بر این اساس – Osteospermum سرده ای از گیاهان گلدار است که نشان دهنده یک زیر گروه است آفتابگردان در نظر گرفته شده است. Osteospermum شامل طیف گسترده ای از نمونه ها است.
گیاه استئوسپرم با نام انگلیسی Osteospermu شناخته می شود و از خانواده آفتابگردان است. این گیاه از آفریقا می آید و نام های دیگری مانند استئوسپرم، داوودی آفریقایی یا گل مینای آفریقایی دارد.
تاکنون حدود 50 گونه Osteospermum شناخته شده است که 35 گونه از آفریقا می آیند.
استئوسپرموم یا مینای آفریقایی گیاهی علفی و چند ساله از دسته است گیاهان زینتی است. زمانی که شرایط آب و هوایی مساعد باشد، می توان از آن به عنوان یک پوشش گیاهی جذاب استفاده کرد. مینای آفریقایی دارای برگ های نقره ای و شکوفه های زیبای آفتابگردان است. نه تنها به دلیل زیبایی کاشته می شود، بلکه در برخی مناطق به عنوان تثبیت کننده خاک نیز استفاده می شود.
این گیاه یکی از گیاهان مقاوم است و با شرایط مختلف محیطی سازگار است. به عنوان مثال، می تواند در شرایط سخت ساحلی با تابستان های گرم، شن روان، بادهای قوی، اسپری آب و نمک و باران کم رشد کند.
از مشخصات ظاهری آن می توان به ساقه های ضخیم، کرک دار و کمی چسبنده اشاره کرد. برگ های آن معطر، نیزه ای شکل و دارای لبه های عمیق است. ریشه ساقه آن در هر جا که با زمین تماس پیدا می کند. دارای سر گل های بزرگ با گل های شعاعی سفید، صورتی یا برنزی مایل به قرمز است که در قسمت زیرین آن بنفش تا قرمز است و مرکز آن با گل های لوله ای بنفش تا سیاه پر شده است. سرگل در روز باز و در شب یا در روزهای ابری بسته است.
شرایط حفاظت برای گیاهان Osteospermum
مراقبت از مینای دندان آفریقایی بسیار آسان است.
- درجه حرارت: استئوسپرموم تقریباً به سرما مقاوم است. حداقل دمای قابل تحمل 10 درجه سانتیگراد و حداکثر دما 30 درجه سانتیگراد است. به طور کلی دمای مطلوب این گیاه بین 20 تا 24 درجه سانتیگراد است.
- سیستم های آبیاری: نیاز آبی Osteospermum متوسط است، به این معنی که در برابر خشکسالی مقاوم است. در ابتدای کاشت این گیاه زمانی که هنوز تازه و جوان است به آب بیشتری نیاز دارد اما با افزایش سن زمان آبیاری را افزایش دهید. نکته مهم در آبیاری این گیاه این است که بین دو آبیاری خاک گیاه باید خشک باشد.
- دیگر: Osteospermum حداقل به 6 تا 8 ساعت نور مستقیم خورشید در روز نیاز دارد، یعنی این گل به نور کامل خورشید نیاز دارد. اگر این گیاه نور کافی دریافت نکند، گلدهی تحت تاثیر قرار می گیرد و کمیت آن کاهش می یابد. مکان های سایه دار نیز در تابستان مناسب هستند.
- خاک مناسب: استئوسپرم به خاکهای سبک و حاصلخیز با زهکشی کافی نیاز دارد. اگر آن را در گلدان نگهداری می کنید، به مخلوطی از دو قسمت خاک باغچه مرغوب، یک قسمت خاک با برگ های پوسیده و یک قسمت پیت ماس نیاز دارید.
- تغذیه: کودهای کامل برای این گیاه در دوران رشد مناسب است.
- رطوبت: رطوبت مناسب برای مینای دندان آفریقایی، رطوبت نسبی متوسط، یعنی بین 40 تا 70 درصد است. توجه داشته باشید که این گیاه در معادن گرم و آفتابی و مناطق ساحلی با تابستان گرم به خوبی رشد می کند اما در مناطق کویری نه.
تولید مثل گیاه استئوسپرم
برای تکثیر استئوسپرموم، مخلوطی از 60 درصد خاک باغچه، 20 درصد ماسه و 20 درصد کود حیوانی را در یک سبد میوه یا گلدان پلاستیکی با دهانه باز اما عمق نسبتا کم بریزید. ترکیب 30 درصد پیت کویر + 50 درصد پیت ماس + 20 درصد پرلیت نیز برای این کار مناسب است. پس از این مرحله خاک را به خوبی آبیاری کنید تا ته نشین شود و سپس دانه های گل را روی سطح خاک بپاشید. حال لازم است حدود نیم سانتی متر کود دامی یا ورمی کمپوست کاملا پوسیده را روی بذرها ریخته و مجدداً با استفاده از سیستم اسپرینکلر به آرامی آب دهید. اگر به کود دسترسی ندارید می توانید از همان خاکی که در گلدان گذاشته اید برای کاشت بذر استفاده کنید. اما بهتر است قبل از کاشت کود دامی تهیه شود تا جوانه ها به خوبی رشد کرده و قوی شوند. توجه داشته باشید که کود مصرفی باید کهنه، پوسیده، خشک و کهنه باشد. هرگز از کود تازه استفاده نکنید.
بعد از این مراحل مدتی صبر کنید تا جوانه های گیاه مورد نظر چهار تا شش برگی تشکیل دهند یا به اندازه ای حدود 5 تا 8 سانتی متر رشد کنند. حالا آنها را از گاوصندوق خارج کرده و در گلدان یا محل مورد نظر بکارید. از پراکندن بذرها در محل مورد نظر از ابتدا خودداری کنید زیرا در این صورت بذرها به صورت نامنظم روی زمین می ریزند و پس از رشد گیاهان نامرتب و بسته ای خواهید داشت.
(منبع متن: وب فارسی)