با کشورهای مسلمان غیر عرب تقویت کند. این سیاست بر اساس دکترین سنتی اسرائیل، دکترین بن گوریون، منجر به اولویت اسرائیل به روابط با آذربایجان به عنوان یک کشور مسلمان غیر عرب شده است. اما دلیل دیگری که اسرائیل را به توجه ویژه به آذربایجان سوق داده است موقعیت استراتژیک این کشور و نزدیکی آن به ایران است. اسرائیل سعی دارد با تقویت روابط خود با آذربایجان و تقویت موقعیت خود در آن کشور بر ایران برتری پیدا کند.

اما آنچه که روابط با اسرائیل را برای آذربایجان مهم کرده است این است که باکو، از طریق نزدیکی به تل آویو، می خواهد حمایت لابی های یهودی در سراسر جهان، به ویژه در آمریکا را به دست آورد. بیش از 7 میلیون ارمنی به عنوان دیاسپورا در سراسر جهان پراکنده هستند، روسیه با دو میلیون، آمریکا با یک و نیم میلیون و فرانسه با 500000 ساکن ارمنی سه کشور اصلی پذیرنده جامعه مهاجر ارمنی هستند. لابی ارمنی دومین لابی قوی در آمریکا پس از لابی یهودی است و این گروه به طور مستمر از ارمنستان در مناقشه قره باغ حمایت کرده است. بنابراین باکو تلاش می کند تا با جلب حمایت لابی یهودی، تلاش های لابی ارمنی را خنثی کند.

یکی دیگر از عواملی که آذربایجان را در این سال ها به سمت اسرائیل کشانده است، رقابت این کشور با ایران است. در سال های قبل از به قدرت رسیدن علی اف، فضای سیاسی ضد ایرانی در جمهوری آذربایجان حاکم بود. در این دوره نظام سیاسی این کشور مبتنی بر اندیشه های قومی و غربی بود و به همین دلیل این کشور با ایران در تضاد بود و به ایران به عنوان یک رقیب منطقه ای می نگریست. با روی کار آمدن علی اف، البته این رویکرد کمرنگ شد، اما ردپای این طرز فکر در سیاست خارجی آذربایجان به جای مانده است و همین مشکل، باکو را به اتحاد با اسرائیل برای مقابله با تهدید احتمالی ایران کشانده است.

۳۱۱۳۱۱

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *