به گزارش پی ام آپ، به زودی در پایتخت، پروژههای مسکن اقتصادی به اجرا در خواهند آمد، به اطلاعی که مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران داده است.
او اعلام کرد که پس از تقریباً دو و نیم سال مطالعات و بررسیهای انجام شده در مورد طرح مسکن اقتصادی، قرارداد اولین پروژه اجرایی این نوع مسکن در منطقه ۱۹ شهرداری تهران به زودی منعقد و در طی هفتههای آینده به مرحله اجرایی خواهد رسید.
خشایار باقرپور افزود: مساحت این زمین برای اجرای این طرح ۱۱ هزار متر مربع است و تقریباً ۱۸۰۰ واحد مسکونی با اندازههای ۲۵ تا ۳۵ متر مربع بر روی این زمین ساخته خواهند شد. مدیریت منطقه ۱۹ شهرداری تهران نیز نگرش مثبتی نسبت به این پروژه دارد، زیرا اعتقاد دارند که ایجاد این واحدهای مسکونی کوچک میتواند به جوانان فرصت تشکیل خانواده و افزایش جمعیت به منظور تحقق سیاستهای کلی نظام کمک کند.
چهار سال پیش، اقتراح ساخت آپارتمانهای با ابعاد کوچک توسط شهرداری تهران با واکنشهای منفی مواجه شد. اما با تغییرات در بازار زمین و مسکن، برخی مسئولان دولتی نیاز به ایجاد واحدهای کوچکتر را تأکید کردند. در این میان، نگرانیها از کاهش کیفیت زندگی در آپارتمانهای با ابعاد کوچک نیز وجود داشت.
به گفته مجری طرح مسکن ارزان قیمت، این واحدها دارای اتاق نشیمن، آشپزخانه، اتاق خواب، حمام و سرویس بهداشتی، پارکینگ و انباری به دلخواه، مبلمان متناسب با متراژ واحد و ظروف کامل آشپزخانه می باشد. از جمله امکانات این پروژه می توان به اتاق های پذیرایی جامعه با قابلیت استفاده موقت ساکنین، سالن ورزشی، سالن اجتماعات و رستوران اشاره کرد.
قیمت هر متر حدود 25 میلیون تومان است.
به گفته باقرپور، رویکرد ما در پروژه مسکن ارزان قیمت نقطه بهینه قیمت نهایی با حفظ کیفیت ساختمان و رعایت استانداردها است که با رویکرد واقع بینانه بهای تمام شده نهاده های تولید مسکن با قیمت های روز حدود 25 ارزیابی می شود. متری میلیون تومان برای ساخت و ساز. برای نصب و تجهیز واحدها با رعایت اصل حمایت از تولید ملی با توجه به حجم سفارشات، تعامل مستقیم با تولیدکنندگان را در دستور کار قرار داده ایم تا انشاالله بر اساس شاخص های اقتصادی فعلی، واحدها تحویل داده شوند. به مصرف کنندگان واقعی با قیمت تمام شده کمتر از یک میلیارد تومان.
درباره شرایط خرید مسکن با ابعاد ۲۵ متری، ایشان اظهار نمود: متقاضیان این طرح به عنوان اعضای تعاونی عمرانی در پروژه مسکن شرکت میکنند و با استفاده از سرمایه خود، واحدهای مسکونی را احداث مینمایند و سپس آنها با قیمت تمام شده به متقاضیان تحویل داده میشود. طرح اجرایی این پروژه به مدت بین دو تا سه سال تکمیل خواهد شد و تأخیری در انجام آن پیش برنخواهد آمد. از آنجا که این طرح تعاونی عمرانی است، در صورتی که متقاضیان به تعهدات مالی خود عمل ننمایند، امکان حذف و جایگزینی آنها وجود دارد تا پروژه به تعطیلی نرود.
در مرحله اول این پروژه، واحدهای مسکونی با مساحت بزرگتر از ۳۵ متر مربع اجرا نخواهند شد؛ اما در مراحل بعدی، که زوجین فرزند دار میشوند، واحدهایی با مساحت ۳۵ تا ۴۵ متر مربع با دو اتاق خواب در نظر گرفته شده است. باقرپور بیان میکند که هدف از این پروژه افزایش توان خرید مسکن برای زوجهای جوان است و نه تغییر الگوی زندگی ایرانی؛ بلکه از طریق صنعتیسازی، کوچکسازی، بهرهگیری از تکنولوژی پیشرفته و کاهش مشاعات با استفاده از معماری مدرن، سعی در کاهش هزینههای ساخت مسکن داریم تا به جوانان این امکان را بدهیم تا به مسکن مورد نظر خود دست یابند.
تورم زمین 1.5 برابر مسکن است
موضوع تامین مسکن ارزان قیمت سال هاست بین دستگاه های کارشناسی و مسئولان مسکن مورد بحث و تبادل نظر بوده است. زیرا نوسانات بازار املاک، مصرف کنندگان را از این بازار دور کرده است. زاکانی – شهردار تهران مدعی است که مدت مالکیت خانه به بیش از ۷۰ سال رسیده است و دولت برای تامین مسکن جامعه، طرح ملی نهضت املاک و مستغلات دارد.
یکی از مشکلات موجود مربوط به کمبود زمین در حاشیه شهرهای بزرگ است که باعث شده شتاب تورم زمین گاهی از تورم مسکن نیز فراتر رود. بررسی ها نشان می دهد که طی 11 سال (از سال 2007 تا 2018)، تورم زمین 1.5 برابر مسکن افزایش یافته است. سهم زمین در هزینه تولید مسکن از 25 درصد در سال 1393 به حدود 65 درصد در سال 1398 افزایش یافت. از سال 2019 شدت تورم مسکن کاهش یافت، اما تورم نهاده ساخت و ساز افزایش یافت و از میانگین تورم عمومی بالاتر رفت.
مسکن یک مشکل جهانی است
تنش در بازار مسکن به یک چالش جهانی تبدیل شده است و بسیاری از کشورها، از جمله چین، ترکیه و کانادا با مشکلات مختلف در این زمینه روبرو هستند. برای مثال، در چین، ۶۵ میلیون واحد مسکونی بدلیل حبس سرمایه، خالی و بدون ساکن هستند. به علاوه، کانادا به صورت سالانه نیاز به حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی جدید دارد، در حالی که ظرفیت ساخت آن حدود ۲۰۰ هزار واحد در سال است.
ایران نیز از نوسانات بازار مسکن درگیر است، که برای آن دلایلی وجود دارد که عبارتند از کاهش ساخت و ساز در دهه اخیر. متوسط تولید مسکن بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰، حدود ۴۰۰ هزار واحد بود و طبق طرح جامع مسکن، کشور به سالیانه یک میلیون واحد مسکونی جدید نیاز دارد.
اما از خرداد ماه امسال بعد، بازار مسکن به ثبات رسیده است و این آرامش جدید بعد از رفع تعدادی از موانع و قیود ایجاد شده است که به وسیله آزادسازی داراییهای بلوکه شده، کاهش ریسکهای غیراقتصادی و تعاملات بینالمللی به دست آمده است. بررسی ها نشان می دهد که نرخ بهای مسکن در تهران، نسبت به خرداد، بین ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است.
منبع: ایسنا