بر اساس گفته های یک کارشناس بازار سرمایه،: بعد از خروج خودرو از بورس، قیمت خودرو ۶۰ تا ۱۳۰ درصد افزایش داشته است.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: تمامی خودروهایی که در سال گذشته هیچ رقابت و مشکلی نداشتند در مدت کوتاهی در بورس معامله شدند و امروز قیمت آنها تقریباً بین 60 تا 129 درصد افزایش یافته است.
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه با پذیرش فروش خودرو در بورس گفت: سال گذشته تقریباً هفت درصد از خودروهای تولیدی خودروسازان را در مدت زمان کوتاهی در بورس فروختیم… قیمت ها چگونه بود. سال گذشته؟
وی افزود: در یک مورد حتی ما تقاضای 4000 دستگاه خودرو شاهین را نداشتیم. خودرو 334 میلیون تومان شد، آن قیمت امروز چقدر می ارزد؟ 605 میلیون تومان یعنی تمام خودروهایی که پارسال رقابت و مشکلی نداشتند برای مدت کوتاهی در بورس کالا معامله شدند، امروز قیمت آنها 60 تا 129 درصد افزایش یافته است، چرا؟
دارابی گفت: چون اجازه ندادیم سامانه شفاف بورس کالا جایگزین کارگزاری شود. تنها حدود هفت درصد از خودروهای ما وارد بازار کالا شده است. 68 هزار دستگاه راه اندازی شد. آن 68 هزار دستگاه 41 میلیارد تومانی به جای توسل به دلال ها و بازار سیاه به صورت شفاف توزیع شد. کی برد؟ خودروسازان تقریبا 16 میلیارد تن هزینه کردند. مصرف کنندگان در بورس کالا نزدیک به 10 هزار میلیارد تومان با قیمت ارزان تری نسبت به خارج خریدند و دولت توانست تقریبا 1400 میلیارد تومان مالیات بگیرد، چیزی که اکنون نمی تواند وصول کند.
و افزود: به اقتصادی میرسیم که میخواهیم رشد کنیم، میخواهیم شغل ایجاد کنیم، میخواهیم مردم مرفه باشند، یک سیستم واسطهگری غیرشفاف را وسط میگذاریم، میگوییم این سیستم غیرشفاف را دنبال کنید و بعد اجازه میدهیم. در عوض در داخل کارخانه به جیب مردم می رود و به دولت می رود، اینجا هدر می رود و به جیب تجار می رود.
این کارشناس بورس گفت: اگر امسال تا شش ماهه اول امسال همان روند سال گذشته در بورس کالا انجام می شد، فکر می کنید برای چند نفر شغل ایجاد می شد؟ خودروساز ما زیان هنگفتی را متحمل می شود، یعنی حتی خودرویی که می فروشد ارزش هزینه مواد اولیه و حقوقش را ندارد. آیا انتظار داریم که این شبکه تقسیم بندی خوبی داشته باشد و به تحقیق و توسعه بپردازد؟ اگر اجازه میدادیم امروز نه تنها ظرفیت قطعهسازی ما پر میشد، نه تنها خودروسازی مثل ایران که سال گذشته در همین مدت کوتاه 58 هزار دستگاه خودرو عرضه کرد. 10 کوادریلیون تومان کمتر از ضرر. 10 میلیارد تومان که به جیب دلالان ختم شد. اگر پابرجا بود، برآورد خودمان این است که تقریباً 13000 نفر بیشتر در صنعت خودرو مشغول به کار می شدیم، اما این کار را نکردیم.