امروزه آلاینده ها به اشکال مختلفی همچون گاز، ذرات جامد و قطرات مایع وارد هوا می شوند که نتیجه آن آلودگی هوا و افزایش بیماری های تنفسی است و در این میان کودکان و سالمندان بیش از سایر افراد در معرض بیماری های ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.
رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران می گوید: مراجعه کودکان به بیمارستان به دلایلی که به آلودگی هوا نسبت داده می شود افزایش یافته است و شایع ترین دلایل ویزیت کودکان شامل حملات آسم، تشدید آسم و عفونت است.
هر ساله با شروع فصل سرما آلودگی هوا در اکثر شهرهای کشور از جمله تهران تشدید می شود و این معضل مشکلات زیادی را برای شهروندان ایجاد می کند. روزی نیست که شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام نکند چند منطقه در وضعیت قرمز یا نارنجی قرار دارند و هوا از نظر میزان آلاینده برای همه گروه ها یا گروه های حساس ناسالم است.
در این میان سالمندان و کودکان آسیب پذیرترین گروه ها در برابر آلودگی هوا هستند. عموماً سالمندان نمی توانند در خانه بمانند و مستقیماً در معرض آلودگی قرار گیرند، اما بسیاری از کودکان تقریباً 5 روز در هفته مجبورند به مدرسه و مهدکودک رفت و آمد کنند و این قرار گرفتن مستقیم در معرض آلودگی می تواند خسارات زیادی را متحمل شود.
آلودگی هوا به عنوان چهارمین عامل مرگ و میر زودرس شناخته می شود و طبق آمار جهانی از هر 10 کودک مرگ یک کودک به دلیل آلودگی هوا است. آلودگی هوا همچنین می تواند بر رشد، درک و یادگیری کودکان تأثیر منفی بگذارد. همچنین با تشدید آسم باعث ایجاد بیماری های آلرژیک می شود.
با این حال، فعال بودن بسیاری از کودکان در ساعات کثیف اجتناب ناپذیر است. مگر اینکه دولت اعلام کند مدارس و مهدکودک ها به دلیل آلودگی هوا تعطیل است. در غیر این صورت کودکان نمی توانند از آموزش و پرورش دوری کنند.
کارشناسان معتقدند که راه اصلی محافظت از کودکان در برابر آلودگی، بهبود زیرساختهای شهری مانند بهبود حملونقل عمومی، اعمال سختگیری برای خودروهای تک سرنشین، حذف خودروهای قدیمی و استانداردسازی سوخت است، اما اکنون با همه اینها فاصله داریم. ما باید مراقب خودمان باشیم تا سالم بمانیم. به خصوص کودکانی که حساسیت بیشتری دارند.
وقتی وارونگی هوا برای کودکان خطرناک می شود
دکتر، رئیس بخش ریه و فوق تخصص بیماری های ریوی کودکان بیمارستان کودکان مفید تهران؛ سید احمد طباطبایی می گوید: تقریباً همه کشورها با معضل آلودگی هوا به ویژه در هوای سرد مواجه هستند. در فصول سرد سال در تهران، ممکن است علائم افراد مبتلا به بیماری های تنفسی به دلیل تقویت پدیده دما یا برگشت یا وارونگی هوا تشدید شود.
دکتر طباطبایی در توضیح پدیده وارونگی می گوید: اگر شرایط به گونه ای باشد که هوای نزدیک به سطح زمین سردتر از سطوح بالایی باشد، آلاینده هایی به صورت ذراتی که باید در هوا دمیده شوند قابل پراکندگی نیستند، آنها سرپا و روی سطح زمین می مانند این آلاینده ها برای همه مضر است و برای کودکان مضرتر است.
رئیس گروه ریه بیمارستان کودکان مفید تهران با اشاره به اینکه در فصل جاری تعداد مراجعه کودکان به بیمارستان ما به دلایلی که به آلودگی هوا نسبت داده می شود افزایش یافته است، می گوید: امکان مراجعه مستقیم و اختصاصی کودکان به بیمارستان وجود ندارد. تحت تاثیر آلودگی هوا، افزایش آسم، حملات آسم و عفونت ها شایع ترین دلایل مراجعه کودکان به بیمارستان است و این به دلیل آلودگی هوا است.
فعالیت بدنی کودکان در ساعات اولیه صبح ممنوع است
رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران میگوید: در سالهای گذشته در خصوص راهکارهای کاهش آلودگی توصیههای لازم را به مسئولان دادهایم. مسئولان باید به فکر رفت و آمد باشند. کاهش رفت و آمد به محل کار تنها با گسترش حمل و نقل عمومی امکان پذیر است. علاوه بر این، نوسازی خودروهای قدیمی، اصلاح کارخانه های آلاینده و دودزا، تبدیل خودروهای بنزینی به برقی، نوسازی اتوبوس ها و استانداردسازی سوخت خودروها از مهمترین اقداماتی است که باید انجام شود و البته اینها هنوز انجام نشده است، اگرچه اینها وظایف اساسی هستند. به عنوان مثال تعطیلی مدارس نمی تواند تنها راه کاهش این مشکل باشد.
دکتر طباطبایی ادامه می دهد: در گام بعدی مردم باید مراقب باشند تا تماس خود را با هوای آلوده کاهش دهند، البته گاهی والدین مجبورند فرزندان خود را به مطب پزشکان و مراکز درمانی ببرند. بسیاری از کودکان در سن مدرسه هستند و چاره ای جز بیرون رفتن از منزل ندارند. با این حال، در بسیاری از موارد تماس با هوای آلوده را می توان به حداقل رساند؛ مثلاً در ساعات اولیه صبح که آلودگی هوا زیاد است، فعالیت های بدنی و بازی های کودکان در مدرسه حذف یا کاهش یابد.
فوق تخصص بیماری های ریوی کودکان با اشاره به اینکه کودکان به دلیل کوتاهی قد هوای آلوده بیشتری تنفس می کنند، گفت: هوا در ساعات اولیه صبح سرد است و وارونگی شدیدتر می شود و با گرم شدن هوا، مقدار وارونگی کاهش می یابد. به همین دلیل بهتر است فعالیت های بدنی و بازی های کودکان در اواخر روز یا در محیط های بسته که میزان آسیب آن کم است انجام شود. در صورت امکان کودک را بعد از ظهر به مطب پزشک، مطب دندانپزشکی و غیره ببرید با این حال بعد از ظهرها ترافیک سنگینی را در شهر تجربه می کنید.
نزدیک ترین مدرسه به خانه کودک را انتخاب کنید
دکتر طباطبایی درباره رفت و آمد کودکان به مدرسه و مهدکودک نیز چنین می گوید: هر چه فاصله خانه تا مدرسه بیشتر باشد کودک در معرض آلودگی بیشتر است. به همین دلیل بهتر است والدین، مدرسه فرزندشان را در مکانی نزدیک به خانه انتخاب کنند که کمتر در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند.
این فوق تخصص بیماری های ریوی اطفال تاکید می کند: وظایفی وجود دارد که خانواده ها در آن نقش مهمی دارند و با حذف یا کاهش آن ها می توانند از فرزندان خود در برابر آلودگی هوا محافظت کنند. به عنوان مثال، آنها می توانند ترافیک غیر ضروری را در ساعات کثیف روز حذف کنند. برای مثال، خرید را به ساعات گرم روز بسپارید، زمانی که احتمال وارونگی آب و هوا کمتر است یا کودک را با خود بیرون نبرند.
کودک را با کالسکه بیرون نبرید و فکر نکنید که به او لطف می کنند، ببینید؛ ما با خطرات بزرگی روبرو هستیم که می تواند بر سلامت ما تأثیر بگذارد. آلودگی هوا یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در سراسر جهان است و ما چاره ای جز مراقبت بهتر از خود و فرزندانمان نداریم.
این استاد دانشگاه در سخنان خود به نکته مهمی توجه می کند که تنها آلودگی هوا نیست که مضر است. دکتر طباطبایی می گوید: ما آلودگی های داخل خانه هم داریم که باید حواسمان به آن باشد. به عنوان مثال وسایل گرمایشی بسیاری از خانه ها معمولا بخاری است که خوب نمی سوزد و باعث ایجاد دود در خانه می شود و خانواده ها باید به این موضوع توجه کنند. همچنین بسیاری از خانواده ها به طور تصادفی و ناآگاهانه از دودهایی مانند عود، اسفندان، برنسا و … استفاده می کنند. استفاده از این دودها ممکن است باعث آلودگی محیط زیست شود.
رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران می افزاید: بعضی از افراد تصور می کنند مصرف برخی مواد غذایی می تواند آلودگی را کاهش دهد اما واقعیت چیز دیگری است. درست است که مصرف لبنیات و مصرف ویتامین C که بیشتر در مرکبات وجود دارد مفید است و همیشه توصیه می شود، اما نمی توانیم اینها را از عوامل کاهش آلودگی بدانیم. این مطالعات هیچ کمکی در کاهش آلودگی ندارند بلکه آنها فقط برای تقویت بدن و سلامت عمومی موثر هستند.
دکتر طباطبایی می افزاید: بسیاری از افراد با استفاده از بخور برای کاهش اثرات آلودگی هوا تلاش می کنند و بسیاری از افراد در خانه های خود از دستگاه های تصفیه هوا نیز استفاده می کنند. بخور و دستگاه های تصفیه هوا نقش مهمی در محافظت در برابر اثرات آلودگی هوا ندارند، زیرا نمی توانند هوای خانه را به طور کامل تصفیه و تمیز کنند.
از دکتر طباطبایی درباره ایمنی کودکان در برابر آلودگی هوا در مدارس می پرسند و او توضیح می دهد: آلودگی هوا ربطی به باز یا بسته بودن شیشه خودروها ندارد. زیرا تغییر هوا با باز و بسته شدن درها، پنجره ها و پنجره های اتوبوس، مدرسه و خانه اتفاق می افتد.
به گفته رئیس بخش ریه بیمارستان کودکان مفید تهران، در حال حاضر به ویژه در تهران شدت آلودگی در مناطق بالای شهر با جنوب شهر تفاوت چندانی ندارد. اکنون ممکن است میزان آلودگی در حومه تهران کمتر باشد، اما بیست و چند منطقه تهران تقریباً همین میزان آلودگی را دارند. پس بستن شیشه یا شیشه ماشین تاثیری ندارد. در نقطه ای میبینید که یک کامیون یا اتوبوس دودی از ماشین شما عبور میکند. این می تواند تمام ذرات کثیف خود را وارد ماشین شما کند. باز كردن شيشه هاي ماشين در اينجا موثر است ولي با توجه به آلودگي عمومي، بستن شيشه ها و شيشه هاي خودرو نقشي ندارد.
اثرات آلودگی هوا بر کودکان
رئیس گروه ریه بیمارستان کودکان مفید تهران با اشاره به اینکه آلودگی هوا نه تنها برای کودکان مبتلا به آسم، تنگی نفس و آلرژی، بلکه برای همه کودکان مضر است، تصریح کرد: نمی توان تنها دود و ذرات معلق را آلاینده دانست. ازن، O، N2، S2، CO، SO2 و غیره ترکیباتی مانند این که در هوا یافت می شوند؛ آلاینده محسوب می شوند.
به گفته دکتر طباطبایی، این ترکیبات می توانند جذب چشم شوند و باعث حساسیت چشم شوند، جذب سیستم عصبی شده و یادگیری را مختل کنند و گاهی اوقات منجر به خستگی مفرط شوند که در کودکان نیز شاهد آن هستیم. علاوه بر این، نارسایی، خواب آلودگی و بی میلی کودک به ورزش و بازی نیز نتیجه وجود این ترکیبات در هوا است.
این پزشک می افزاید: از سوی دیگر اندام هایی مانند ریه، قلب و مغز در کودکان همچنان در حال رشد هستند و رشد این اندام ها می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله آلودگی هوا قرار گیرد یا مختل شود.
این فوق تخصص بیماری های ریوی کودکان در پاسخ به این سوال که آیا آلودگی هوا در بروز بیماری های آلرژیک در کودکان نقشی دارد یا خیر، می گوید: شاید ادعای بزرگی باشد که آلودگی هوا باعث ایجاد حساسیت در کودکان می شود اما این یکی از مهم ترین عوامل است. آلودگی هوا باعث تشدید آلرژی در افراد مبتلا به آلرژی می شود.
منبع: همشهری