رسول سلیمی: پس از پاسخ تهران به حمله به سفارت ایران در دمشق پایتخت سوریه که منجر به شهادت 6 نظامی ایرانی شد، با ده ها پهپاد و موشک به اسرائیل حمله کرد. این اولین بار بود که ایران مستقیماً با یک حمله نظامی به اسرائیل حمله کرد. اگرچه این حمله با اهداف بازدارنده انجام شد و در مراحل بعدی اهداف نظامی-فنی را دنبال کرد، اما با تایید کابینه جنگی اسرائیل مبنی بر حمله به ایران، بار دیگر قدرت نظامی دو کشور در محافل علمی مورد تایید قرار گرفت. متغیری که بر تصمیمات سیاسی طرف های درگیر تأثیر می گذارد.
در همین راستا پایگاه آمریکایی «Global Fire Power» یا GFP، اسرائیل را در رتبه 17 در فهرست قوی ترین ارتش های جهان برای سال 2024 قرار داده است. در صفحه اول این وب سایت نام ده کشور آمریکا (1)، روسیه (2)، چین (3)، هند (4)، کره شمالی و کره جنوبی (5)، ژاپن (7)، ترکیه (7) قرار دارد. 8)، ایران (14) و اسرائیل (17) برجسته شده اند. بر اساس به اصطلاح «شاخص قدرت» استفاده شده در این وب سایت، امتیاز اسرائیل در سال 2024 0.2596 بود.
جزئیات این شاخص برای کشورهای مختلف در زیرگروه های بسیاری شامل پرسنل آماده خدمت، تجهیزات نظامی شامل ناوگان زمینی، هوایی و دریایی و غیره با آمار و ارقام تشریح شده است. GFP توضیح داد که نبود ارقام رسمی برای برخی کشورها، آمار نظامی آنها بر اساس برآورد است.
در رده بندی کلی هواپیماهای جنگنده و رهگیر، اسرائیل با 241 هواپیما در رتبه دهم جهان قرار دارد. شاخص GFP در این محدوده شامل جنگنده های نسل پنجم و همچنین مدل های 4 و 4.5 می شود. نسلی که هنوز به تعداد زیادی از کشورها تحویل داده می شود. این آمار همچنین شامل رهگیرهای مدرن تری مانند F-15، F-16، F-18، F-22 آمریکایی، داسو یوروفایتر و تایفون فرانسوی، سوخو 27 و 35 روسی و ساب گریپن سوئدی می شود.
در رده بندی کلی هواپیماهای تهاجمی ویژه برای مقابله با اهداف زمینی، اسرائیل با 39 هواپیما در جایگاه هفدهم قرار دارد. نمونه های ذکر شده در این جدول شامل سوخو 24 روسی، لاکهید مارتین و اف-35 های آمریکایی و همچنین بمب افکن های بزرگی مانند B-52 می باشد.
نیروی هوایی این کشور شامل جنگنده های پیشرفته آمریکایی F35، سامانه های دفاع موشکی مانند پاتریوت ساخت آمریکا، سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین و دو سامانه دفاع موشکی دیگر به نام های «پیکان» و «فلاخان داوود» است. با همکاری ایالات متحده توسعه یافته است.
نیروهای زمینی اسرائیل نیز شامل پیاده نظام، تانک و توپخانه هستند. سرلشکر جوئل استریک در حال حاضر مسئول نیروی زمینی است. نیروی هوایی اسرائیل حدود 34000 سرباز فعال و 55000 نیروی ذخیره دارد. در مجموع 684 هواپیما در حال استفاده هستند. مانند نیروی زمینی، نیروی هوایی در بسیاری از عملیات های نظامی مانند جنگ لبنان در سال 2006 شرکت کرد. فرمانده فعلی نیروی هوایی الوف تومر بار است.
نیروی دریایی اسرائیل متشکل از حدود 9500 سرباز وظیفه فعال و 10000 نیروی ذخیره است که توسط ستوان رهبری می شود. دیوید سائر سلامه دستور می دهد. تعداد این نیروها هفت ناوگروه، هشت قایق موشک انداز، پنج فروند زیردریایی (کلاس دلفین)، 45 قایق گشتی و دو ناو پشتیبانی است. عملیات نظامی عمده ای که نیروی دریایی اسرائیل در آن شرکت داشت شامل جنگ اعراب و اسرائیل در سال 1973، نبرد بالتیم در سال 1973 و جنگ لبنان در سال 2006 بود.
ذکر این نکته ضروری است که این داده ها بر اساس برآوردها و تحلیل های GFP است و عوامل دیگری مانند فناوری، آموزش نظامی، جغرافیا و روابط استراتژیک با سایر کشورها نیز ممکن است بر قدرت نظامی نسبی اسرائیل تأثیر بگذارد.
اخبار مشابه
موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم همچنین محاسبه کرده است که بودجه دفاعی اسرائیل در سال 2022 حدود 23.4 میلیارد دلار (شامل 3.18 میلیارد دلار کمک نظامی سالانه ایالات متحده) خواهد بود. هزینه های دفاعی اسرائیل نیز در راستای این اولویت است. در سال 2022، اسرائیل 4.5 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای دفاع هزینه کرد که کمترین میزان در چند دهه اخیر است. اما این بودجه سرانه، 2623 دلار برای هر نفر در سال، بالاتر از هر کشور دیگری در جهان به جز قطر بود.
اسرائیل به عنوان یک کشور کوچک، صنایع دفاعی دارد که در صورت تشدید درگیری می تواند به سرعت تولید خود را افزایش دهد. این صنایع شامل تولید مهمات و توپخانه، صنایع هوافضا و تولید پهپادها و سامانه های دفاعی است. علاوه بر این، اسرائیل یک سیستم دفاعی قدرتمند به نام گنبد آهنین دارد که حدود نیمی از اجزای آن ساخت آمریکاست.
از زمان شروع جنگ اسرائیل و حماس، ایالات متحده بیش از 5000 گلوله مهمات MK-84 که نوعی بمب 2000 پوندی است، به اسرائیل ارائه کرده است. از اواخر دسامبر 2023، ایالات متحده گلوله های توپخانه، خودروهای زرهی و تجهیزات جنگی اولیه را در قالب 230 هواپیمای باری و 20 کشتی به اسرائیل فرستاده است.
کمک های نظامی آمریکا به اسرائیل شامل انبارهای تسلیحاتی نیز می شود. پنتاگون سالهاست که سلاحهایی را در اسرائیل ذخیره میکند که انتظار میرود ارتش آمریکا از آنها استفاده کند. اما او به اسرائیل اجازه داد تا از برخی از این تجهیزات برای جنگ غزه استفاده کند.
ایران چه گزینه هایی در برابر اسرائیل دارد؟
در اوایل سال 2023، موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک تخمین زد که ایران در آن سال حدود 6.8 میلیارد دلار بودجه دفاعی داشت. جمهوری اسلامی بودجه کمتر خود را از طریق هزینههای عملیاتی کمتر و خرید تسلیحات و همچنین استراتژیای که بر راهحلهای نامتقارن تمرکز دارد، مانند تبدیل نفتکشهای قدیمی به کشتیهای پایه شناور و ساخت ناوگان بزرگ و کمهزینه از قایقهای توپدار را جبران میکند. دفاع ساحلی
از نظر نیروی زمینی ایران 1996 تانک و اسرائیل 1370 تانک دارد. ایران ۶۵۷۸۵ خودروی زرهی و اسرائیل ۴۳۴۰۷ خودروی زرهی دارد. ایران 580 قبضه توپ خودکششی و اسرائیل 650 قبضه توپ خودکششی دارد. ایران 775 راکت انداز متحرک و اسرائیل 150 راکت انداز متحرک دارد.
در نیروی هوایی ایران در مجموع 551 هواپیما و اسرائیل 612 هواپیما دارند. در مورد تعداد هواپیماهای جنگی، ایران 186 فروند و اسرائیل 241 فروند. ایران 129 بالگرد و اسرائیل 146 هلیکوپتر دارد. اسرائیل 48 هلیکوپتر تهاجمی و ایران 13 بالگرد تهاجمی دارد.
در نیروی دریایی ایران 19 زیردریایی و اسرائیل پنج فروند زیردریایی دارد. ایران 21 قایق گشت و اسرائیل 45 قایق گشتی دارد.
ایران نیز تجربه رزمی گسترده ای دارد. پس از انقلاب اسلامی 1357، ایران در دهه 1980 به مدت هشت سال با عراق جنگید و تجربه چنین جنگی منجر به تربیت فرماندهانی شد که هنوز در بالاترین سطوح ارتش ایران حضور دارند. در دهههای بعد، نیروهای مسلح ایران در چندین درگیری دیگر، از شورشهای داخلی گرفته تا مشاوره به سپاه پاسداران علیه اسرائیل در طول جنگ لبنان در سال 2006 و کمک به دولتهای سوریه و عراق در مبارزه با انواع نیروهای تحت حمایت خارجی شرکت داشتهاند. 2010. جنگ با داعش منجر به آموزش نسل جدیدی از فرماندهان در نیروهای مسلح ایران شد و ایران توانست تجربه یک جنگ واقعی را به نسل های جدید نیروهای مسلح خود منتقل کند.
ایران نیز به نوبه خود تعدادی متحد دولتی و غیردولتی در موسوم به «محور مقاومت» دارد که شامل سوریه، نیروهای حشد الشعبی (که رسما بخشی از نیروهای امنیتی عراق هستند)، مردمی عراق است. ارتش بسیج و بر اساس برخی گزارش ها، شبه نظامیان قدرتمند حزب الله لبنان، انصارالله از یمن.
محصولات نظامی ایران شامل انواع موشک و نمونه هایی از هلیکوپتر و هواپیما می باشد که برخی از آنها را به چند کشور دیگر صادر می کند. چین و روسیه متحدان راهبردی ایران هستند و همکاری نظامی بین آنها در بالاترین سطوح ادامه دارد.
۳۱۱۲۱۳