“تامیر پاردو”، رییس سابق دستگاه اطلاعاتی اسراییل (موساد)، در یک مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس، با انتقاد از نتانیاهو، اظهار داشت که در کرانه باختری، دولت آپارتایدی وجود دارد که در آن دو نفر تحت دو نظام حقوقی متفاوت، مورد قضاوت قرار میگیرند.
او به طور صریح اعلام کرده که اسراییل در حال اجرای یک نظام آپارتاید علیه فلسطینیها در این منطقه است.
گروههای برجسته حقوق بشر در اسراییل و خارج از آن، اشغال 56 ساله کرانه باختری رود اردن را به یک نظام آپارتاید تشبیه میکنند و آن را به فلسطینیها، موقعیت درجه دو ارائه میدهند که برای حفظ هژمونی یهودیان از رود اردن تا دریای مدیترانه، طراحی شده است.
تعداد اندکی از رهبران سابق اسراییل، از جمله دیپلماتها و مردان امنیتی، هشدار دادهاند که اسراییل در خطر تبدیل شدن به یک کشور آپارتاید است، اما زبان پاردو در مصاحبه اخیرش بسیار روشن و صریح بود.
او به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: “اینجا یک دولت آپارتاید وجود دارد. در سرزمینی که دو نفر تحت دو نظام حقوقی متفاوت مورد قضاوت قرار میگیرند، این یک دولت آپارتاید است.”
با توجه به سوابق امنیتی پاردو، این اظهارات در اسراییل اهمیت ویژه ای دارد.
در مصاحبهای اخیر، پاردو که توسط بنیامین نتانیاهو به سمت رییس سازمان موساد منصوب شده بود و از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶ در این سمت خدمت میکرد، به بحران داخلی و مرزی اسرائیل و نه برنامه هستهای ایران، به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای اسرائیل اشاره کرد.
او افزود که در طول استفاده از سمت رییسی سازمان موساد، بارها به نتانیاهو هشدار داده که باید در مورد مرزهای اسرائیل تصمیمگیری کند و نه تمرکز بیش از حد بر روی نهاد دولتی ایران، در غیر این صورت، استفاده نادرست از قدرت خواهد شد که میتواند به نابودی کشور اسرائیل منجر شود.
از سال گذشته، پاردو به عنوان یکی از منتقدان صریحِ حکومت نتانیاهو و تلاشهای او برای تغییر شکل سیستم قضایی، شناخته شده است. در حقیقت، او به رییس سابق خود به دلیل اقداماتی که باعث تحول اسرائیل به دیکتاتوری خواهد شد، سرزنش کرده است.
اظهارات پاردو در حالی بیان می شود که دولت راست افراطی اسرائیل، متشکل از احزاب ملی گرای افراطی، از الحاق کرانه باختری به اسرائیل حمایت می کند و به دنبال تقویت قدرت اسرائیل در آن قسمت از سرزمین های فلسطینی است.
برخی از وزرای کابینه نتانیاهو وعده داده اند که تعداد شهرک نشینان اسرائیلی در کرانه باختری را که در حال حاضر به نیم میلیون نفر می رسد، دو برابر کنند.
حزب لیکود نتانیاهو با انتشار بیانیه ای اظهارات پاردو را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: پاردو به جای دفاع از اسرائیل و ارتش آن به اسرائیل تهمت می زند… پاردو باید از اقدامات خود خجالت بکشد.
پاردو گفت که شهروندان اسرائیلی می توانند سوار خودروهای خود شوند و به جز نوار غزه که محاصره شده است، هر کجا که می خواهند برانند، اما فلسطینی ها نمی توانند همه جا رانندگی کنند. او گفت که دیدگاه او در مورد عملکرد سیستم آپارتاید اسرائیل در کرانه باختری افراطی نیست، بلکه حقیقت است.
درباره وضعیت اسرائیل و فلسطین، باید گفت که از جانب حقوق بشر، سیاستهای تبعیضآمیز از جانب اسرائیل در داخل اسرائیل و در قدس شرقی اشغال شده، محاصره نوار غزه توسط اسرائیل از سال ۲۰۰۷ و اشغال کرانه باختری، به عنوان نقضی از حقوق بینالمللی و حقوق بشر، محسوب میشود.
در حال حاضر، اسرائیلیها از ورود به مناطق فلسطینی کرانه باختری ممنوع هستند، به جز در بخشهایی که اسرائیل کنترل میکند. از طرف دیگر، فلسطینیها برای ورود به بخشهای اسرائیلی نیاز به مجوز اسرائیل دارند و برای حرکت در بیشتر مناطق کرانه باختری اغلب باید از پستهای بازرسی نظامی عبور کنند.
گروههای حقوق بشری میگویند که اسرائیل سیستم حقوقی دو لایه تبعیضآمیز در قبال شهروندان یهودی خود و مسلمانان فلسطینی را اجرا می کند و در حال ساخت و توسعه شهرکهای یهودی در اراضی فلسطینی در کرانه باختری است که به نظر جامعه بینالمللی غیرقانونی محسوب میشود.